Výška materskej po ukončení rodičovskej dovolenky
Dobry vecer, chcel by som Vas poprosit o radu... manzelka je momentálne na RD (PP jej stále trvá, nástup na MD 11/2010, z nej plynulý prechod na RD). Uvažujeme nad druhým dieťaťom, ale zaujímalo by ma, akým spôsobom by sa jej vypočítavala materská, pokiaľ by sa nejednalo o tzv. reťazový pôrod t.j. druhé dieťa by sa nenarodilo do ukočenia RD s prvým (12/2013). A aký vplyv by na výšku materskej mala skutočnosť, že v r.2012 pracovala na DVP pre iného zamestnávateľa a prípadne by v "medziobdobí" medzi ukončením RD a pôrodom bola na rizikovej PN? vopred dakujem za všetky rady
Ahojte....Chcela by som sa spýtať....Syn bude mať začiatkom februára 3 roky, čiže mi končí RD. Pred nástupom na materskú dovolenku som bola od začiatku tehotenstva na PN-ke.....pred nástupom na PN som pracovala na trvalý pracovný pomer na dobu neurčitú 7 rokov. Kedy by bolo z hľadiska výšky alebo vôbec nároku na materské ostať opäť tehotná? Bolo by vhodnejšie vrátiť sa do pôvodného zamestnania, odpracovať určitú dobu - AKÚ???? aby som mala nárok na materské? Rozmýšľam totiž aj nad zmenou zamestnania.....Potom by to bolo ako? Čo tam hrá rolu, aby som mala nárok na mater.? Nejako sa v tom celom strácam.... 😒 Ďakujem.
@omnos Ak by si nastúpila na materské do tých 3. rokov veku 1. dieťaťa (resp. v r. 2015), tak by sa príjem pre výpočet počítal z pravdepodobného príjmu (dôvod - v r. 2014 si celý bola na RP), ktorý by určil zamestnávateľ. Ak by si nastúpila na materské z nového zamestnania tak, aby si mala nárok na materské z príjmu od nového zamestnávateľa musíš odpracovať min. 90 kal. dní (bez PN, OČR...).
@dena1973 Takže ak napr. nastúpim do nového zamestnania musím odrobiť 90 dní bez pn, očr....a potom budem mať nárok na materské? Musí byť tých 90 dní nepretržite? A rátajú sa tam aj voľné dni (soboty, nedele, sviatky), alebo len pracovné? A tu neplatí, že musím mať odrobené 270 dní za 2 posledné roky, alebo ako?
@omnos Áno. Z nového poistenia sa príjem počíta až po odpracovaní 90 kal. dní (bez PN, OČR...). Počítajú sa kal. dni (to zn., že aj SO, NE a sviatky). Do tých 270 dní nemocenského poistenia sa počítajú všetky kal. dní za posledné 2 roky pred pôrodom (to zn., že tam sa započítajú aj dni zo všetkých ukončených prac. pomerov za posledné 2 r. pred pôrodom).
Aj ja vas chcem poprosit o radu, syn bude mat v 28.jula 2015 3 roky, v blizkej dobe planujeme dalsie babo a ja by som v tomto obdobi uz chcela byt tehotna takze do prace by som uz nenastupila. Chcem sa ale spytat ako mam teda pokracovat po skonceni rodicovskej?, mam este narok na 20 dni dovolenky, ci ju mam vycerpat alebo ist rovno na PN, co je lepsie z hladiska vypoctu materskej?Dakujem
Ahojte. Mala by som otazku. Mam syna, ktory bude mat v auguste 3 roky, teda poberam rodicovsky prispevok, pracovny pomer mi trva, na dobu neurcitu (ale len polovicny uvazok). Pri synovi mi vznikol narok na matersku aj zo zamestnania, aj z DNP, teda zlucilo sa mi to a mala som celkom vysoku matersku. V septembri sa mi narodi dalsie dieta a mna by zaujimalo, ci mi vznikne narok na matersku. Zo zamestnania by mal vzniknut, avsak vyskou neprevysi rodicovsky prispevok. Na tuto matersku uz asi predchadzajuce DNP nebude mat vplyv, vsak? Zrusila som platenie hned vtedy, ako to tak velmi navysili tym novym zakonom, teda vlastne same mi zaniklo zo zakona. Prosim, viete mi poradit? Dakujem
@monolulik Subeh DNP a povinneho nemocenskeho poistenia bolo k 1.7.2014 zrusene. Ak by si mala nizsie materske ako je vyska rod.prispevku, tak ti ho na UP doplatia. Doplatit do vysky RP sa da od narodenia dietata na zaklade potvrdenia o vyske materskeho, ktore si vyziadas na pobocke SP a odovzdas na UP.
Neviete mi poradiť, uz pred vyše mesiacom som dávala žiadost o materskú na SP. Ešte stále mi neprišiel žiadny výmer. Ako dlho to asi trvá? Ak by mi to schválili, treba sa odhlásiť Z prebiehajúceho rodičovského príspevku?
@kudrlivka Dĺžka na vystavenie rozhodnutia o priznaní resp. o nepriznaní nároku na materské je podľa zákona stanovená na 60 dní od doručenia žiadosti na pobočku SP. Ak bude doručené kladné rozhodnutie, tak na základe toho je možné pozastaviť poberanie rodičovského príspevku. Zavolaj na pobočku SP kde to viazne, aby si neprešvihla nejaký termín na pozastavenie RP.
maminy chcem sa opýtať:
1) v septembri bude mat malý 1 rok, chcem si podať žiadosť o príspevok na jasle, do práce sa chcem vrátit v polke septembra no plánujeme druhé dieťatko, ak by som ostala na materskej môžem súčasne ja resp. manžel ako zamestnaný poberať príspevok na jasle a ja materskú ?
2) ako je to s podmienkami aby som dostávala opäť plnú výšku materskej ako aj pri prvom dieťatku, som stále zamestnancom, momentálne RD musím opäť odpracovať tých 270 dní aby som mala vypočítanú materskú ako pri prvom dieťatku ? Ďakujem
Som na rodicovskej dovolenke a pred materskou dovolenkou som bola na PN. Pracovny pomer mi stale trva do marca 2016. Babatjo cakame 31.decembra 2015 a zaujimalo by ma ako sa mi bude pocitat v tomto pripade materska. Ci to bude z prijmu od zamestnavatela al.? Dakujem
@janka5111987 podla predpokladaného prijmu, ktory potvrdi tvoj zamestnavatel
@majusqa77 dakujem 🙂
ahoj, potrebovala by som info. mamička je ma rd, do augusta,
v maji ale zmenila zamestnávateľa,pracuje na tpp, ale chcela by ale druhé dieta, pricom ale vie, ze od septembra by bola potom pn na rizikovom,
1/pn sa jej vypocíta podla nového zamestnania? (tu by brala do materskej teda napr. do januára 2016
2/materská uz bude len z minima? ked na matersku pojde vlasne v roku 2016 a rozhodujuce obdobie je 2015 a v tom období bude aj na rd, aj na tpp, aj pn...? ako jej stanovia vlasne materskku? niekto tu uz písal, ze ked bola pn, tak jej to vyrátaju len z minima tak neviem....
poradí niekto ako to teda vlastne je?
@dena1973 ahoj no ano menila, lebo potrebovala peniaze na splatky hypoteky, ktoru mali s bývalým muzom, ten ju opustil, tak si nasla o dost lepsie platenu prácu aby vysla, necestovala a tak... (inak z tej prvej práce aj tak mala echo, ze ked sa vráti aj tak z toho uz nic nebude), lebo len z 200 e rodicovskej to neslo a čakat az do augusta len tak doma... potom ju aj tak vyhodia a potom co ? bude nezamestnaná? práca sa nehladá len tak lahko, mala dobru ponuku, tak ju prijala....... tak pracuje, to je fajn, len uvažuje o tom, ze by uz mohla mat aj druhé dieta tot vsjo... ved na tom nie je nic zle, ma nového priateľa, s ktorým by si radi zalozili rodinu, len nevedia, ako to bude všetko vychádzat a tak nez urobia nejaku vec, asi chcu mat jasne, ved dieta nepríde ze len lusknes prstom🙂)) len si myslím ze je tu mozno viac mamiciek, ktoré uz týmto presli a vedeli by poradit ako to vlasne je,

@messi0309 Ak by si nastúpila na materské do 9/2015, tak by si mala materské (pokiaľ by trval aj TPP) platené z pravdepodobného príjmu, ktorý by určil zamestnávateľ....Čo sa týka dobrovoľného poistenia, tak v tvojom prípade ak pracovný pomer trvá sa už dobr. poistiť nemôžeš. Súbežné poistenie z DNP a zamestnania bolo k 1.7.2014 zrušené...