Výška a doba poberania materskej

malycervik
18. jan 2015

Ahojte, chcela by som sa spýtať na akú výšku materskej mám nárok. Mam odpracovaných tých 270 dní hrubú mzdu mám vypocitanu na cca 740 €. Vraj je to 65% po dobu celej materskej teda 3 roky. Ale známi mi povedali, ze iba prvých 6 mesiacov a potom je to iba minimum tých 200 ako ma každá mamička bez ohľadu na to či pred MD pracovala alebo nie. Viete mi prosím poradiť.....?

nikenzi
18. jan 2015

Ak mas taku hrubu mzdu ako pises tak mesacne by si mala dostat asi 450€ cca. A ano budes to dostavat len nieco cez polroka. Potom sa dostava uz len rodicovsky prispevok ktorý ma kazda mama rovnaky - 200€ priblizne.

zuzkagu
18. jan 2015

@malycervik známi ti povedali dobre

kikushaa
18. jan 2015

@malycervik takto po dobu celej materskej, ano materska je 34tyzdnov, potom sa prechadza na rodicovsku a to je tych 203e do troch rokov dietata

malycervik
autor
18. jan 2015

Ďakujem 🙂

nikawero12
18. jan 2015

@malycervik známi ti povedali dobre, materskú budeš brať len 6 mesiacov a tá sa ti vypočíta ako 65% z vymeriavacieho základu, po šiestich mesiacoch nastúpiš na rodičovskú dovolenku a potom budeš dostávať len toľko, ako ostatné mamičky, niečo málo cez 200 euro.

matik1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matik1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
18. jan 2015

@malycervik A inak,uz by si mala byt na materskej😉

gapa
18. jan 2015

@malycervik ak na md nastúpiš v rozmedzí 6-8týž. pred očakávaným termínom pôrodu, tak materské poberáš 34týž. (ak nie si osamelá a máš 1dieťa)= vyše 7mesiacov, 37týž. ak si osamelá v období po 34týž.poberania materského a pri dvojičkách, trojičkách je to ešte dlhšie. Ak si o md požiadala neskôr, tak s najväčšou pravdepodobnostou bude pobernie krátené, a to do 28týž. po skutočnom pôrode. Materské vypláca sociálna poistovna.
Po ukončení poberania materkého požiadaš o rodičovský príspevok na UPSVaR odbor sociálnych vecí a rodiny. Ak skončí poberanie materského napr. 25.7. 2015, tak za júl dostaneš za 25dní materské, a za obdobie 26.7-31.7. ešte plnú výšku rodičovského príspevku cca 203eur.
Nezabudni potom na prihlášku do soc.poistovne najneskôr prvý den čerpania RD, ak chceš byť dôchodkovo poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, je to z cca 483eur. Toto sa nedá vybaviť spätne!!! urob si kopiu, daj ju opečiatkovať socpost. a založ k zápočtovým listom do dôchodku. Nezabudni potom aj na odhlášku, je to tvoja povinnost.

adula12
18. jan 2015

@malycervik tiez nechapem preco sa pytas teraz ked uz davno mas byt na MD. :D uz ti ju minimalne mesiac mali vyplacat... neodniesla si papiere od gyndy do svojho zamestnania??? ps: teraz som si vsimla, ze pod prispevkom mas napisane, ze rodis v januari a v profile, ze v aprili. :D

adula12
18. jan 2015

@malycervik v aprili je ta pod tebou, sorry :D

liebling98
18. jan 2015

@gapa mám podotázku, čo sa týka toho listu pre Sociálnu poisťovňu ohľadom dôchodku, ak som to vybavila vždy pár dní po narodení dieťaťa, tak je to ok?

gapa
18. jan 2015

@liebling98 so 100% istotou ti nepoviem, ale myslím, že ok, asi to záleží od pobočky, či to príjmu, ked povieš, že si zamestnaná. Počula som, že povedali, že dať až neskôr, nástupom na RD. Ale dobré je mať tú potvrdenú kopiu, že si to podala. A potom si vyplnala len dátum narodenia dieťaťa a nie dátum vzniku poistenia?? (v časti 10) (sú to tuším kolonky pod sebou)

havana_frost
19. jan 2015

@liebling98 Ja som to (za manžela na MD) urobila tak, že som ho na dôchodkové prihlásila od prvého dňa MD a potom pri prechode na RD to už nebolo treba. Tak mi to poradili aj z infocentra SP.

gapa
19. jan 2015

@havana_frost takže si dala začiatok poistenia ten prvý den, či si to nevyplnala?

liebling98
19. jan 2015

@gapa @havana_frost kočky, teraz som trochu v pomykove. Som na reťazovej MD/RD od júla 2009, pamätám si, že pri prvom synovi som vypĺňala registračný list FO a nejaké vyhlásenie. To vyhlásenie potom pri každom pôrode. Z každého mám opeciatkovanu kópiu. Momentálne to nemám pri sebe, tak neviem presne, čo sa tam píše. Ale viem, že som tam písala len nacionalie dieťaťa v hlavičke, potom šiel text a na konci podpis. Bezpečne viem, že to nemá žiadne kolonky.
Odniesť to tam bol vždy manžel, keď bol vybavovať papierovačky po pôrode. Vždy mu povedali, že iné netreba.
So stále zamestnaná na dodobu neurčitú.

cannella
19. jan 2015

Tiez nerozumiem, ze je auutorka v 40. tt a teraz poklada taketo otazky. Ved pre pana jana, ked chcem vediet nieco tak dolezite, tak sa predsa obratim na Soc. poistovnu, ktora to vyplaca nech mi odborne poradia, nie ze znami mi povedali, alebo na fore na MK mi povedali..... A samozrejme, ze to mam zistene v dostatocnom predstihu, nie ked uz kazdu chvilu rodim......!

gapa
19. jan 2015

@liebling98 v podstate, ak si na retazovej a nečerpala si medzitým riadnu dovolenku alebo pn v zamestnaní, tak to je ok, stále si prihlásená, len s iným dieťaťom. A máš pravdu, na tom prehlásení fyzic.osoby, že sa riadne stará o dieťa, nie sú kolonky ako na prihláške (RLFO). Ked ja som prechádzala z jedného dieťaťa na druhé, tak chceli odhlášku a prihlášku (den po dni a spätne), tj. tieto technické veci môžu byť aj rozdielne, aj ked ma informovali o postupe, ako si robila ty.

liebling98
19. jan 2015

@gapa Ďakujem za odpoveď. Odľahlo mi. Nie, nebola som PN, ani som nečerpala dovolenku.

havana_frost
20. jan 2015

@gapa začiatok poistenia 1.1., tak ako mu začínala MD. Ono technicky, stane sa niečo, ak to spraví aj zamestnávateľ, aj zamestnanec? A potom pri prechode na RD mi len odporučili sa telefonicky informovať (aj mi číslo dali) a tam potvrdili, že je stále dôchodkovo poistený, aj výpis dôchodkového poistenia mám, tam to pekne figuruje.