Výpočet MD - reťazový pôrod, ale práca na dohodu

30. jún 2021

Dievcata, ste tu velmi skusene, poradili by ste mi prosim vas? Ide o to, ze pocas RD som u svojho zamestnavatela pracovala 2 mesiace na dohodu o pracovnej cinnosti, vypomahala som s pracou formou homeofficu. Taka jednorazovka, firme sa nakopilo vela prace, pre mna to bolo fajn, praca po veceroch, ked dcerka spinkala, a aspon som pomohla firme a privyrobila som nam nejake to €. Po 2m skoncila dohoda dohodou. Teraz nastupujem na MD (retazovy porod, dcera ma 2 roky), no az teraz som si uvedomila - z coho sa mi bude ratat vyska dalesj MD? Plati aj tu pravidlo, ze bude rovnaka ako prva? Nemohol mi prijem z dohody rozhadzat vymeriavaci zaklad? To by som "neprezila" 😉

nafka0483
30. jún 2021

Nie som si uplne ista, tak sa pripnem. Ale kedze si mala kvoli dohode obnovene NP, tak myslim, ze praveze ti to vstupi do vypoctu.

nafka0483
30. jún 2021

" Ide o tzv. reťazový pôrod, keď pri ďalšom dieťati nemá poistenka z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného."

- ty ale VZ na platenie poistneho mas, resp. si mala z tej dohody.

autor
30. jún 2021

@nafka0483 naozaj ma slak trafi, ak som to pre dobrotu cele pokazila. Myslis, ze by pomohlo pred nastupom na MD ukoncit RD, dajme tomu na tyzden, a potom nastup ma MD, meszitym cerpat dovolenku? Pomohla by som si tak myslis?

Asi budem volat aj na socialku, mali by mi vediet povedat konkretne, ale kedze tomu nerozumiem, nechcem im tam hapkat, najskor si rada precitam ine nazory, a potom, o nieco mudrejsia, nabehnem o radu aj tam 🤔

autor
30. jún 2021

@nafka0483 ved to 😱

nafka0483
30. jún 2021

Nie, take riesenie nepomoze, nema to vplyv :-/

lucka_ke
30. jún 2021

dohoda bola v r. 2020?

autor
30. jún 2021

@lucka_ke ano, presne tak

lucka_ke
30. jún 2021

podľa mňa neovplyvní, lebo nárok na MD si uplatňuješ z PP, nie z dohody, pozri tu napr. https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...

nafka0483
30. jún 2021

@lucka_ke Hmm, zaujimave. Ale vobec nerozumiem preco by sa mal brat do uvahy predpokladany VZ, ked ona mala realny VZ.

autor
30. jún 2021

@nafka0483
@lucka_ke dievcata, dakujem velmi. Ja som z toho jelen. Po hodine som sa dovolala na socialku, pani si vzala cas, ze to musi poriadne pozriet a potom mi zavola naspat.

Vysledok - VZ sa bude ratat z pracovnej zmluvy, cize bude taky isty ako v predchadzajucej materskej, pretoze dohoda, ktoru som mala uzatvorenu, neobsahovala aktivne NP. Nerozumiem, ale spokojna som ❤️

nafka0483
30. jún 2021

Nemala si v ramci dohody aktivne NP, neplatili sa z toho odvody? Ako to?

Lebo ja som bola v tom, ze praveze sa NP obnovi, platia sa odvody z VZ a teda to vstupuje do vypoctu.

lienka.7
30. jún 2021

Nechcem ti kazit naladu, ale na taketo rady sa privelmi nespoliehaj... mne 3 pracovnicky povedali 3 rozne verzie.
A aku si to mala dohodu??? Pri dohode je prsveze aktivne NP. keby si mala viac ako 270 dni, uplatnujes si tehotenske aj z tejto dohody napr. Detto aj matersku.

autor
30. jún 2021

@nafka0483 presne tak. Tiez som sa pani pytala, ako to je mozne, kedze tiez viem tak, ze NP sa obnovi. Vysvetlila mi to tym, ze ked to je jeden a ten isty zamestnavatel, tak ma k NP neprihlasovali, lebo NP aktivne mam na hlavnom pomere (??) ak som pomotala vyjadrovanie, prepac, ale jelen som zostala, ale kludny jelen aspon. Ze keby to bola dohoda u INEHO zamesrnavatela, tak by som mala problem.

nafka0483
30. jún 2021

Ahaaaa vidis, tak toto mi nenapadlo, ze urobi rozdiel, ze toto bol ten isty zametsnavatel ako ten z ktoreho mas NP kvoli RD pozastavene.
Tak moze byt potom, ze od ineho by bolo NP aktivne a vstupovalo do vypoctu, ale od tohto nie.

autor
30. jún 2021

@lienka.7 dam si to este potvrdit pisomne. To by potom malo mat vahu, ci nemyslis? Jasne, takto je to slovo proti slovu. Podstata je, ze som nemala z tejto dohody obnovene NP. To by mal byt najhlavnejsi udaj, nie?

nafka0483
30. jún 2021

Este by bolo dobre keby si si tuto informaciu pytala pisomne - mailom, alebo napisat otazku cez ich kontaktny formular - vtedy dostanes odpoved na mail s odvolanim na prislusne paragrafy, takze by to mala byt vacsia istota ako to, ked to pracovnicka len povie do telefonu.
Lebo veruze boli tisicky pripadov ked ustne podali nespravne informacie.

autor
30. jún 2021

@nafka0483 velmi dufam, ze to tak bude. Skusim to vecer spisat do mailu a dat si to potvrdit este tak. Pretoze ak by som mala dostat vdaka tomu matersku "5"€, tak by som musela ale ze velice rychlo spekulovat, co dalej 😭

autor
30. jún 2021

@nafka0483 ano, tak to urobim, dakujem

nafka0483
30. jún 2021

V tom pripade by ti po narodeni druheho dietata doplacal UPSVaR do vysky rodicaku.

lienka.7
30. jún 2021

Pocas RD nemas aktivne NP... cize neviem... nechcem sa hadat, nie som odbornik.
Ty si mala dohodou mat obnovene NP preto sa ti materska ma pocitat z dohody.
Keby si nemala, mas rovnaku matersku ako predtym. Toto mne z toho vychadza.

lienka.7
30. jún 2021
autor
30. jún 2021

@nafka0483 tak ano, ale ci mas 1000+ alebo 300+, je rozdiel 😱

lienka.7
30. jún 2021

Bola si na RD alebo na materskej este ked si pracovala... lebo to je ten rozdiel.

autor
30. jún 2021

@lienka.7 dakujem krasne, ani ja sa nehadam, vobec nie, len tlmocim slova pani zo socialky. Ja som vdacna za kazdu vasu radu, ked uz ja som taka hlupa, ze si to neviem dat v tomto pripade dokopy sama. Faktom ale je, ze NP z dohody som nemala. Idem este popozerat niekde nejake info k tomu 🤔 aj ked..

autor
30. jún 2021

@lienka.7 na RD som uz bola, ked som mala aktovnu dohodu.

lienka.7
30. jún 2021

Ani ja sa nehadam... mozno sa mylim ja. Nie som expert. Daj si to preto potvrdit mailom.
Dala som ti vyssie clanky, ze ked si na RD nemas aktivne NP. cize logicky mi vychadza ze dohodou sa ti malo obnovit. Lebo si mala prijem... cize maju ti co brat ako VZ. Ale opakujem, mozem sa mylit...
Mne 3 povedali 3 rozne verzie. Ja som robila pocas materskej, ale tiez nie 270 dni. Zaujimalo ma preto co a ako... nedozvedela som sa 🤣🤣🤣👎👎👎
Ofic.mail som im ale nepisala len telefonicky.
A potom urcite napis, co ti napisali, som aj ja zvedava 👌

autor
30. jún 2021

@lienka.7
@nafka0483
@lucka_ke dievcata, ja som na to asi prisla. Ked sa drzim slov pani, ze som mala dohodu bez NP, nasla som tento rozdiel - je rozdiel ci je dohoda o pracovnej cinnosti uzatvorena na pravidelny mesacny prijem alebo nepravidelny. Ak by bola na pravidelny, mala by som aj aktivne NP. Logicky som ale mala DPC na nepravidelny prijem, pro nom sa NP neodvadza, aha:

lienka.7
30. jún 2021

Hlupa nie si... 🙈🙉
Len nie sme expertky, to je vsetko. Skus pogoooglit si.
Zajimalo by ma, co potom, ked mas pisomne vyjadrenie, a realita bude ina.

autor
30. jún 2021

V tabulke na dpc s pravidelnym mesacnym prijmom je NP vycislene. Cize by to malo logiku. Keby mi dali pravidelny prijem s NP, bolo by to presne ako @lienka.7 pise.
Ale kedze sa mi NP neobnovilo, asi to bude dobre.
Urcote vam sem hodim vyrozumenie mailom.
Este raz kazdej jednej dakujem za vas cas, naozaj ❤️

nafka0483
30. jún 2021

Noooooooo tak vidis, vyriesila si zahadu 🙂 nevedela som ze si mala dohodu nepravidelny prijem, vtedy viem ze sa podmienky lisia, tak je mozne ze je to presne tak, ze z toho NP nie je.