Výpočet materskej dovolenky po práci v zahraničí

graceyf
21. jan 2020

Ahoj ženušky, nedávno som zakladala jednu diskusiu, kde som sa pýtala ohľadom materskej, a kde mi aj par mamičiek poradilo, za čo som veľmi vďačná, avšak zabudla som tam dodať, že som rok pracovala v Nemecku.
Tak som sa, samozrejme, najskôr išla prednedávnom opýtať na sociálnu poisťovňu, ako to teda bude, kde mi pani povedala, že posledné poistenie na SK mam v roku 2018, na čo som jej povedala, že samozrejme viem a chcem sa opýtať, ako je to pri práci v zahraničí,keďže celý rok 2019 mam odpracovaný tam.
No nepochodila som, nevedela mi vôbec poradiť, habkala a povedala, že nárok na žiadnu materskú mat nebudem (chápem, na SK by mi to nemali z čoho vypočítať), ale chcela by som sa opýtať, či tu nie je nejaká mamička, ktorá riešila niečo podobné... Niekde som čítala, že treba o tieto dávky žiadať v krajine posledného zamestnania, no vôbec neviem, ako mám postupovať a nemám sa na to ani koho opýtať, keďže ani na sociálnej poisťovni mi nevedeli poradiť :(
Ďakujem za každú odpoveď.

sapetka
21. jan 2020

@graceyf a na slovensku mas pracovny pomer ?

gumkac19
21. jan 2020

@graceyf dni nemocenskeho ti zapocitaju aj z nemecka - avsak vysku prijmu z nemecka nezohladnuju (vypocet je z minimalneho VZ)

graceyf
autor
21. jan 2020

@sapetka nie, do decembra som pracovala v Nemecku, potom som už skončila a od 10.januára ma môj doktor vypísal na materskú, avšak odvtedy to stále riešim a nie a nie mi na úradoch poradiť.

graceyf
autor
21. jan 2020

@gumkac19 to som sa pýtala tej pani v poisťovni aj ja, že ako to vlastne je keď som pracovala v Nemecku, že tých 270 dní mi vychádza a ci mi to nemôžu vypočítať aspoň z toho minima a ona mi nevedela ani poriadne odpovedať, vraj nemecko ma inú legislatívu, čo je logické, nevyjde mi nič a to potvrdenie o materskej od doktora tam vraj ani nemusím nechávať, lebo domov mi príde len vyjadrenie so zamietnutím..

gumkac19
21. jan 2020

@graceyf ja som to mala s Anglickom - ziadali predlozit doklad E104 (tam je uvedene od kedy do kedy bolo poistenie v zahranici)..
skus napisat este e-mail do socialnej poistovne alebo zavolat .. ked na pobocke nevedia

graceyf
autor
21. jan 2020

@gumkac19 ďakujem za radu, skúsim tam zavolať a snáď nejako pochodim 🙂

slnecnica82
21. jan 2020

@graceyf narok na matersku mas z nemecka, kedze si pracovala tam...