icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

zalka
1. júl 2013

@barca5 no tak MD bude rátaná z predpokladaného príjmu lebo v roku 2013 príjem nebudeš mať ...

barca5
2. júl 2013

@zalka super. dakujem za radu,

janka_petrzka
2. júl 2013

@zalka vdaka za potvrdenie

foofee
6. júl 2013

prosim vas, ak som pracovala od juna 2011 do aprila 2013, odvtedy som nezamestnana a mali by sme babo buduci rok, neviete mi povedat aku by som dostavala matersku a potom prispevok? citam na nete, hladam, ale som z toho jelen 😀 vymeriavalo by sa mi len 65% z prijmu od januara do aprila 2013? alebo priemer za tie dva roky? dakujem!

ni.kolet
6. júl 2013

Dobrý deň,
chcela by som vedieť, či mi vznikne nárok na materské. Od roku 2000 do 10.6.2012 som bola zamestnaná (posledné tri roky materská) a od 11.6.2012 som nezamestnaná. Dátum pôrodu mám 6.10.2013 a nástup na materskú 25.8.2013. Aký vzplyv na túto dávku by malo, keby ma 12.7.2013 zamestnanli na zmluvu, so mzdou 338€? Ďakujem

dena1973
6. júl 2013

@foofee Neviem presne kedy máte prav. pôrod? Ale ochranná lehota pre tehotné, aby ste mali nárok na materské (ak ste bola tehotná ešte v čase pracovného pomeru) je 8 mesiacov po ukončení prac. pomeru. 270 dní nemocenského poistenia sa počíta dva roky pred pôrodom.

dena1973
6. júl 2013

@ni.kolet Ak by ste sa nezamestnali, tak Vám nárok na materské nevznikne vôbec, lebo Vám neplynie ochranná lehota po ukončení PP. V takom prípade by ste mali nárok iba na rod. príspevok z úradu práce od narodenia dieťaťa. Ak sa zamestnáte a do nástupu na materské neopracujete 90 dní (bez OČR, PN,..) tak Vám nárok na materské vznikne z pravdepodobného vym. základu.

foofee
6. júl 2013

@dena1973 tehotna uz mozno som, neviem to este na isto a ak aj nie som, planujeme dieta cim skor. Pracovny pomer som ukoncila v aprili (tehotna som vtedy nebola), lebo sme sa stahovali a zamestnana stale nie som. Zaujimalo ma teda, ako sa mi vypocita matersky prispevok ak by som teda rodila buduci rok (marec - december, podla toho ako sa nam to podari) od roku 2011 som mala nemocenske poistenie 22 mesiacov. dakujem krasne 🙂

dena1973
6. júl 2013

@foofee Ak nie ste zamestnaná tak nárok na materské Vám nevznikne. Tak ako som to už napísala, ochranná lehota pre tehotné, aby mali nárok na materské je 8 MESIACOV po ukončení pracovného pomeru (a to vy nestíhate, pretože prac. pomer ste ukončili v apríli 2013). Nárok budete mať iba na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa z úradu práce.

ni.kolet
6. júl 2013

@dena1973 Ďakujem. A ešte sa chcem spýtať, zamestná ma, potom od 25.8. pôjdem na PP, 10 dní za mňa bude platiť nemocenské a potom už nič?

foofee
6. júl 2013

@dena1973 dakujem, ale ja som sa docitala, ze narok zena ma ak pracovala min 9 mesiacov za posledne dva roky, co splnam, nieje to tak? rodicovsky prispevok sa nevyplaca 6 mesiacov po narodeni dietata?to je hrozne.. clovek si cita vyhlasky a nakoniec je to uplne inak, je strasne sa v tom vyznat 🙂

dena1973
6. júl 2013

@ni.kolet Odvody sa platia, iba za dni, ktoré odpracujete t.j. keď budete na materskej, tak odvody za Vás zamestnávateľ neplatí.

dena1973
6. júl 2013

@foofee 9 mesiacov platenia je pri dobrovoľnom nemocenskom poistený, kedy si platíte odvody sama. Pre nárok na materské (to vypláca soc. poisťovňa) z nemocenského poistenia za zamestnania musíte mať 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch. Čo sa týka rodičovského príspevku ten vypláca úrad práce soc. veci a rodiny. Rod. príspevok je štátna dávka a ten sa vypláca do 3 rokov veku dieťaťa. Vo Vašom prípade to bude od narodenia dieťaťa do 3 rokov veku dieťaťa.

zalka
6. júl 2013

@foofee ak si tehu ... tak najneskôr v 6 až 8 týždni tehu sa prihlás na DNP z maxima 1179 eur ... mesačne sa platí 414,41 eur ... ak pôjdeš na PN tak platiť nemusíš ... stačí 1 deň zaplatíť toto DNP cca 14 eur a byť celé tehu na PN .. PN je vo výške 216 e ... a bude nárok na MD vo výške 760 eur .. treba byť ale v kuse poistená .. minimálne 26 týždnov ...

myslím, že toto ťa zaujíma.

zalka
6. júl 2013

@ni.kolet hm... mala by si MD vypočítanú z predošlého zamestnania , ak je tam splnená podmienka 90 dní poistenia ...
ty si bola na RD .. ktohovie ako by to vzali či by ti nedali minimálnu MD ...

antonia1903
8. júl 2013

Dobry den chcela by som sa spitat ked budem vypisana na PN tak ju mam zaniest najprv kam?

dena1973
8. júl 2013

@antonia1903 Keď ste riadne v pracovnom pomere, tak najprv je potrebné zaniesť PN zamestnávateľovi. Ten platí prvých 10 dní PN a od 11 dňa soc. poisťovňa.

dena1973
8. júl 2013

@zalka Chcem iba podotknúť, že ak sa ni.kolet zamestná a nestihne odpracovať 90 dní, tak bude mať materské aspoň z minima. Ak odpracuje 90 dní tak príjem bude z posledného zamestnania/ pozn. pre ni.kolet/. Ale ak sa nezamestná nárok na materské jej nevznikne, nakoľko prac. pomer bol ukončený ešte v r. 2012 a nástup na materské má až v r. 2013 a ochranná lehota tam už nie je 😉.
@ni.kolet

janulka88
8. júl 2013

@zalka zdravim, dostala som na vas kontakt ze by ste mi mozno vedeli poradit. 24 jula mi konci RD, avsak nemam ukonceny predchadzajuci prac. pomer,co znamena ze som vlastne stale zamestnana, teda nsledujuci den by som mala nastupit na prac. miesto. Este som sa zatial nepytala ci ma zoberu spät alebo nie. Ak ma vsak nevezmu a daju mi vypoved mam narok na 2mesacne odstupne, alebo ako to vlastne, je? a este ma zaujime kedze tam mam odpracovane cca 3 roky , teraz som bola 3r. na RD mala by som po prepusteni narok na podporu v nezamestnanosti?dakujem ,

zalka
8. júl 2013

@dena1973 ak sa nezamestná môže využiť DNP ... @ni.kolet .. len ked neodpisuje tak sa riešiť nič nedá ...

ppetkab
8. júl 2013

@zalka Ahoj, prosím ťa môžem sa spýtať na DNP, neviem, či som dobre pochopila, čo si písala foofee, ak by som sa dobrovoľne poistila, hneď otehotnela a napr, by som ostala na rizikovom, teda na PN, tak by som počas PN-ky nemusela nič platiť, aj keď by som predtým platila len 1-2 mesiace? A ako je to s DNP, keď som zamestnaná? Vtedy by som platila, ak by som chcela z maxima, len rozdiel, čiže zamestnávateľ za mňa platí v priemere 75eúr a ja by som doplácala zo 414,41 cca 339? Ďakujem 🙂

zalka
8. júl 2013

@ppetkab no foofee má splnenú podmienku 270 dní poistenia ... ukončeného ...
platí to len v takom prípade ...

ak nie je splnená podmienka 270 dní poistenia tak aj počas PN musíš platiť a PN nedostaneš ...

ppetkab
8. júl 2013

@zalka jaaaj, tak to zatiaľ nemám 270 dní, pracujem len od marca 2013. a ako je to s tým platením DNP popri zamestnaní? Veľmi pekne ďakujem 🙂

zalka
8. júl 2013

@ppetkab no platí sa 33,15% alebo 35,15% z VZ ... VZ je minimálne 393 eur ... maximálne 1179 eur ... ako neviem čo ti povedať ... môžeš sa prihlásiť na DNP ale minimálne mesačne zaplatíš 130,27 eur..

dena1973
9. júl 2013

@zalka tak zrejme DNP nechce využiť, keď sa neozýva.... 😉 . Tam by to aj išlo, keby chcela.... 🙂

ciaaa
10. júl 2013

@zalka ahoj prosim ta o pomoc aj ja. Pracujem 3,5 roka u jedneho zamestnavatela. Od 10/2011 do 6/2012 (270 dni) som si platila aj DNP z max. vymeriavacieho zakladu. Otehotnela som az teraz na konci maja. Mam narok na matersku este z toho DNP?

dena1973
10. júl 2013

@ciaaa Nárok na materské z DPN v takomto prípade nevznikne, pretože už tam nieje ochranná lehota.

ciaaa
10. júl 2013

@dena1973 dakujem.. a nestacilo by, keby som si zaplatila nejaky mesiac, dva teraz?

zalka
10. júl 2013

@ciaaa no vieš čo ešte by si to mohla stihnúť, ale nestačilo by sa ti poistiť na mesiac dva ... ty potrebuješ byť poistená od teraz až do nástupu na MD ( potom sa už neplatí a ideálne je zrušiť DNP až po MD, pred nástupom na RD )
Takže ak chceš MD z DNP ... tak sa musíš prihlásiť teraz , a bud platiť ... alebo ísť na PN ... alebo časť stráviť na PN a časť zaplatiť ...
Minimum na DNP je 393 eur maximum je 1179 eur - tvoja hrubá mzda ... ( všetko vyššie je platiť blbosť ) .. ak si najviac v 6-8týždni tehu tak sa môžeš prihlásiť aj na vyššiu sumu ako je 393 eur ...

ciaaa
10. júl 2013

@zalka ok, rozumiem, dakujem 🙂