Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
Neviem ako to je presne, ale posuň si materskú. Nemusíš ísť na ňu tak skoro pred pôrodom. Ak už nemôžeš pracovať, daj si od gynekológa vypísať PN.
Maminky, nemaminky, poradíte? Ak mám nárok na matersku, ale počíta sa mi len zo 4 hodin denne, čiže ta suma bude nizka, doplaca sa to? Do akej výšky. dakujem
Dobrý deň prajem, rada by som sa spýtala, ako je to s poberaním materskej pri reťazovom pôrode, či mám nárok na materskú, alebo budem dostavat rodicovsky prispevok, cize dokopy pre obe deti to bude cca 440 eur? alebo ako to vypocitavaju? pri prvom dietati som mala riadnu matersku, vypocitanu z platu hrubej mzdy predosleho zamestnania a teda splnala som aj pocet odpracovanych dni a dalsie veci, ktore boli na to potrebne. Dakujem za odpoved🙂
áno, som zamestnaná, teda stále vedená v nemenovanej firme ako zamestnankyna momentálne na MD, resp.teraz aktualne už na rodičovskom..môžem sa u Vás informovať aj o výške druhej MD, ako ju vypočítavajú? alebo bude v takej výške automaticky, ako tá prvá? dakujem🙂
ahojte, prosim o radu, ohladom naroku na matersku, do tych 270 dni nemocenskeho postenia sa zaratava aj dovolenka, paragraf, a pn? a kedy najneskor pred porodom je mozne nastupit na matersku? lebo som si to ratala len tak priblizne a vychadza mi to tak, ze asi 5 dni mi bude chybat na splnenie podmienky naroku :(
Ahojte, chcem sa opytat, mam narok na materskú ked som studentka VS a nepracujem??? 🙂 rozmyslame o babu aj pocas studia
@mariapetruskova Na materske narok nemas, ak nemas nemocenske poistenie. Narok vznika na rodicovsky prispevok z UP od narodenia dietata.
@silica ako píše zalka, bud porodíš na 271vý den a nárok vznikne, alebo porodíš skôr a nárok nevznikne, to neovplyvníš. Dalo by sa nastúpiť na md v den pôrodu, no potom vznikne nárok len na max. 28týž.poberania, resp. 34 od vzniku nároku (6týž. pred očakávaným termínom), tj. obdobie poberania by bolo skrátené. Ak by si vedela, že nárok nevznikne, tak je dobré ťahať PN napr. do dna pred pôrodom aspon, príp. aj po pôrode, podla rozhodnutia lekára. Takto je to ťažko, lebo pn ti spätne nevypíšu a zase spätne nastúpiť na md by si nemala. Či sa dá byť súčasne na pn aj na md???
@gapa ahoj, dakujem za objasnenie. ja som bola v tom ze musim mat 270 dni poistenia do nastupu na matersku, tj do tych 6 tyzdnov pred ocakavanym terminom, vtedy by mi to nevychadzalo, tesne o par dni. ale ked sa tam rata az obdobie do porodu, malo by to byt ok, splnena podmienka poistenia a aj termin nastupu 6 tyzdnov pred terminom porodu..
cize ked si budem pocas studia platit mesacne to nemocenske poistenie 270 dni pred porodom budem dostavat matersku? a kolko by mi vysla??
Ahoj dievčatá, potrebovala by som poradiť. Predpokladaný termín pôrodu mám 23.02.2016. V zákone som čítala, že materská sa počíta z ročného príjmu za rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikla potreba starostlivosti o dieťa. Tak teraz či to dobre chápem - ak nastúpim na materskú ešte koncom roka tohto roku, čiže v roku 2015, tak materskú mi budú počítať z príjmu za rok 2014? A keď nastúpim len napr. 01.01.2016, tak to budú počítať z príjmu za rok 2015? Dobre som to pochopila?

potreboval by som poradiť lebo som už úplne mimo z tejto materskej každý niečo iné vraví...
termín pôrodu mám 8,7 čiže nástup na MD by som mala mať 27,5 do toho dňa budem mať 266 dní poistených... dnes mi povedali na socke že oni to rátajú ku dňu pôrodu aby bolo tých 270 dní poistených.. je to tak?
či mám môjmu dr. povedať aby posunul termín pôrodu o tie 4 dni aby som mala istotu že my vznikne nárok na materskú? ďakujem za raady