Výška materskej: Dovolenka vs. práceneschopnosť – aký je rozdiel?
Dobrý deň.
Chcela by som sa opýtať informáciu ohľadom výšky predpokladanej materskej. Momentálne som zamestnaná a som na rodičovskej dovolenke. Malá bude mať 29.11.2026 tri roky a zistila som, že som tehotná. Predpokladaný nástup na materskú mi vychádza 8.1.2027. Aká by bola výška materskej v prípade ak by som čerpala dovolenku vs aká by bola keď by som išla na ten čas - cca 1,5 mesiaca na PN. Bol by v tom nejaký rozdiel?
Ďakujem za odpoveď veľmi pekne
A nie je to tak, že ak pôjdem rovno na PN, tak tá sa počíta z pravdepodobného zárobku ktorý by mi dali a potom sa tak počíta aj materská? A keby som čerpala dovolenku tak by sa mi potom rátalo z tej aktuálnej dosiahnutej mzdy? Mám cca 40 dní
A nie je to tak, že ak pôjdem rovno na PN, tak tá sa počíta z pravdepodobného zárobku ktorý by mi dali a potom sa tak počíta aj materská? A keby som čerpala dovolenku tak by sa mi potom rátalo z tej aktuálnej dosiahnutej mzdy? Mám cca 40 dní
@zuzik0806 je to ako píšeš. Ak pôjdeš rovno na PN, PN aj materská bude počítaná z pravdepodobného vymeriavacieho základu. Ak budeš čerpať dovolenku, materská bude počítaná z dosiahnutých vymeriavacích základov od ukončenia RD do konca roka.
V ani jednom prípade nepôjde o reťazenie materských. Poistenie sa ti obnoví ukončení RD

Ak nemastupis do prace (neobnovis nemocenske poistenie )PN nedostanes ak obnovis poistenie uz nebude retazovy porod
kolko mas dovolenky? ta je preplacana priemerkou rresp PVZ (podla zmluvy) a PN je urcite nizsia