Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
@danielle37 preplatenie je mozne iba pri skonceni pracovného pomeru. pred nástupom na MD ti zamestnavatel moze, ale nemusi umoznit cerpanie. mozes si ju vycerpat bud medzi MD a RD, alebo po RD
@havana_frost od nového roku sú nejaké zmeny a samozrejme v náš neprospech :( neviem, či som tie zmeny pochopila správne, ževraj sa materská vypočítava za celé obdobie
čiže ak by som napr. nastúpila na materskú 10/2015 tak sa mi počíta aj tento rok nie len rok 2014
@marsic ak ti vznikol PP v roku 2014 a na PN, MD nastúpiš v roku 2015 tak sa ti bude rátať PN, MD ... z priemerov platov z rokov 2014,2015 z toho zamestnania .. ak pracuješ dlhšie ako 90 dní ...
ak tvoj PP trvá napr. od roku 2013 tak sa tvoja PN , MD v roku 2015 bude rátať z platov roku 2014
@zalka vies mi pls poradit ci aj mna sa tyka nejak ta zmena po novom roku? Od 1.2.2015 menim zamestnavatela, u predosleho som bola od roku 2012. Ako to bude ak by som nastupila na matersku po prve tento rok, po druhe rok 2016. Z akych platov sa bude vypocitavat materska? Dakujem krasne za odpoved.
@littledesire pri nástupe na MD v roku 2015 .. ak budeš mať odpracovaných viac ako 90 kalendárnych dní .. tak sa ti MD vyráta z platov od 1.2.15 do mesiaca pred mesiacom kedy nastupuješ na MD ... napr. nástup na MD december 2015 tak ti vyrátajú MD z obdobia od 1.2.15-30.11.15
nástup na MD v roku 2016 ... po odpracovaní viac ako 90 dní .. nástup na MD napr. 20.2.16 .. MD sa vyráta od 1.2.15-31.1.2016 z týchto platov
nástup na MD 2015 ak odpracuješ menej ako 90 d ní .. bude z platu z roku 2014
@zalka aha dobre ;) takze v podstate pre mna ziadna zmena pre tento rok, jedine ak by som nastupovala az buduci rok ;) ok dakujem ti velmi pekne ;)
Ahoj. Prosim Ta a ako to bude so mnou? Mam pracovnu zmluvu na dobu urcitu do 6/2015. Termin porodu mam 2.7.Odpracovane budem mat v tom case 18 mesiacov.Bude sa stale materska vyratavat z platu alebo kedze mi skonci pracovny pomer, je tam stanovena nejaka konkretna vyska? Budem sa musiet zahlasit na Úrade práce, socialke a zdravotke? Ďakujem za odpoveď 🙂
@littledesire rado sa stalo
@ajaabxt na MD sa nastupuje 6t pred termínom pôrodu ... tj. budeš ešte zamestnancom ked pôjdeš na MD .. a MD ti vyrátajú ak ti vznikla PZ 1.1.2014 alebo skôr v roku 2013.... tak MD bude rátaná ako 65% z priemerného platu roku 2014
ak ti vznikla PZ 2.1.2014 tak ti bude MD rátaná ako 65% z priemerného platu roku 2014 + roku 2015 do 30.4.2015
@zalka ako by som si mohla zvýšiť materskú? pracovnú zmluvu mám od 1.11.2014 zatiaľ do 30.9.2015 ak by som išla na materskú 1.tento a po 2. budúci rok? DNP som si neplatila. pred pracovnou zmluvou som bola 6. rokov na rodičovskej.Zamestnať sa na minimálne 90 dní z vyšších odvodov? Vopred ďakujem
@zalka aj ja mam este jednu otazku... od 1.2 budem mat plat 1050 eur. Pomohlo by k zvyseniu materskej sa zamestnant na 90 dni za plat cca 200 eur? Ci treba dlhsie ako 90 dni platit?
@littledesire z každého poistenia z kt. chceš požiadať o MD potrebuješ mať splnenú podmienku 270 dní poistenia ...
90 dní je dôležitých pre výšku MD ...
ale na to aby si mala nárok na MD potrebuješ 270 dní ... ukončené poistenie sa priráta k novému poisteniu ...
ak nebudeš tehotná v čase zmeny práce ... a otehotnieš napr. v máji a nájdeš si zamestnanie s platom 200e .. tak áno zvýšiš si tým prípadnú PN a aj MD ...
ak si teraz tehotná a zmeníš prácu tak dni starej práce terajšej sa pripočítajú k novej práci ... a k dohode by sa nemalo čo pripočítať ...
@zalka ok rozumiem ;) tehotna este nie som, len teraz si este musim prepocitat ci sa mi to oplati ;) ale dakujem ti za radu este raz ;) dobru noc
@littledesire rado sa stalo
@marsic ak by si chcela požiadať o MD z 2 PP a mala by si tam len 90 dní poistenia ... tak by si MD nedostala lebo neni splnená podmienka 270 dní poistenia .. túto podmienku splníš len ak sa ti ukončí zamestnanie č. 1 .. a dni poistenia zo zamestnania č. 1 sa pripočítajú k tým 90 dnom s vysokými odvodmi.
dobry den
chcela by som poprosit o radu - kamaratka bola zamestnana od 1.2.2012 do 30.6.2014 za min.mzdu. Od 9.7.2014 je zamestnaná s hrubou mzdou 500 €. Predpokladany datum porodu ma 25.marca 2015, teda nastup na MD 11.2.2015. Je mozne nejakym sposobom zvysit vysku materskeho? Dakujem.
@zalka dobrý večer, chcela by som sa opýtať z čoho mi vypočítajú MD. Zatiaľ tehotná niesom, iba plánujem. Zamestnaná som u jedného zamestnávateľa 7 rokov. Ale počas celého tehotenstva budem zo zdravotných dovodov PN. Z čoho mi teda vypočítajú MD? Z PN alebo z hrubej mzdy? dakujem!

Dobrý, viete poradiť? V prípade, že ostanem tehotná, môžem si vybrať dovolenku pred nástupom na materskú, alebo je možnosť preplatenia. Mám trvalý pracovný pomer.
Ďakujem Daniela