icon

Výpoveď dohodou počas trvania rodičovskej dovolenky

egyptanka
5. sep 2011

Ahojte potrebujem radu.
Ku dnu 31.8.2011 som ukoncila pracovny pomer so zamestnavatelom dohodou (nadbytocnost) a to pocas trvania mojej rodicovskej dovolenky (ta trva do 12.4.2012). Dovod bol vyplatenie vyssieho odstupneho ak to spravim do konca augusta.
Teraz ovsem mam taketo otazky.

1. Som povinna sa nahlasit na urad prace a prerusit rodicovsku dovelenku alebo mozem nadalej rodicovsky prispevok?
2. V pripade rodicovskej dovolenky, som povinna platit dobrovolne nejake odvody? (napr. do fondu nezamestnanosti, zdravotne a pod.) ... resp. je potrebne nikde nahlasit, ze uz nie som zamestnancom na rodicovskej dovolenke ale nezamestnana na rodicovskej dovolenke?
3. v prípade ak sa mi nepodari najst pracu tak sa po ukonceni RD mam nahlasit na urad prace? budem mat narok na vyplatu podpory v nezamestnanosti a v akej vyske? (mam si teda platit DPvN?)

gapa
22. apr 2017

@mizu89 a podpísala si to? nerozumiem, že zamestnávatel zmenil agentúru. Ty máš prac.zmluvu s agentúrou? a ten u koho si pracovala skončil spoluprácu s tvojou agentúrou? tak? Nerozumiem, prečo písali dohodu a nie len oznámili, že končia (asi kvôli rd?) Ak by skoničil pp 28.2.17 (prečo tak spätne?), tak je jedno, aký si mala vym.základ pred RD, to už sa z toho neráta, ale z minima, ak sa zaeviduješ do 1roka od ukončenia prac.pomeru.

mizu89
22. apr 2017

@gapa este stale mam papiere doma.musim im to poslat.ano mala som zmluvu z agenturou.a teraz pravdepodobne presli z jednej agentury do druhej.no ked budem rarat ze sa mi podpora budde ratat z minima to je minimalnej mzdy v cistom a 50%

mizu89
24. apr 2017

Chcela by som sa este spytat.Ked som momentalne nezamestnana na RD tak by som to mala niekde hlasit ze som nezamestnana?Soc.poistovna alebo UPSVaR...

evittam
24. apr 2017

@mizu89 Nie si nezamestnana, si na RD.

mizu89
24. apr 2017

@evittam Dakujem a podpora v nezamestnanosti?Kedy a ako ju mam ziadat.Viem ze musi byt odrobenych 730dni ci kolko.Ci mi staci ist na podporu ak sa nezamestnam do konca RD?

evittam
24. apr 2017

@mizu89 Na podporu mas narok-ak splnas podmienky naroku-do roka od skoncenia PP.

mizu89
24. apr 2017

@evittam A rata sa aj PN,MD a RD ako odrobene dni-roky?

evittam
24. apr 2017

@mizu89 Pokial pocas MD a RD PP trva tak ano.

mizu89
24. apr 2017

@evittam Takze ziadost o podporu v nezamestnanosti mozem ziadat najneskor do roka od skoncenia PP musim mat odrobenych tych 730dni a co mi este na to treba?A vsetky sa tu pytaju ze ako ziskaju najvyssiu podporu?

evittam
24. apr 2017

@mizu89 No to je vsetko. A nezabudni si z prace ziadat vsetky vystupne doklady. No ano pytaju...Ale ty uz ak ti PP skoncil to neovplyvnis.

mizu89
24. apr 2017

@evittam No postou my poslali dohodu o skonceni PP a bol tam vypis kolko som odrobila.Viac mi neposlali.A skoncenie PP bolo 28.2.2017
A z coho mi budu teda ratat tu podporu

evittam
24. apr 2017

@mizu89 A ty si tu dohodu podpisala?
No pokial si nemala uz ziadny prijem od nastupu na MD tak plati co napisala @gapa.

mizu89
24. apr 2017

@evittam Ano podpisala lebo v zmluve som mala jasne napisane .Doba bola urcita.Bola som zamestnana cez agenturu.Takze aj keby mi predlzili zmluvu a mala by som sa vratit tak automaticky by mi ju dali na druhy den.Povedala mi to aj uctovnicka u ktorej som sa bola pytat.Mna zaujima vyska tej podpory ktoru by som mohla dostat

evittam
24. apr 2017

@mizu89 Uz ti to tu bolo napisane.
A tebe vlastne skoncila zmluva-nic viac nic menej. Tak neviem aku dohodu tu vlastne riesis.....

mizu89
24. apr 2017

@evittam Ano bolo pisane.Da sa vyratat aku vysku podpory dostanem?Vyssie napisala gapa ze sa to rata z minima.To je z min. mzdy v hrubom a 50% z toho?

zabulka1
15. okt 2017

Dievcata chcem sa opytat 14.9.2016 som nastupila na matersku od maja 2017som na RD v 31augusta mi zamestnavatel ukoncil zmluvu dohodou pretoze sa rusila firma dovilenku aj odstupne mi preplatil len ma zaujima ze ak si nenajdem robotu ked syn pojde do skolky ci budem mat narok na podporu a ak ano z coho by sa pocitala. Dakuhem

evittam
15. okt 2017

@zabulka1 Na podporu (ak splnas podmienky nároku t.j.730dni PvN za posledne 3roky-zapocitava sa aj doba MD a RD pokial PP trval) mas narok do roka od skončenia PP, cize RP prepisat na otca dietata a vycerpat podporu, inak ti "prepadne". Pocitana ti bude z priemeru zdanitelneho hrubého prijmu za posledné dva roky.

zabulka1
15. okt 2017

@evittam dakujem to sa mi potom asi neoplati ja mam este dva roky rodicovskej, a keby isiel muz na rodicovsku to znamena ze by s nim musel byt doma,

majusqa77
15. okt 2017

@zabulka1 ale ved on nepojde na rodixovsku, on by len poberal rodicovsky prispevok. A podpora ti podla mna vyjde viac ako 213 eur, tak sa ti to urcite oplati riesit

evittam
15. okt 2017

@zabulka1 To je kravina. Nemusi byt doma. A plati co pise
@majusqa77 .
Ale btw.ak chces nechať tomuto štátu peniaze co ti patria to je tvoja vec.

zabulka1
16. okt 2017

@majusqa77 cize ja mozem zostat doma s malym a on poberat rodicovsky a normalne pracovat?

evittam
16. okt 2017

@zabulka1 Presne tak. A dokonca aj ty môžeš pracovať.😉

zabulka1
16. okt 2017

@evittam
Dakujem. Cize mne ked skoncil pp teraz v auguste, tak do buduceho augusta musim prehodit rodicovsky na muza a ja na urad prace. Do roboty ja nebudem moct ist jedine ze by maly isiel skor do skolky

zabulka1
16. okt 2017

@evittam
Este jedna otazka potom po skonceni poberania davky da sa prehodit naspat rodicovsky na mna alebo uz potom nie

majusqa77
16. okt 2017

@zabulka1 do 3 rokov dietata sa da

evittam
17. okt 2017

@zabulka1 RP na muza staci napisat len pocas poberania podpory a ano potom ho mozes napisat spat na seba.

zabulka1
17. okt 2017

@evittam dakujem

bockulka
23. feb 2018

@evittam ahoj, prosim o radu. Od 1.3 mi zamestnavatel rozviazal prac.pomer zmluvou, mam odpracovane 3roky. Chceli by sme aby manzel poberal matersku postupne na nase dve deti. V robote mu zmenia zmluvu, aby mohol dalej pracovat a ja byt doma. Tym padom ja si mam zrusit poberanie rod.davok, ale ak sa nahlasim na urad prace mam narok aj na podporu?Dakujem

evittam
23. feb 2018

@bockulka Ano máš narok na podporu. Btw. akou "zmluvou" rozviazal PP? Ty ak si na RD tak ti nemohol dať výpoveď. Ak si podpisala dohodu o skončení PP tak si si mohla zariadit max.podporu ale už je asi neskoro.

bockulka
23. feb 2018

@evittam Dohodou, este som nic nepodpisovala, zatial mi to oznamil len telefonicky..ako si to mozem zariadit?