icon

Výška materskej dávky pri reťazovej materskej dovolenke

17. feb 2026

Dobrý deň, môže byť priznaná druhá materská dávka nižšia ako za obdobie s prvým dieťaťom? Dnes mi prišlo rozhodnutie a rozdiel je viac ako 150€. A popri tom mi zmluva u zamestnávateľa trvá. Mohla sa stať chyba? Či to mám riešiť, alebo je ten výpočet správny.Ešte sa mi aj mzda navyšovala v januári. Ďakujem za odpovede.

autor
17. feb 2026

@anonym_autor ešte upresním, že pri prvom dieťati mi priznali 26€ na deň a teraz len 22€ .

anonym_056614
17. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ešte upresním, že pri prvom dieťati mi priznali 26€ na deň a teraz len 22€ .

@anonym_autor záleží či ti dali rovnaký vymeriavací základ. Nemala si napr po MD čerpanú nejakú dovolenku? Kamoska mala tiež tak nižšiu,lebo po prvej kývla na 7 dni zástupu v práci a to jej spravilo tiež rozdiel,že druhu mala nižšiu,lebo základ jej brali z toho

autor
17. feb 2026
@anonym_056614

@anonym_autor záleží či ti dali rovnaký vymeriavací základ. Nemala si napr po MD čerpanú nejakú dovolenku? Kamoska mala tiež tak nižšiu,lebo po prvej kývla na 7 dni zástupu v práci a to jej spravilo tiež rozdiel,že druhu mala nižšiu,lebo základ jej brali z toho

@anonym_056614 práveže nie, mala som materskú a následne rodičovskú dovolenku.

anonym_056614
17. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_056614 práveže nie, mala som materskú a následne rodičovskú dovolenku.

@anonym_autor hej a teda dovolenku si necerpala ani jeden deň po MD?

autor
17. feb 2026
@anonym_056614

@anonym_autor hej a teda dovolenku si necerpala ani jeden deň po MD?

@anonym_056614 vôbec. Ešte mi volala účtovníčka, že mi bol vymeriavaci základ navýšený v januári.

anonym_056614
17. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_056614 vôbec. Ešte mi volala účtovníčka, že mi bol vymeriavaci základ navýšený v januári.

@anonym_autor tak potom záleží či ten navýšený základ aj nahlásili poisťovni aby počítali z toho
Teraz čítam že keď navýšili v januári tak to nemá vplyv.

autor
17. feb 2026
@anonym_056614

@anonym_autor tak potom záleží či ten navýšený základ aj nahlásili poisťovni aby počítali z toho
Teraz čítam že keď navýšili v januári tak to nemá vplyv.

@anonym_056614 áno, účtovníčka to nahlásila , aj som vtedy volala s pani zo sociálky. Fakt teda nechápem ako prišli k tým 22€ , aj keby mi to rátali zo základu , z ktorého som mala prvú materskú.

anonym_395800
17. feb 2026

Nemas nejaku variabilnu zlozku, odmeny, hospodarsky vynos atd? Pretoze to sa ratalo do prvej, ale do druhej ide asi iba zakladny plat

autor
18. feb 2026
@anonym_395800

Nemas nejaku variabilnu zlozku, odmeny, hospodarsky vynos atd? Pretoze to sa ratalo do prvej, ale do druhej ide asi iba zakladny plat

@anonym_395800 mávala som tam preplacane nadčasy nad rámec, ale neviem, či to robí taký rozdiel. Dnes som volala do sociálky, no pani, ktorá to vybavovala, má dovolenku tak to skúsim zajtra.

lilinka88
19. feb 2026

Kedy si nastúpila na prvú materskú a kedy na túto druhú?