icon

Výška materskej po ukončení rodičovskej dovolenky

tatikmichal
16. jan 2013

Dobry vecer, chcel by som Vas poprosit o radu... manzelka je momentálne na RD (PP jej stále trvá, nástup na MD 11/2010, z nej plynulý prechod na RD). Uvažujeme nad druhým dieťaťom, ale zaujímalo by ma, akým spôsobom by sa jej vypočítavala materská, pokiaľ by sa nejednalo o tzv. reťazový pôrod t.j. druhé dieťa by sa nenarodilo do ukočenia RD s prvým (12/2013). A aký vplyv by na výšku materskej mala skutočnosť, že v r.2012 pracovala na DVP pre iného zamestnávateľa a prípadne by v "medziobdobí" medzi ukončením RD a pôrodom bola na rizikovej PN? vopred dakujem za všetky rady

Strana
z5
jankastubka
1. feb 2016

@gapa fuuha, takze podla toho co pises, nemozem ani ja cerpat predlzenu neplatenu RD, kedze som na rd a budem do 3 rokov. 3 roky ma mala v maji a v auguste by mal byt nastup na MD. Ak mi doktor neda pn, ako to teda riesit?
Trochu som sa stratila v tych lehotach co si uvadzala. Neviem, ci by som pri neplatenom volne mala nasledne narok na matersku davku. Pomozes prosim?

gapa
1. feb 2016

@jankastubka dovolenka ti neostala. Ja by som čerpala dovolenku a potom pn, príp. očr a príp. na md nastúpila 8týž pred termínom. podla konkrétnych dátumov.

jankastubka
1. feb 2016

@gapa nejaka mi ostala ale nie tolko aby sa to vykrylo. Ak by sa to nedalo tak riesit ako pises, co potom?

salmas
3. feb 2016

@gapa Ahoj skúsila som sa opýtať na tú neplatenú rodicovskú dovolenku aj na SP a dali mi takú odpoveď/neodpoveď.
Rodičovskú dovolenku Vám poskytuje zamestnávateľ v zmysle Zákonníka práce, a preto Vám v tejto súvislosti odporúčame kontaktovať svojho zamestnávateľa, prípadne Národný inšpektorát práce. V prípade, že Vám zamestnávateľ poskytne napr. neplatené voľno, môžete byť naďalej prihlásená v Sociálnej poisťovni na dôchodkovom poistení (na ktorom ste prihlásená odo dňa 9.10.2013), ktoré za Vás platí štát z dôvodu starostlivosti o dieťa do šiesteho roku veku dieťaťa (obdobie sa Vám započítava na účely dôchodkových dávok ako odpracované). Ak sa počas starostlivosti o dieťa zamestnávate (dohoda, pracovná zmluva, nástup opäť do zamestnania už vzniknutého,..), je potrebné sa z dôchodkového poistenia odhlásiť. Odhlasujete sa prostredníctvom Registračného listu fyzickej osoby – odhláška, ktoré je potrebné doručiť poštou alebo osobne pobočke Sociálnej poisťovne v mieste Vášho trvalého bydliska. Tlačivo nájdete na našej internetovej stránke www.socpoist.sk v časti Formuláre alebo je priamo k dispozícii na pobočke Sociálnej poisťovne. Na odhlásenie je zákonom stanovená osemdňová lehota.

salmas
3. feb 2016

@gapa Ja som si skúšala niečo naštudovať a naozaj pojem neplatená rodičovská dovolenka som v ZP nenašla. Iba to neplatené voľno. Len som si myslela, že pri ňom sa obdobie nezarátava do dôchodku a zam. je odhlásený zo SP a oni mi tam napísali opak, tak teraz už neviem ani to, čo som vedela 😀
Ešte ma napadla otázka, že či neexistuje nejaká ochranná doba, ak žena otehotnie po ukončení pp. Lebo ja mám odrobené cca 13 rokov v kuse, vrátane MD +RD, a ak dám výpoveď a otehotnela by som, tak naozaj nemám nárok na materské?
A ďakujem, že tvoje odpovede sú zrozumiteľné a k veci ,nie ako od pani zo SP

gapa
3. feb 2016

@salmas oni ti odpísali, že si nan prihlásená od xx.xx. a to si sa sama prihlasovala, predpokladám po pôrode (nástupe na RD) a nie zamestnaávatel!!! (ona to vyčítala zo systému) a pýtala si sa na čo? na nárok na materské, ***ak by si počas neplateného volna otehotnela?*** Lebo otázka na neplatenú RD ozaj nie je otázka pre SP, lebo ide o niečo podla Zákonníka práce a tým sa SP nezaoberá, aj ked samozrejme nadväzjujú nahlasovania na ZP.
Ochranná lehota existuje, ak by si počas trvania nem.poistenia bola tehotná a počas tehotenstva zanikne. Spýtaj sa na SP na to, čo je medzi ***

sarra01
15. feb 2016

Ahojte, mozem sa aj ja opytat ohladom materkej a prosim o radu 🙂 Ako zamestnakyna som nastupila na matersku, potom na rodicovsku, hned nato som znovu otehotnela vznikol mi narok na novu matersku a potom som nastupila zas na rodicovsku a teraz som tehotna s tretim dietatkom. 🙂 Z coho sa mi bude teraz pocitat materska? Za minuly rok som nemala ziadny prijem. Bude to zo sumy ktoru mam na pracovnej zmluve alebo z toho co som platila odvody ako este zamestnana? A ak, tak z ktoreho roku? lebo ja som mala kazdy mesiac iny prijem. Dakujem pekne za odpoved 🙂

evittam
15. feb 2016

@sarra01 Predpokladám, že tvoj PP stále trvá - takže tvoj VZ pre MD bude predpokladaný príjem, ktorý ti potvrdí tvoj zamestnávateľ na žiadosť o materskú.

sarra01
15. feb 2016

A nevies nahodou ako to potvrdi? lebo hrubu mzdu som mala na pracovnej zmluve 500€ ale dalsich 300€ som mala odmeny (nikde v zmluve neuvedene)- z tych 800€ sa mi pocitala aj prva materska aj sa z nich platili odvody. Dakujem

evittam
15. feb 2016

@sarra01 Nehnevaj sa a odkiaľ ja mám vedieť čo ti tvoj zamestnávateľ napíše ako tvoj predpokladaný príjem - sa s ním dohodni-môže ti napísať aj viac ako si mala - stačí ak spraví napríklad dodatok k zmluve - veď platy išli hore.....a to vlastne iba pre vlastnú potrebu - sociálna poisťovňa nič také nevyžaduje-zariadi sa podľa toho čo dostane napísané na tom potvrdení. 🙂7
Akú si mala druhú materskú - rovnakú ako prvú alebo ako?

sarra01
16. feb 2016

dakujem za info, len som myslela ci sa to nebude pocitat z odvodov ktore sa za mna platili... lebo ako som pisala tie boli vysie ako mzda uvedena na pracovnej zmluve. A ano druhu matersku som mala rovnaku ako tu prvu. Este raz dakujem za tvoj cas 🙂

dena1973
16. feb 2016

@sarra01 Tak, ak si bola cely predchadzajuci rok na rodicovskom prispevku, tak ti nemozu dalsie materske platit z odvodov, lebo pocas RP sa odvody neplatia. Soc. poistovna si bude preto ziadat pravdepodobny prijem od tvojho zamestnavatela. Ide o predpokladany prijem, aky by si mala keby si nastupila do prace.

kaaacenaa
16. feb 2016

Ahojte, potrebovala by som poradit, a ako vidim ste zbehle v takychto veciach, tak sa obraciam na vas. Teraz som na RD, a som tehotna. RD mi konci 8.4.2016 a druha materska zacina cca 25.6.2016. Ako mam vykryt to obdobie medzi, co je vyhodnejsie ist na dovolenku, tej mam cca 20dni este alebo ist na PN? A z coho mi vyrataju druhu matersku? Mala by byt taka vysoka ako prva? Dakujem pekne za rady 🙂

sarra01
16. feb 2016

@dena1973 Dakujem, tak len dufam, ze zamestnavatel bude stedry :D :D :D

dena1973
16. feb 2016

@kaaacenaa Ak by si išla od ukončenia rodičovského príspevku do nástupu na materské na PN-ku, tak PN aj materské sa ti bude počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý ti ručí zamestnávateľ (ak si v predchádzajúcom kalendárnom roku bola iba na RP a nepracovala si).

sydney07
4. apr 2016

Dievčatá,chcem sa opýtať či mi neviete poradiť. som na RD so synom, pracovný pomer normálne trvá a pracujem teraz aj na dohodu. ovplyvní mi táto dohoda výšku materského pri ďaľšom tehotenstve ?

jojo161
12. jún 2016

Ahojte žienky, prosím o radu. Nastúpila som v roku 2012 na matersku dovolenku (PP trvá), teraz som na predlženej RD (od 9/2015 do 9/2016). som zistila že som tehotná. Mala by som nastúpiť 9/2016 na PN (kedže do práce sa nemôžem vrátiť). v roku 2015 som mala dohodu na 3mes. (odvádzali sa odvody).
z čoho mi vypočítajú PN a potom z čoho vypočítajú materskú dovolenku?
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂

dena1973
12. jún 2016

@sydney07 Neviem, ci si si uz odpoved nasla... Ak nie, tak tu je ta moja:
Ak si budes uplatnovat z TPP (pracovny pomer bude trvat), tak narok ti riadne vznikne. Dohoda ti narok na materske neovplyvni... Je moznost, ze by si si mohla poziadat este aj z dohody ( takto by si mohla materske mat platene zo subehu poisteni), no aj z dohody musis mat splnenu podmienku 270 dni nemoc.poistenia za posl. 2 roky pred porodom. Ak by si to stihla ( tych 270 dni NP) a dohoda by trvala aj ku dnu vzniku naroku na materske, tak si mozes poziadat z oboch poisteni. Inak iba z toho poistenia, z ktoreho budes splnat podmienky pre narok:
270 dni JP v posl. 2 r. pred porodom
+ aktivny prac. pomer resp. ochrannu lehotu pre tehotne ( 8 mes. po uk. PP).

dena1973
12. jún 2016

@jojo161 PN aj materske si mozes poziadat prac. pomeru ( poistneho pomeru), ktory trva.

sydney07
12. jún 2016

@dena1973 ďakujem veľmi pekne 🙂 na dohodu pracujem od augusta min.rok a nástup na materskú bude cca v polke oktobra,tak tam by tých 270 dní vyjsť mohlo. Nevieš náhodou či je to takto výhodnejšie alebo nie,keby som si dala žiadosť aj z tej dohody ? keďže tam nemám celý rok odrobený,iba pár mesiacov,tak mi ten denný vymeriavací základ vyjde lepší či horší ?

dena1973
12. jún 2016

@sydney07 Ak pracujes na dohodu aj nadalej (a budes mat ku dnu porodu aj z dohody 270 dni nem.poistenia a to zvlast), tak mozes poziadat aj z dohody. Dni nemocenskeho poistenia sa pocitaju iba v pripade, ak poistny pomer z dohody trva...
Ak obe podmienky budu splnene z oboch nem.poisteni ( z riadneho prec.pomeru + aj z dohody), tak mozes poziadat o materske z oboch zamestnani...
Ak narok vznikne oboch zamestnani, tak je logiske, ze by to bolo vyhodnejsie...

sydney07
12. jún 2016

@dena1973 ďakujem 🙂

dena1973
12. jún 2016

@sydney07 Nie je zaco... A dakujem za modre ❤ .

jojo161
12. jún 2016

@dena1973 Ďakujem 😉

dena1973
12. jún 2016

@jojo161 A este jedna podmienka 270 dni nem.poistenia v poslednych 2 r. pred porodom a tu zrejme splnas iba z trvaleho prac. pomeru...

jajagaja
12. jún 2016

Ahojte vedel by mi niekto poradiť?
Som tehotná a termín mam v januári 2017, tiež som na predlženej rodičovskej, no od juna 2015 do januára 2016 som tiež pracovala, kde som mala hrubý príjem 500 Eur. Od apríla 2016 do juna 2016 pracujem na dohodu , kde mam prijem 150 Eur, z čoho mi vypočítajú materskú ? a či mi vôbec vypočítaju matersku? oplatí sa mi ešte zaplatiť dokým neporodím dobrovoľne poistenie?

Ďakujem , poraďte mi kto niečo o tom vie? Niečo som počula aj o 90 dňoch ak sa zamestnám, ešte d pôrodu.

jojo161
13. jún 2016

@dena1973 takže ak pojdem na Pn nic tym nepokazim? Aj ked to nie je druhy porod do 3 r.?

dena1973
13. jún 2016

@jojo161ak nastúpiš na PN, tak sa ti iba obnoví nemocenské poistenie, ak si teraz na predĺženom RP. Nič tým nepokazíš...

Strana
z5