Výpoveď dohodou počas trvania rodičovskej dovolenky
Ahojte potrebujem radu.
Ku dnu 31.8.2011 som ukoncila pracovny pomer so zamestnavatelom dohodou (nadbytocnost) a to pocas trvania mojej rodicovskej dovolenky (ta trva do 12.4.2012). Dovod bol vyplatenie vyssieho odstupneho ak to spravim do konca augusta.
Teraz ovsem mam taketo otazky.
1. Som povinna sa nahlasit na urad prace a prerusit rodicovsku dovelenku alebo mozem nadalej rodicovsky prispevok?
2. V pripade rodicovskej dovolenky, som povinna platit dobrovolne nejake odvody? (napr. do fondu nezamestnanosti, zdravotne a pod.) ... resp. je potrebne nikde nahlasit, ze uz nie som zamestnancom na rodicovskej dovolenke ale nezamestnana na rodicovskej dovolenke?
3. v prípade ak sa mi nepodari najst pracu tak sa po ukonceni RD mam nahlasit na urad prace? budem mat narok na vyplatu podpory v nezamestnanosti a v akej vyske? (mam si teda platit DPvN?)
@jurkaa no máš v tom ešte chaos.
Stále nechápeš rozdiel medzi poberaním rodičovského príspevku (RP) a čerpaním rodičovskej dovolenky (RD). To nie je to isté!!!!! A nemusí sa to prekrývať.
-RP je poberanie príjmu a ten poberáš do 30.4.2015 (ak zrealizuješ, čo chceš).
-RD je ospravedlnené volno v práci, počas starostlivosti o dieťa. Ak čerpáš riadnu dovolenku, tak už nepotrebuješ ospravedlnené volno v práci z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, nemôže to byť súbežne, preste bud si na rodičovskej alebo riadnej dovolenke.
tj. ty "poberáš" (peniaze) RP do 30.5.2015, ale "čerpáš" (volno v práci) RD len do 27.4.2015, lebo od 28.4.2015 už čerpáš riadnu platenú dovolenku na zotavenie. Snád jasné 🙂
zdravim, vedel by mi niekto poradit?
pracovala som 1r. a 8mesiacov 2012,
pricom nasledne som nastupila na matersku a rodicovsku dovolenkudo 9/2015,
vtedy mi skoncila a ja som bola opat tehu, no mala som problemove tehu a som PN do 14/12/2015, lebo bohuzial som prisla o babatko :( so zamestnavatelom sme sa dohodli, aby som si este vycerpala dovolenku do 10/1/2016 a potom vraj sa uvidi, ale predpokladam, ze dostanem vypoved. Zamestnana som bola na dobu neurcitu.
Chcem sa opytat, keby som doslatala vypoved, ci mam narok na podporu v nezamestnanosti? alebo co najlepsie by bolo pre mna? dakujem za radu
@gapa Dobrý večer,
ja by som vás tiež veľmi rada a súrne poprosila o pomoc s dátumami, aby som dostala max. podporu, ak budem spĺňať nárok. Som na RD a so zamestnávateľom sme sa dohodli na ukončení PP k 1.3.2016 s odstupným a preplatením dovo. Mám ešte 19 dní dovolenky. PP bol od 1/2010 na dobu neurčitú, od 4/2013 som bola PN na rizikovom tehu až do 7/2013, 8-9/2013 som mala dovolenku, 10/2013 nástup na MD, 25.11.2013 narodenie dieťaťa, od 5/2014 som na RD. Teraz neviem ku akému dátumu najlepšie ukončiť teda PP? koľko dní dovo a kedy presne čerpať ?, aby som dostala max. podporu a niečo neprešvihla. Ako je to s tou SP- kedy potom odhláška a prihláška? ktorý deň sa potom treba evidovať na ÚP? Kedy treba požiadať o prepísanie RP na manžela? No neviem či ešte niečo treba, už to je dúfam všetko, ak som na niečo zabudla, tak mi to moc vás prosím napíšte, ďakujem veľmi pekne za vaše rady a pomoc, ste veľmi ochotná a milá a to ja práve teraz potrebujem
@koz neviem, aký máš plat, no nech je to univerzál. Určite ak budeš len 1den čerpať dovolenku a to 29.2.2016 (ak dobre rozumiem, to je posledný den trvania prac.pomeru, tj. pp končí dnom 29.2.) tj. požiadať o ukončenie rodič.dovolenky dnom 28.2.2016 a požiadať o 1den čerpania riadnej dovolenky.
Na soc.poistsovnu môžeš zájsť v pondelok alebo najneskôr v utorok, zober kopiu RL dieťaťa, príp. si hned doma vypíš odhlášku dnom 28.2.2016 (ak týmto dnom končí rodič.dovolenka v zamestnaní) a nanovo prihlášku dnom 1.3.2016. Ako stále opakujem, na kopie prihlášky a odhlášky (na tlačive RLFO) daj potvrdiť pečiatkou prevzatie soc.poistovnou a založ k zápočtovým listom do dôchodku.
Koncom februára zájdi na up a požiadaj o prepísanie RP na manžela od 1.3.2016. Vybav si doklad zo upsvar dokedy ty poberáš RP a na manžela odkedy on pobera RP. To treba na zdr.poistovni vybaviť - aj za neho aj zateba (ty až ked budeš mať doklad z upsvar, že ta zaevidovali ako uchádzača o zamestnanie, tak vybavíš odhlášku aj prihlásku). Inak tá evidencia + RP by sa dali aj neskôr vybaviť, ak teda ozaj čerpáš riadnu dovoenku (nie je to prípad, ak končí pp počas RD, teda bez obnovenia poistenia), no treba najneskôr do 1roku (no radšej o niečo skôr), potom už nesplnaš podmienky podla teraz účinného zákona.
No a podstatné, predpokladám, že si nemala žiadnu dohodu ani dobrov.poistenie v nezamestnanosti v obd. 2roky pred zaevidovaním.
@gapa ďakujem moc, plat som mala klasika-priemer a nemala som nič počas RD, len ešte ma dnes na SP úplne doplietla, keď mi povedala, že RD ešte nemám celé 2 roky-to bude 27.5.2016 a keď som mala predtým MD, že nevie ako sa to vypočíta, alebo ako to vyjde, ked MD sa inak berie ako RD, z akého vymer. základu to bude, také čosi, tak už teraz fakt neviem čo robiť...poprosím čo tým myslela? ďakujem
@koz asi myslela toto: Ak by skončil tvoj pp počas rd a nečerpala by si ani ten 1den riadnej dovoelnky a v období 2roky pred zaevidovaním si teda nemala žIADNY VYM.ZáKLAD!!! len obdobie RD ale aj MD!!! tak by bola mateská rátaná z minima!!!! asi toto myslela. Ale ty Máš VYM.ZáKLAD ZA TEN 1DEN., tj. na teba sa to nevzťahuje.
@gapa takže mne by sa to vyrátalo z toho posledného 1 dňa dovolenky, ďakujem moc, ešte ma napadlo, či by sa to dalo aj tak, že by som teraz skončila PP ako si mi poradila ale na UP by som išla až neskôr, napríklad v júni-júli a potom by som to aj prepísala na manžela. Mohlo by sa to aj takto urobiť? nevadilo by, keby som nešla hneď na úrad sa evidovať? ďakujem moc
@gapa ďakujem, ešte jedna vec, neviem či mám vyčerpať celú dovolenku, alebo si ju nechať preplatiť potom spolu s odstupným, čo je výhodnejšie aj finančne aj vzhľadom k tej podpore? potom akoby to bolo aj s odvodmi, ked to bude veľká suma naraz? keby sa to teda vyplatilo všetko až po skončení dovo, ďakujem moc
@koz neviem sa iste vyjadriť. Iste odvody budú vyššie, ak vyčerpáš,nie dáš preplatiť. Takto bude vyšší preddavok dane, ale ten možno vrátia, všetko podla sumy. Zdravotné neviem, či v ročnom zúčtovaní nebude treba doplatok, v tom sa velmi nevyznám a záleží od sumy za rok a období evidovania asi??
A ak budeš mať v období 3roky pred zaevidovaním aspon 730dní, čo ak si dlhodobo v prac.pomere a v období 2roky pred zaevidovaním máš nejaký vym.základ, tak môtžeš sa zaevidovať aj neskôr+ zmeniť RP na manžela. Len ak by menili zákon, tak to príp. sledovať, aj ked to asi nebudú takí promptní po volbách.
@gapa Dobry den, potrebovla by som radu. Od 7.3.2012 som bola zamestnana na dobu urcitu (zastupovanie inej mamicky na MD), nastup na MD bol 3.6. 2014, teraz som na RD do 26.7. 2017. Pocas RD som dostala vypoved - 31.8.2015 ( nakolko sa mamicka vratila z MD), zamestnavatel mi neumoznil vziat si 1 den dovolenky, takze mi preplatil zvysok dovolenky.
1. Po skonceni RD mam narok na podporu?
2. Podpora sa mi bude ratat z minima, kedze mi zamestnavatel neumoznil vycerpat si 1 den dovolenky?
3. Bolo by riesienie ukoncit RD a prepisat ju na manzela, ktory je zamestany?
4. Budem mat narok na podropu 4 alebo 6 mesiacov?
Dakujem za odpoved 🙂
@welsanka na tvojom mieste pošlem otázku aj na soc.poistovnu, predsa sa s tým už tak nezaoberám, nesledujem to, tj. cez nich istejšie. Ale ak tvoj pp na dobu určitú trval od 7.3.2012-31.8.2015, pričom si bola na md od 3.6.2014 do cca januára 2015, na RD do 31.8.2015 a dieťa dovrši 3roky 26.7.2017.
Podla teraz účinných zákonov ak sa zaeviduješ do 1roka od ukončenia pp a v období 2roky pred zaevidovaním máš len dni bez vym.základu + obdobie bez zamestnania, tak ako píšeš, podpora by mala byť z minima a po dobu 6mesiacov. Ak sa ale zaeviduješ neskôr ako za 1rok, do dvoch rokov od ukončenia pp (tj. nesplníš podmienku mať aspon 2roky poistenia v posledných 3rokoch, ale splníš podmienku, že ich máš v poslených 4och rokoch), tak bude podpora z minima po dobu 4mesiacov. Ak by si sa predtým zamestnala s vyšším ako minimálnym vym.základom (resp. podla konkrétnych kalend. dní a pracovných trvania pp-poistenia v nezam), tak by sa podpora rátala z toho posledného zamestnania.
Dá sa aj prepísať RP na manžela a ty sa ísť evidovať a brať podporu. Potom ale treba dotiahnuť aj poistenia, soc. a aj zdravotné.
Babule poradte prosim. Som na RD no chcem nastupit od prveho do novej roboty ale neviem ci musim dat vypoved u povodneho zamestnavatela. Rada by som si ho nechala ako tak poistku do buducna keby sa mi v novej praci neluby aby som sa mohla vratit.
Rodicovsky mam uz len na pol roka.keby nahodou nemam robotu dali by mi z UP podporu?
@huhusestra nemusis dat vypoved
@gapa ahoj gapa. Precitala som si ako si tu poradila mnohym dievcatam, lebo je to aj moj pripad ze som dostala vypoved pocas RD. Jednu vec by som sa chcela spytat ako si myslela ze treba poziadat o ukoncenie RD. To staci zamestnavatela? PP mi konci k 31.5. a planujem si vziat riadnu dovolenku 30.5-31.5.2016. Odhlasku v SP mam vypisat dnom 29.5.16 aj ked je to nedela ci az v pondelok 30.5.6, alebo sa to da uz v piatok 27.5.16?
Dakujem velmi pekne
Ahojte.Vedel by mi niekto poradit?Mam podobny problem ako viacere z vas.Teraz 1. novembra som pocas RD dostala vypoved z dovoda zaniku podniku.Mala bude mat tri rocky 8 februara 2018.Mam nejaku sancu ze by mi uznali podporu.Pred nastupom na matersku mam do novembra odpracovanych v kuse skoro 9 rokov.Na urade prace mi opakovali aby som nepresvihla datum na zaregistrovanie sa.dakujem velmi pekne za kazdu radu
@koz
Ahoj gapa, už v lete si mi veľmi dobre poradila a pomohla, za čo som ti moc vďačná, ďakujem ešte raz, teraz by som sa tiež potrebovala niečo opýtať, ak môžem,Takže som od 9.1.2017 zamestnaná cez agentúru, so skúš. dobou, na dobu určitú do júna. teraz som od 3.4.PN, ktorá stále trvá. Chcem dať výpoveď, práve kvôli zdrav. problémom, len neviem kedy, keď to bude asi už po skúš. dobe, alebo ešte teraz k 9.4., tak ako to prebieha, už tam nechcem ísť ani na deň, chcem ihneď skončiť, potom neviem kedy ukončiť PN, aby to nejako bolo všetko postupné, a idú veľkonočné sviatky, tiež neviem či potom, alebo predtým, a potom sa chcem zamestnať niekde inde čo najskôr. Prosím ťa teda o tvoju dobrú radu, čo mám ako urobiť, aby som to mala všetko ok. Ďakujem moc za tvoju ochotu
@gapa
Ahoj gapa, už v lete si mi veľmi dobre poradila a pomohla, za čo som ti moc vďačná, ďakujem ešte raz, teraz by som sa tiež potrebovala niečo opýtať, ak môžem,Takže som od 9.1.2017 zamestnaná cez agentúru, so skúš. dobou, na dobu určitú do júna. teraz som od 3.4.PN, ktorá stále trvá. Chcem dať výpoveď, práve kvôli zdrav. problémom, len neviem kedy, keď to bude asi už po skúš. dobe, alebo ešte teraz k 9.4., tak ako to prebieha, už tam nechcem ísť ani na deň, chcem ihneď skončiť, potom neviem kedy ukončiť PN, aby to nejako bolo všetko postupné, a idú veľkonočné sviatky, tiež neviem či potom, alebo predtým, a potom sa chcem zamestnať niekde inde čo najskôr. Prosím ťa teda o tvoju dobrú radu, čo mám ako urobiť, aby som to mala všetko ok. Ďakujem moc za tvoju ochotu
@koz pozri § 72 Zákonníka práce. Ak máš 3mesačnú skúšobnú dobu a pp začal 9.1., tak mala končiť 8.4, predlžuje sa však o prekážky v práci, t j. aj o dni PN.
----------------
vid Zákonník práce
zdroj: http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-0...
§ 45 Skúšobná doba
(1) V pracovnej zmluve možno dohodnúť skúšobnú dobu, ktorá je najviac tri mesiace, a u vedúceho zamestnanca v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu a vedúceho zamestnanca, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti tohto vedúceho zamestnanca, je najviac šesť mesiacov. Skúšobnú dobu nemožno predlžovať.
(2) Skúšobná doba sa predlžuje o čas prekážok v práci na strane zamestnanca.
(3) Skúšobná doba sa musí dohodnúť písomne, inak je neplatná.
(4) Skúšobnú dobu nie je možné dohodnúť v prípade opätovne uzatváraných pracovných pomerov na určitú dobu.
§ 72 Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
(1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.
(2) Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť.
---------------
Tj. treba doručiť písomne, tj. mať doklad o tom, že si to doručila a kedy. Malo by to byť popredu aspon 3dni, ale ak napíšeš napr. aj napr. 1 den pred, neznamená to neplatnosť. Ak vieš, kedy pn končí, asi by som to dala na ten istý den a zaslala doporučene (najlepšie s doručenkou) aby si mala doklad o tom, že to prevzali.
Potom pozor na zaevidovanie do tuším 7 či 8dní.
takže na úp potom pôjdem len s tým mojím od zamestnávateľa potvrdeným skončením prac. pomeru?
Ahojte potrebovala by som poradit.
Popisovali sme novu zmluvu(dohoda) ktora platila od 1.3.2014 bola na dobu urcitu ale datum neni uvedeny.Pocas tohto som odisla na PN koli tehotenstvu a zdra. problemom.To bolo 1.5.2014.MD mi zacala cca od 1.10.2014.Teraz som na RD ktora trva do 16.10.2017.Momentalne mi prisiel papier z prace ze dohoda o skonceni prac. pomeru.Ale my sme sa na nicom nedohodli.§60 hovori ze zamestnavatel by mal udat dovod skoncenia prac. pomeru.Moze to byt to ze Ked sme podpisovali novu zmluvu 1.3.2014 tak sme sa stahovali ku inemu zamestnavatelovi z MAXIM 2001 do agentury job solutions.A teraz ked mi prisiel papier tak nazov agentury bol iny HRQ SK.
A este som zabudla soc. poistovnu alebo UPSVaR alebo komu mam oznamit ze som teraz nezamestnana osoba ktora pobera RP?Alebo ako vyssie sa spomina ta podpora ako ju ziskam.Mam pokracovat v RD do konca alebo ju mam prerusit a ziadat o podporu?Aka je vyska podpory a ako sa vypocita.Ja sa do tychto veci ozaj nevyznam.
Poradila si vela ludom poradila by si aj mne?
@gapa
@mizu89 Takže do 28.2.14 si mala jeden prac.pomer, od 1.3.14 druhý prac.pomer? (či dohodu?) v pracovnej agentúre? na dobu určitú, pričom nebol uvedený den ukončenia pp dátumom? Od 1.5.14 si bola na PN do nástupu na MD, ktorý bol presne 1.5.15 a dieťa dovrši 3 roky 16.10.17. Prišiel ti papier Dohoda o ukončení prac.pomeru § 60 ZP, kde je podpísaný zamestnávatel, ale predpokladám si to nepodpisovala ty? a nie je tam uvedený dátum ukončenia PP? Prišlo to od iného zamestnávatela. Pozri si napr. cez Obchodný register či Obchodný vestník, či vaša firma si nezmenila názov (pozri cez ičo aj názov) vo vestníku vyhladávaj aj cez CTRL + F tiež cez ičo aj názov. Nepodpisovala by som dohodu, aspon zatial. Neviem, akú si mala mzdu v období 2roky pred nástupom na RD (nie MD), či viac ako minimum terajšie (tuším je cca 441eur) a či si nemala poistenie v nezam. (dohodu či dobrov.poistenie) počas md a rd. Ak by si sa nezaevidovala hned po ukončení prac.pomeru (tuším do 7dní), tak by si mala podporu z minima po ukončení poberania RP(dá sa prehodiť na manžela). Na úrady teraz netreba hlásiť, ak si si už vybavila zdrav.poistenie sama, že si nahlásila poberanie RP, inak tú zdr.poistovnu. Predpokladám aj soc.poistovnu si si dala prihlášku sama, od nástupu na Rd.

@gapa prosím ta mam na teba este jednu otázku uz som ztoho magor ;)
2007 nástup do prace
12.4 2013 pn
12.5 2013 MD
28.29.30 .4. 2015 čerpania dovolenka
30.4 2015 koniec PP
29.5 2016 koniec Rd
Koli tým 3 dnom dovolenky mi vyrážajú podporu?
Dnes idem prepísať na manzela Rd takze to mam spraviť k dátumu 1.5 ? A ja sa hlásiť na UP 4.5
Takze ak mi Rd bude trvať do 30.5 a dovolenku mam aj cez Rd 28.29 .30 to nevadí ze je to súbežne cez dr ta dovolenka? Dakujem ti moc moc uz mi ztoho šibe ;))