Výpočet materskej pri reťazovom pôrode
Ahojte,
mam taku dilemu, rodila som min rok v aprili 2024, medzi MD a RD som cerpala mesiac dovolenku co mi ostala v praci a od decembra 2024 som na RD.
Za rok 2025 som nemala ani neplanujem mat ziadne prijmy.
Ak by som teraz otehotnela, na matersku uz nastupujem v 2026, a rozmyslala som ako by sa mi pocitala materska.
Citala som ze by sa vyziadal predpokladany prijem, ale ten by mohol byt nizsi ako moja predosla materska (tam sa pocitali nadcasy, bonusy) avsak pocitalo by sa mi to ako retazovy porod a materska by nebola nizsia ako predosla?
Bol by problem s tym ze medzi RD a MD v roku 2024 som cerpala dovolenku ked by sa mi materska realne pocitala ako keby z roku 2025?
Dufam ze som to napisala zrozumitelne,
dakujem za infosky
Páči sa pekný článok k tomu: https://europske.noviny.sk/2024/05/26/europosla...
Vdaka, chapem ze ak by som sla na matersku tento rok v 2025 tak by sa mi to ratalo z tych dni co som cerpala dovolenku v 2024, avsak ja by som chcela ist na druhu matersku az v 2026, teda pocitala by sa z roku 2025 kedy som stale na RD, pocas tohto roka 2025 nemam ziadne dovolenky, ani prijem, nic, zarovan TPP trva. Bude sa pocitat pravdepodobny VZ? Ak ano a bude nizsi ako prva materska, uz sa nebude dorovnavat a proste bude druha materska nizsia?
Áno, chápeš to správne. Ak by si nastupovala na materské tento rok, počítalo by sa z VZ za minulý rok. Ak budeš na materskú nastupovať budúci rok, bude z pravdepodobného VZ, ale keďže (kvôli čerpacej dovolenke) nejde o reťazu materskú, môže byť nižšie ako predchádzajúca
vdaka, este ma napada, tento rok 2025 mi zamestnavatel vyplacal bonus, predpokladam ze z neho odviedol do SP odvody, ovplyvni to pravdepodobny denny vymeriavaci zaklad? Ja som RD neprerusila
vdaka, este ma napada, tento rok 2025 mi zamestnavatel vyplacal bonus, predpokladam ze z neho odviedol do SP odvody, ovplyvni to pravdepodobny denny vymeriavaci zaklad? Ja som RD neprerusila
@e1i
@billy_jean
@lilinka88
Ahojte. Neviete náhodou...zostala mi dovolenka pred nástupom na MD, je lepšie ju vyčerpať medzi MD a RD alebo si ju nechať? Alebo mi potom prepadne?
Dovolenka neprepadne a vzniká aj počas MD. Odporúčam čerpať pred MD a potom po návrate z RD.
Dovolenka neprepadne a vzniká aj počas MD. Odporúčam čerpať pred MD a potom po návrate z RD.
@billy_jean môžem sa ešte opýtať prečo?
@billy_jean môžem sa ešte opýtať prečo?
@kajakamura26 no ved lebo retazova MD/RD a vyska MD nasledna.
@e1i
@billy_jean
@lilinka88
Ahojte. Neviete náhodou...zostala mi dovolenka pred nástupom na MD, je lepšie ju vyčerpať medzi MD a RD alebo si ju nechať? Alebo mi potom prepadne?
@kajakamura26 nechat,mne sa velmi hodila po navrate do prace. A medzitym sme mali aj druhe tak aom aspon mala retazovu.
@kajakamura26 no ved lebo retazova MD/RD a vyska MD nasledna.
@billy_jean reťazovú neplánujeme, ale pre návrat asi dobré.. aj keď mám aprílové dieťa, tak asi je to jedno...

Nejedna sa o retazovu matersku,kedze si po MD cerpala dovolenku. Hoci by to bol aj jeden den. Retazova je ked prechadzas z MD na RD a zasa na MD