icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

wew
22. apr 2015

potreboval by som poradiť lebo som už úplne mimo z tejto materskej každý niečo iné vraví...
termín pôrodu mám 8,7 čiže nástup na MD by som mala mať 27,5 do toho dňa budem mať 266 dní poistených... dnes mi povedali na socke že oni to rátajú ku dňu pôrodu aby bolo tých 270 dní poistených.. je to tak?
či mám môjmu dr. povedať aby posunul termín pôrodu o tie 4 dni aby som mala istotu že my vznikne nárok na materskú? ďakujem za raady

avelvet
22. apr 2015

Neviem ako to je presne, ale posuň si materskú. Nemusíš ísť na ňu tak skoro pred pôrodom. Ak už nemôžeš pracovať, daj si od gynekológa vypísať PN.

zalka
22. apr 2015

@wew dobre ti povedali, ak nemáš splnenú podmienku 270 dni poistenia ku dnu nástupu na MD,
tak skúmajú či je splnená táto podmienka ku dnu pôrodu ...
kludne sa daj vypísať na MD v riadnom termíne ako ti vychádza ...
si zamestnaná?

wew
23. apr 2015

@zalka áno som zamestnaná.. takže bude mi priznaná materska riadne..Ďakujem

zalka
23. apr 2015

@wew áno bude ti priznaná MD .. možno ti ju vyplatia trošku neskôr ... ale vyplatia ... neboj sa

wew
23. apr 2015

@zalka dakujem

vladenka2
23. apr 2015

Maminky, nemaminky, poradíte? Ak mám nárok na matersku, ale počíta sa mi len zo 4 hodin denne, čiže ta suma bude nizka, doplaca sa to? Do akej výšky. dakujem

zalka
23. apr 2015

@wew rado sa stalo

zuzkagu
23. apr 2015

@vladenka2 dopláca to potom UPSVR do výšky rodičovského príspevku.,

dena1973
23. apr 2015

@vladenka2 Ak budeš mať materské nižšie ako je rodičovský príspevok, tak si môžeš od narodenia dieťaťa požiadať o doplácanie do výšky rodičovského príspevku. Potrebuješ k tomu potvrdenie o výške materského a toto potvrdenie zanesieš na ÚP kde si o doplatok požiadaš.

duncicek
23. apr 2015

Dobrý deň prajem, rada by som sa spýtala, ako je to s poberaním materskej pri reťazovom pôrode, či mám nárok na materskú, alebo budem dostavat rodicovsky prispevok, cize dokopy pre obe deti to bude cca 440 eur? alebo ako to vypocitavaju? pri prvom dietati som mala riadnu matersku, vypocitanu z platu hrubej mzdy predosleho zamestnania a teda splnala som aj pocet odpracovanych dni a dalsie veci, ktore boli na to potrebne. Dakujem za odpoved🙂

zalka
23. apr 2015

@duncicek si zamestnaná? ak áno dostaneš MD
ak nie tak dostaneš len 1 RP ... bezohladu na to koľko máš deti ...

duncicek
23. apr 2015

áno, som zamestnaná, teda stále vedená v nemenovanej firme ako zamestnankyna momentálne na MD, resp.teraz aktualne už na rodičovskom..môžem sa u Vás informovať aj o výške druhej MD, ako ju vypočítavajú? alebo bude v takej výške automaticky, ako tá prvá? dakujem🙂

zalka
23. apr 2015

@duncicek ak si v roku 2014 nepracovala, nebola na MD ale bola len na RD tak MD sa ti vyráta z predpokladaného príjmu, tj. z toho čo ti mzdárka napíše do papierov

zuzkagu
23. apr 2015

@duncicek a ešte ak budeš dostavať matersku na druhé dieťa tak rodičak na to prvé si musíš zrušiť, môžeš dostavať iba jednu dávku

silica
13. máj 2015

ahojte, prosim o radu, ohladom naroku na matersku, do tych 270 dni nemocenskeho postenia sa zaratava aj dovolenka, paragraf, a pn? a kedy najneskor pred porodom je mozne nastupit na matersku? lebo som si to ratala len tak priblizne a vychadza mi to tak, ze asi 5 dni mi bude chybat na splnenie podmienky naroku :(

zalka
13. máj 2015

@silica 6týždne sa nastupuje pred pôrodom na MD
neva že ti bude chýbať 5 dní ... MD ti vyplatia .. ak do pôrodu budeš poistená 270 dní ... kludne nastúp tak ako sa má

mariapetruskova
15. máj 2015

Ahojte, chcem sa opytat, mam narok na materskú ked som studentka VS a nepracujem??? 🙂 rozmyslame o babu aj pocas studia

dena1973
16. máj 2015

@mariapetruskova Na materske narok nemas, ak nemas nemocenske poistenie. Narok vznika na rodicovsky prispevok z UP od narodenia dietata.

gapa
16. máj 2015

@silica ako píše zalka, bud porodíš na 271vý den a nárok vznikne, alebo porodíš skôr a nárok nevznikne, to neovplyvníš. Dalo by sa nastúpiť na md v den pôrodu, no potom vznikne nárok len na max. 28týž.poberania, resp. 34 od vzniku nároku (6týž. pred očakávaným termínom), tj. obdobie poberania by bolo skrátené. Ak by si vedela, že nárok nevznikne, tak je dobré ťahať PN napr. do dna pred pôrodom aspon, príp. aj po pôrode, podla rozhodnutia lekára. Takto je to ťažko, lebo pn ti spätne nevypíšu a zase spätne nastúpiť na md by si nemala. Či sa dá byť súčasne na pn aj na md???

silica
16. máj 2015

@gapa ahoj, dakujem za objasnenie. ja som bola v tom ze musim mat 270 dni poistenia do nastupu na matersku, tj do tych 6 tyzdnov pred ocakavanym terminom, vtedy by mi to nevychadzalo, tesne o par dni. ale ked sa tam rata az obdobie do porodu, malo by to byt ok, splnena podmienka poistenia a aj termin nastupu 6 tyzdnov pred terminom porodu..

mariapetruskova
16. máj 2015

cize ked si budem pocas studia platit mesacne to nemocenske poistenie 270 dni pred porodom budem dostavat matersku? a kolko by mi vysla??

gapa
17. máj 2015

@silica ak nemáš 270dní do dna násupu na md, tak s priznaním materského budú čakať až do doručenia kopie rodného listu, len podla neho zistia, či si tých 270dní splnila 😉

vonikee
9. júl 2015

Ahoj dievčatá, potrebovala by som poradiť. Predpokladaný termín pôrodu mám 23.02.2016. V zákone som čítala, že materská sa počíta z ročného príjmu za rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikla potreba starostlivosti o dieťa. Tak teraz či to dobre chápem - ak nastúpim na materskú ešte koncom roka tohto roku, čiže v roku 2015, tak materskú mi budú počítať z príjmu za rok 2014? A keď nastúpim len napr. 01.01.2016, tak to budú počítať z príjmu za rok 2015? Dobre som to pochopila?

evittam
9. júl 2015

@vonikee Chapes dobre😉

majusqa77
15. sep 2015

@evittam
@gapa
@dena1973 kocky, prosim. Riesim dilemu VZ. nastup na md bude v roku 2015, v roku 2014 bola md, 5 dni cerpanej dovolenky a rd. Z coho sa bude pocitat druha materska? Z tych 5 dni, alebo predpoklqdany vz? Dakujem 🙂

dena1973
15. sep 2015

@majusqa77 Podla mna zo mzdy za dovolenku, lebo z toho sa platili odvody za nem.poistenie.

majusqa77
15. sep 2015

@dena1973 aj ked nieje odpracovanych 90 dni za rok?

dena1973
15. sep 2015

@majusqa77 No podla mna, ak ide o toho isteho zamestnavatela a mala tam PP aj pocas poberania materskeho, tak mala aj poistny pomer a to sa pocita ako keby pracovala...poistenie jej trvalo.
Mozno nieco k tomu napise aj @gapa.
Som zvedava aky ma na nazor....skusime pockat...😉.

majusqa77
15. sep 2015

@dena1973 dakujem 🙂