Výška materskej po ukončení rodičovskej dovolenky
Dobry vecer, chcel by som Vas poprosit o radu... manzelka je momentálne na RD (PP jej stále trvá, nástup na MD 11/2010, z nej plynulý prechod na RD). Uvažujeme nad druhým dieťaťom, ale zaujímalo by ma, akým spôsobom by sa jej vypočítavala materská, pokiaľ by sa nejednalo o tzv. reťazový pôrod t.j. druhé dieťa by sa nenarodilo do ukočenia RD s prvým (12/2013). A aký vplyv by na výšku materskej mala skutočnosť, že v r.2012 pracovala na DVP pre iného zamestnávateľa a prípadne by v "medziobdobí" medzi ukončením RD a pôrodom bola na rizikovej PN? vopred dakujem za všetky rady
@dena1973 no práve ale toto nechapem. ako bude mat splnenu podmienku tých 270 dni v posledných 2 r. pred porodom ?
práve z tohoto sa nevieme vymotat, to kedy bude splnať?
bola normálne zamestnaná od roku 2010 , v januári 2012 nastupila na pn, kvôli rizikovému tehotenstvu, v auguste sa narodila malá, v marci 2013 nastupila na na rodicovsku, kde je doteraz, len teda od 1.5 nastupila do novej práce kde normálne pracuje, je tam splnená podmienka tých 270 dní nemoc poistenia, keby hned zostala na rizikovom napr. v októbri? (v novej práci by normálne robila do konca septembra) porodila by v máji 2016 ale pracovný pomer by trval, len by bola celé tehotenstvo pn? splna tie podmienka takto? ci nie? dakujem za tvoju trpezlivosť fakt uprimne je veľa ludí co sa v tom nevyzná🙂)))
@dena1973 prepac, ak ta otravujem..citam, ze su mnohym poradila, tak by som tiez prosila radu ohladom vysky materskej...do prace som nastupila 1.10.2014 este pocas rodicovskej dovolenky - ta mi oficialne skoncila v marci 2015..teraz som opat tehotna, na matersku nastupujem 15.11.2015..zaujima ma, z akeho platu a obdobia sa mi bude vypocitavat vyska materskeho, kedze v r. 2014 mam odpracovane iba 30 mesiace..dakujem pekne
Ahojte, chcela by som sa poradit. Mala bude mat 3 roky v maji. Druhe dieta by sa malo narodit v sepetembri. Pochopila som, ze ak by som sla hned na pn po skonceni rd, tak by mi mala vyjst materska z predpokladaneho peijmu za rok 2015, kedze pracovny pomer stale trva.
Co ale v pripade, ak ma doktor nebude chciet vypisat na PN? Malu zoberu do skolky az od septembra, a predpokladam, ze v praci by tiez neboli nadseni, keby som sa mala vratit na 3 mesiace.
Ake su ine moznosti?
Mozu ma v praci odmietnut prijat na 3 mesiace, ak moja pozicia bude stale existovat? Resp mozu mi ponuknut ine miesto?
@jankastubka Tak máš tri možnosti:
1. PN
2. vrátiť sa do práce
3. dať výpoveď a byť nezamestnaná
Ak sa vrátiš do práce, musí ti to zamestnávateľ umožniť a to na pôvodné miesto. Ak také už nie je (pričom dôvod, že je obsadené iným zamestnancom, nie je relevantný), tak ti musí ponúknuť primerané prac. miesto podľa prac. zmluvy, plat nesmie byť nižší.
@havana_frost a moznost neplatenej RD? Len neviem ako by to ovplyvnilo vysku materskej, ci by som nasledne na nu vobec mala narok.
@jankastubka Vlastne áno, aj taká možnosť tu je. Ak s tým zamestnávateľ bude súhlasiť, môžeš pokračovať v neplatenej RD až do 5 rokov dieťata. Pričom všetky ochrany ostávajú, ako keď si na "riadnej" RD. Nárok na materské ti nezanikne, išlo by o reťazový pôrod.
@havana_frost nevadi, ze o retazovom porode sa hovori len ak sa druhe dieta narodi do 3 rokov prveho?
@jankastubka Nevadí. Do obdobia 270 dní sa započítavajú dni RD a ty budeš na RD podľa § 166 odsek 4 (ZP). Hovorí sa o tom preto, lebo tak je to najbežnejšie.
@dena1973
@havana_frost Kocky chcem Vas poprosiť o radu. Zatiaľ je to len hypoteticka otázka. Snažíme sa o druhé bábo, ale zároveň mi o chvíľu končí rodičovská. Takže budem musieť nastűpiť do práce, ale ak ostanem tehotná asi nebudú moc spokojní, lebo budú teraz musieť urobiť nejaké zmeny, aby som vôbec mohla nastúpiť. Aký vplyv by malo, keby som sa dohodla na neplatenom voľne. A čo by som si musela platiť ja? Ráta sa to do odpracovaných rokov? Celý rok 2015 som bola na RD. Ďakujem za radu
@salmas Neplatené voľno znamená prerušené nemocenské poistenie, čiže aj dôchodkové (čiže neráta sa do odpracovaných rokov). Sám zamestnanec nemá pri prerušení poistenia voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti. Môže sa však prihlásiť do Sociálnej poisťovne ako dobrovoľne poistená osoba a platiť si poistné na sociálne poistenie. Po skončení neplateného voľna sa avšak nesmie zabudnúť z poistenia odhlásiť. Počas tohto obdobia by si si musela sama aj platiť zdravotné poistenie.
Ja by som šla cestou predlženej rodičovskej dovolenky. Do veku 5 rokov dieťaťa sa môžete so zamestnávateľom dohodnúť na predlžení RD, pričom sa na teba hľadí a vzťahujú sa na teba tie isté privilégia, ako na RD do 3 rokov. Čiže ochrana pred výpoveďou, reťazový pôrod atď.
@havana_frost Ďakujem, táto moznosť ma veru nenapadla. Veľmi si mi pomohla 🙂
@dena1973 @havana_frost chcem aj ja poprosit o radu, i ked to tu asi odznelo..v r.2015 som nastupila na MD a nasledne RD z HPP, kt.trva..moze mi praca na dohodu u toho isteho zamestnavatela popri RDv r.2016 pokazit vysku materskej v 2017?pojde o retazovy porod..dakujem za odpoved
zabudla som uviest,ze vyska prvej materskej bola maximalna,vdaka
@sun123 Ak budeš popri RP pracovať u toho istého zamestnávateľa a nárok na materské bude uplatňovaný z toho istého nemocenského poistenia, tak ak nástup na materské bude v r. 2017 vtedy sa ti bude počítať z príjmu, ktorý dosiahneš u zamestnávateľa v r. 2016.
No za predpokladu, že v r. 2017 bude platiť rovnaký zákon ako teraz a tieto podmienky sa nebudú meniť.
cize,lepsie ist na mat.v 2016,aby mi to neratali z dohody ale v prijmu ,kt.sommala pred nastupom na prvu md,dobre tomu rozumiem,ano?
@havana_frost Ahoj, ak by som sa so zamestnávateľom dohodla na tej predĺženej RD, aké by boli moje povinnosti , treba poslať žiadosť o predĺženie? A zam. mi dá nejaké potvrdenie o predĺžení? Ďakujem
@salmas Uf tak konkrétne neviem, zákonník práce nepojednáva o forme (tzn nevyžaduje striktne písomnú, aj ústna je platná). Ale určite nebude na škodu mať to na papieri. Musí tam byť obojstranný súhlas, tak by som to formulovala ako "dohodou", že tu dolepodpísaná žiadam o predlženie rodičovskej dovolenky podľa § 166 odsek 4 ZP do (pridať predpokladaný dátum dokedy, najviac do 5 rokov dieťaťa) a zamestnávateľ na znak súhlasu túto žiadosť podpíše.
Ani by som mu nedala priestor na rozmýšlanie, vyrobila by som kolonku "za zamestnávateľa, súhlasím, dátum, meno, podpis" A nech to podpíše niekto kto má právo konať za zamestnávateľa, čiže nie ekonomka alebo HR manager. Ale riaditeľ, konateľ a pod.
Ďakujem
@havana_frost
@salmas
možnosť predlžiť si RD je v prípade, ak sa dohodneš so zamestnávatelom, že napr. nastúpiš do práce, ked bude mať dieťa 2roky, budeš pracovať a zvyšný 1rok RD si vyčerpáš napr. do 5tich rokov podla potreby alebo uvediete hned konkrétne dátumy. Ak si ale čerpala RD celú dobu do 3rokov alebo by ste sa nedohodli, tak nárok na čerpanie RD po 3rokoch nemáš. vid posledná veta.
tj. požiadala by som o neplatené volno na zabezpečenie starostlivosti o dieťa a v zdr.poistovni sa zaeviduješ ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov (môže byť dieťa v škôlke max. 4hod. denne). Manžel ale nebude mať nárok na odpočet na teba za mesiace, kedy prvého v mesiaci už nie si poberatelom RP.
---------
Kopírujem Zákonník práce § 166 ods. 2 až 4
zdroj:
http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-0...
(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.
(3) Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.
(4) Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že rodičovskú dovolenku podľa odseku 2 možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši päť rokov veku, a ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka v období podľa odseku 2 nečerpala.
@salmas ešte ak by si pred neplateným volnom čerpala riadnu dovolenku, tak bacha na to, že treba odhlášku zo soc.poistovne ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov a najneskôr prvý den čerpania neplateného volna po riadnej dovolenke nanovo prihlášku (s kopiou rodného listu). Odporúčam si urobiť kopiu a pečiatkou potvrdiť prevzatie soc.poistovnou a založiť do dôchodku.
Pozor potom, ak by si išla na úrad práce, treba aby v obd. 2roky pred zaevidovaním si mala vym.základ napr. z čerpania dovolenky (inak podpora z minima) a aby neplatené volno bolo najviac 1rok pred zaevidovaním (inak nebude žiadna podpora).
A kvôli materskej, ak by si náhodou chcela, najviac medzera 460dní kalendárnych, ale by som si aj overila cez poradnu SP, či nebude problém a u mzdárky, čo mi uvedie ako pravdepodobnú mzdu potom pri nástupe (aby zase ona nedala minimum ale hrubú mesačnú mzdu podla aktuálnej prac.zmluvy a uväzku)
!!! ak by ale bola zmena zákona, samozrejme toto potom nemusí platiť , môže to byť aj trochu inak, lebo vzdy záleží na znení zákona v den zaevidovania/požiadania o materské (najneskôr 6týž. pred termínom)
@gapa Máš pravdu, mea culpa. Hlavne tam úplne posledné slová "a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka v období podľa odseku 2 nečerpala".
@gapa Aha, takže ak som to správne pochopila, tak na predĺženie teda nemám nárok,že?A zamestnávateľ má povinnosť držať miesto len ak ide o platenú predĺženú RD? To neplatené voľno nebudem riešiť, to by boli len zbytočné komplikácie. Ďakujem veľmi pekne za radu, aspoň si túto možnosť môžem škrtnúť 🙂

@jitka0071 Ak pracovala v novej praci popri RP a narok si chce uplatnit z noveho PP pomeru, tak narok jej vznikne, ak ma splnenu podmienku 270 dni nemoc. poistenia v poslednych 2 r. pred porodom a ku dnu nastupu bude trvat PP resp. ochranna lehota.