Výpočet materskej z hrubej mzdy

nefertiti_19
17. nov 2019

Ahojte zienky, mam na vas rychlu a jednoznacnu otazku:

Materska sa mi vypocitava z hrubeho prijmu na zmluve alebo z vypl.pasky? Dost sa mi tie sumy lisia.

Dakujem 🙂

deean
17. nov 2019

Z vyplatnej pasky - z tej sumy platis odvody. A ako sa mozu tie sumy lisit? neorzumiem

niikoletka
17. nov 2019

@deean mne sa tiež líšia pretoze hrubá mzda je len základ a keďže mam rôzne príplatky na pásku dostanem viac

evittam
17. nov 2019

@nefertiti_19 VZ pre MD je hrubý zdanitelny príjem z ktorého sa odvadzaju odvody do SP na NP. Ak pracuješ u toho istého zamestnávateľa a nastupujes na MD v r.2019 a pracovala si u neho aj minuly rok tak VZ pre tvoju MD bude hruby zdanitelny príjem za rok 2018.

nefertiti_19
autor
17. nov 2019

@deean na zmluve mam hrubu mzdu 730€. Ale ja mam aj variabilnu zlozku,ktora sa mi zapocitava do VP...a na VP mam hrubu mzdu aj cez 1000€.

deean
17. nov 2019

Aha uz chapem.

nefertiti_19
autor
17. nov 2019

Dakujem vam🙂 vcera ma zmiatli informacie,ze zo zmluvy,tak vy tu viete uz take zakladne aj.zlozitejsie veci,vedela som,ze sa mozem.na vas obratit.

deean
17. nov 2019

Pripajam sa ja s mojou otazkou k tejto teme - tehotna este nie som, ale dufam budem coskoro. Vec je ta, ze nasa pobocka sa zatvara behom par mesiacov (ratam januar), a pokial sa mi nepodari dovtedy otehotniet, pokazi mi vysku materskej keby som bola na urade prace? Odrobenych vo firme mam 7 rokov - nepretrzite. Pokial otehotniem - je lepsie ist na PN (mam k tomu zopar diagnoz), alebo urad prace do nastupu na MD? Dakujem za rady.

evittam
17. nov 2019

@nefertiti_19 Kto ti podal take "mudre" informacie? Teda ak sa mozem spytat.😉

evittam
17. nov 2019

@deean No pokiaľ otehotnies este pocas trvania PP tak ja by som isla na PN do nástupu na MD a po MD cerpala podporu-RP zatial na otca dietata.
Ak neotehotnies do konca PP tak budes musieť obnoviť NP aby si mala vobec narok na MD.
Podpora, PN ci ine dávky ti nemaju ako pokaziť vysku MD nakoľko vsetky su nezdanitelny príjem z ktorého sa neodvadzaju odvody do SP na NP.

deean
17. nov 2019

@evittam Dakujem, cize ked neotehotniem - obnovit nemocenske poistenie - ako? A Zaevidovat sa na urad prace? No ved prave to dufam, ze mi nezanikne narok na MD, kedze odrobenych mam x-rokov a dostala by som maximalnu matersku. Ach dufam, ze sa nam to tento cyklus podarilo, pripadne buduci...

evittam
17. nov 2019

@deean No v tvojom prípade najlepsie zamestnat sa. Pripadne DNP ale aby si mala dobru MD musis prist velmi skoro na to ze si tehotna.
Ked pojdes na PN tak sa na UPSVaR neevidujes.
Proste tazko polemizovať ak ešte nie si tehotna. Napis ked budes.😉

deean
17. nov 2019

@evittam Dakujem, ozvem sa 🙂 Najhorsie je, ze este nevieme kedy v praci koncime, takze mam par mesiacov k dobru. O dieta sa snazime rok a pol, teraz som mala prvy cyklus Clostil, tak uvidime o nejaky tyzden ci s apodarilo 🙂

natalala
17. nov 2019

@nefertiti_19 vypocitava sa z hrubeho prijmu (nie z hrubej mzdy)...tak je to naformulovane aj na stranke socialnej poistovne. Maju tam aj kontaktny formular a dost rychlo ti do mailu odpisu 🙂 lebo vidim ze tu niektori ludia radia hluposti 🤦🏼‍♀️

basska_b
17. nov 2019

@nefertiti_19
@evittam
U mňa sa samozrejme išlo podľa pásky, podľa odvodov. Ale pri reťazenej materskej, keď sa ide z rodičovskej na ďalšiu materskú, to u nás dáva účtovník zo zmluvy a dá len ten fix, variabilnu zložku už žiaľ nie. Presne ako autorka otázky, mam tam fix a variabilnu zložku a tým pádom by som mala nižšiu druhu materskú. Hoci platí najnovšie zákon, že nesmie byť reťazena materská nižšia ako predchádzajúca.

evittam
17. nov 2019

@deean Tak držím prsty.😉 Ja to nepoznam. U nas obe na prvy šup.

evittam
17. nov 2019

@natalala Ja radim správne. Takze chod urážať inam.

evittam
17. nov 2019

@basska_b Ale to už je ina situácia. A ak by aj mzdarka napísala nizsi predpokladany príjem tak nesmies mat nizsiu MD ako prvú ako píšeš.😉

natalala
17. nov 2019

@evittam ale ved ja som nemyslela teba 🤦🏼‍♀️

evittam
17. nov 2019

@natalala Reagujem na to co si napísala. Koho si myslela vieš len ty. Radu a odbornú dostala. Nemusí nikam pisat.

nefertiti_19
autor
17. nov 2019

@natalala
@evittam

Baby,kliiidek🙂 hruby prijem ,hruba mzda,nonsens pre mna cela paska😁 ale fakt mi islo o to,ze ako mi to vypocitaju lebo rozdiel je o par stovak vacsi🙂 ale pochopila som,som rada,dakujem🙂👍bude to pre mna moja prva MD. Ale aspon ostatne mamicky,ked nebudu vediet,uz budu🙋

@evittam kamaratky mi vcera hustili do hlavy,ze z toho,co mam na zmluve sa mi bude pocitat,este ze som sa tu ozvala🙂

natalala
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
17. nov 2019

@nefertiti_19 Kamaratky pozdravujem. Ak niečomu nerozumia tak nech neriešia. A ja som kludna uplne. 😉 Mna nejaka anonymna osoba na MK nemôže zneistiť.

25kika
18. nov 2019

@natalala A TO JE AKOZE TA TARIFNA SUMA CI KTORA? A AK SOM MALA PRERUSENIE PRACOVNEJ ZMLUVY A NOVU MAM OD FEBRUARA TOHTO ROKU? MAM NAROK NA MATERSKU? PRED PRERUSENIM MAM ODPRACOVANE ASI 3 ROKY VKUSE....
DAKUJEM

evittam
18. nov 2019

@25kika Porušujes pravidlá-vypni si capslock.
Este raz-dufam, že naposledy-VZ pre MD je hrubý zdanitelny príjem z ktorého sa odvadzali odvody na NP do SP.
Ak pracuješ od februára u noveho zamestnavatela a mas odpracovanych minimálne 90dni bez PN a OCR u neho a nastupujes na MD v r.2019 tak tvoj VZ pre MD bude hruby zdanitelny príjem z ktorého sa odvadzali odvody na NP od februára do konca mesiaca predchádzajúceho nastupu na MD.