Výpočet materskej a nárok na materskú
Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
Zienky viete mi poradit... mam hlavny pracovny pomer a popri tom zivnost.. ta max vyska materskej sa mysli z jedneho prijmu ci sa to rata dokopy HPP +zivnost? Dakujem.
@lussinka23 Kazdy poistny pomer sa pocita zvlast, no spolu vyska VZ nesmie presiahnut maximalny vymeriavaci zaklad.
Podmienky naroku su posudzovane taktiez zvlast z kazdeho poistneho pomeru (z kazdeho PP musi byt splnena podmienka 270 dni NP v posl. 2 r. pred porodom + aktivny PP resp. ochranna lehota).
@dena1973 to viem ze sa pocita zvlast, ale ked mi napr. vyjde materska z prace 750 € a zo zivnosti 600 €, dostanem len tu jednu sumu okolo 800 € ci kolko to je, co vyska materskej z max vymeriavacieho zakladu... dobre som to pochopila?
@lussinka23 Výborne si to pochopila.
@lussinka23 Ano. Dostanes to v jednej sume. Keby ti vysiel VZ vyssii ako je max. VZ, tak ti daju iba ten maximum.
Ahojte 🙂 Po priznaní materskej dávky mi príde aj nejaké vyrozumenie zo Soc. poisťovne? Ďakujem.
Ahojte, chcela by som aj ja poprosit o radu, resp. uistit sa... Som momentalne na RD do 10/2016 a som tehotna. Nastup na matersku mi vychadza na koniec 07/2016. Mam zostatok riadnej dovolenky cca 37 dni. 1.otazka: ak si tuto dovolenku vycerpam pred nastupom na MD, ovplyvni to nejako vysku materskej? 2.otazka: mozem si na zaklade prijmu z tejto vycerpanej dovolenky poziadat o vyplatenie danoveho bonusu za cely rok? Dakujem
ahojte, my mame hrubu mzdu + osobne priplatky, materska sa rata iba z tej HM alebo HM+priplatok? dakujem
@luckanitra z čoho platíš odvody do SP z toho sa ráta MD ... a odvody sa platia z každého príjmu teda aj s príplatkov
@zalka Ďakujeem 🙂
@mon84 @luckanitra rado sa stalo
Ahojte 🙂 Neviem, či je toto vhodná otázka do tejto diskusie, ale skúsim.
Neviete mi, prosím, poradiť, či je nejaký predpis, ktorý ustanovuje, koľko hodín môže tehotná zamestankyňa odpracovať? Našla som len, že prácu nadčas jej môže zamestávateľ nariadiť len s jej súhlasom. Je niekde stanovený presný počet hodín odpracovaných denne, resp. týždenne?
A otázka číslo 2: Ak má tehotná zamestankyňa 2 pracovné pomery (jeden z toho ale na kratší pracovný čas), je niekde skúmané, koľko hodín odrobila dokopy v oboch prácach? Totiž, pokiaľ viem, 40 hodín odpracovaných týždenne sa berie pre jeden pracovný pomer, nie pre viacero dokopy.
Ďakujem (ak sa nájde niekto, kto mi bude vedieť odpovedať 🙂 )
Ahojte, mám otázočku... Do 01.06.2015 som bola študentkou VŠ a popri štúdiu som pracovala 4 roky na dohodu (o brigádnickej práci študentov). Od roku 2014 bol prijatý zákon, že si dohodári musia odvádzať nejaké percentá do sociálnej atď. Počas leta 2015 som bola na ÚP a od 01.09.2015 pracujem na TPP. Viem, že ak chcem dostať materskú, tak musím odpracovať aspoň 270 dní. Môžem si započítať aj dni z brigády alebo sa mi budú počítať len dni odpracované na TPP? Už fakt netuším, že ako to je... Ďakujem za každú radu.
@mirien22 Ak si pracovala na dohodu o brigádnickej práci študenta tak tam sa NP neodvádza - zamestnávateľ odvádza len úrazové a garančné poistenie, jedine, že by si zarobila nad určitú sumu-myslím, že nad 200,-Eur vtedy sa odvody už platia. Takže zatiaľ to u teba vyzerá tak, že nárok na MD nebudeš mať.....
@mirien22 no do 270 dní sa rátajú aj dni na PN , a aj dni kedy si na MD .. a nepoberáš MD .. lebo čakajú či splníš podmienku 270 dní poistenia ...
píšeš že si zamestnaná od 1.9. čiže čiste teoreticky ak neporodíš do 28.5.16 a tvoj PP bude trvať tak MD mať budeš úplne s prehľadom z toho zamestnania kde si teraz .... @evittam

@1234lubka nie nepokazí