icon

Výška materskej pri práci na dohodu

ivetkatka197808
26. mar 2017

Chcem sa opytat v marci tohto roku mam ukoncene 2 roky prace n dohodu , dohoda mi stale trva a stale pracujem , nastup na matersku mam mat v juny tohto roku,,,na socialke mi povedali , ze mam odrobenych 270 dni som bola ja nemocensky poistena, a ze mi vznikne narok na matersku, lenze, ked som si predbezne vypocitala podla pasky co za mna odvadfza zamestnavatel odvody , tak mi vysla vyska materskej len 30 eur mesacne....myslite ,ze mi stat doplati do vysky rodicovskeho prispevku , ? a dalsia otazka narok na podporu budem mat?

semia
18. apr 2017

@evittam dakujem Vám za odpovede 😉

matylda12
28. apr 2018

@evittam Dobrý deň. Vidím ze sa v týchto situáciách vyznáte 👍🏻 Chcela by som sa aj ja spýtať ked som cca dva roky zamestnaná na dohodu v jednej firme, ktorá za mna všetko odvádza. A teraz som v 5 tt a mám možnosť sa zamestnať na tpp na 90 dni kvôli vyššej materskej kedže z dohody mi vychádza menšia ako tých cca 200 € mesačne . Tak či je to možné a bude sa mi rátať materska z toho nového TPP alebo sa mi bude rátať z predošlého roku čiže len z tej dohody? Ďakujem vopred za odpoveď 🤗

evittam
28. apr 2018

@matylda12 Citaj co píšeme a nielen v tejto diskusii. Ak zmenis zamestnavatela a odpracujes u neho minimalne 90dni bez PN a OCR MD sa ti bude počítať z noveho VZ

zalka
28. apr 2018

@matylda12 a nezabudni ukončiť dohodu, aby sa dni ukončenej dohody prirátali novému PP

matylda12
2. máj 2018

@zalka Áno. Ďakujem veľmi pekne za pomoc 🙂

karkulienka
31. dec 2018

@matylda12 čítal som Vaše príspevky (a dovolila som si Vás osloviť) ak môžete a budete chcieť poradiť v tomto prípade budem vďačná; Známy má TPP niekoľkoročný takže podmienku 270 dní NP splnil, od 5.11. si dal žiadosť na materskú, lenže mal uzatvorenú dohodu o vykonaní práce – pravidelný príjem u iného zamestnávateľa od 27.12.2017, keď žiadal teraz o materskú mal taktiež z toto nemocenského 270 dní (ako sa to posudzuje ak je dohoda len na 12 mesiacov – takže dohoda mu skončila 27.12.18) od 28.12.2018 má znova podpísanú dohodu až do septembra 2019? Vzniká mu nárok na materskú aj z dohody?

evittam
31. dec 2018
karkulienka
31. dec 2018

@evittam ak mu prvá dohoda skončila 27.12.18 (po 12tich mesiacoch) od 28.12.2018 má druhú dohodu môže tam normálne pracovať - lebo čo viem tak napr. pri TPP nesmie pracovať na tu istú pracovnú zmluvu z ktorej mu bude vyplácaná materská

evittam
31. dec 2018

@karkulienka No nemôže nakolko z nej bude na MD

karkulienka
31. dec 2018

@evittam takže materskú z dohody nedostane, prvá dohoda mu skončila po 12 mesiacoch - a druhá dohoda aj keby bola na inú pozíciu? od toho 28.12.18? tak mu nevznikne nárok?

evittam
31. dec 2018

@karkulienka Narok mu vznikne, uz som ti to napísala. Neviem ako citas moje príspevky.

karkulienka
31. dec 2018

@evittam prepáč, už mám z toho všetkého chaos, súhrn je taký, že na materskú bude mať nárok aj z prvej dohody, a druhá dohoda ktorá je od 28.12 podpísaná sa mu nebude vykazovať kým bude čerpať materskú nič? alebo je treba zrušiť? alebo napísať v dohode inú pracovnú pozíciu a náplň práce a môže sa vykazovať mzda? ďakujem za trpezlivosť.

evittam
31. dec 2018

@karkulienka Pokial požiada o MD z oboch dohod tak nemôže na ne pracovať-je na MD! Ak chce pracovať tak musi mat novu PZ-dohodu na inú pracovnú pozíciu ako tie, z ktorých je na MD

karkulienka
31. dec 2018

@evittam Ďakujem krásne. Prajem všetko len to najlepšie v roku 2019 a nie len v ňom.

evittam
31. dec 2018

@karkulienka Za malo. Ďakujem a napodobne.😉

dadinka75
16. sep 2019

@evittam ahoj vopcham sa sem ked čítam rady.. Prosim ťa o pimoc ako vyspekulovat matersku....dcéra je dnes v 11 tyzdni a 6 den tehotenstva je stále študent nastúpila na 2 stupeň vš termin pôrodu má 31.3.2020. Tento rok mala odrobenych 94 dni čiže boka np 94 dni. Z dohody o vykonani prac. Činnosti...aby dostala matersku treba 270 dni. Už sa jej asi neda že by si sama platila dnp z maxima a šla na pn po par dňoch.. Alebo ako to vyspekulovat aby keby sa zamestna a obnoví np neplatili za ňu velke odvody....mohla by ju zamestnat znama ale odvody by jej musela dávať naspäť...
Ďakujem mocza radu

zalka
16. sep 2019

@dadinka75 a v roku 2018 nemala žiadne poistenie?

evittam
16. sep 2019

@dadinka75 DNP nestíha. Jedine zamestnanie. A z tej dohody sa platili odvody na NP?

dadinka75
16. sep 2019

@evittam. Ano platili...

dadinka75
16. sep 2019

@zalka nie bola študent a mala študentskú zmluvu

dadinka75
16. sep 2019

@evittam @zalka dievčatá nedá mi to pokoj pokiaľ to nevyriešim ☺ čisto teorericky mnou poňaté.. Keby sa dnes zamestnala dajme tomu s hrubim primom 700€ a po pár dňoch by šla na pn, rátali by sa jej dni nem. Poistenia? To by vlastne obnovila np. No a. Bola by pn do pôrodu. Vyšla by jej materská? Teraz ma 94 dni n.p. a tp. Je 31.3.... Mal by zamestnávateľ počas trvania pn nejake záväzky voči soc. Poistovni a zdravotnej alebo len tych 10 dni co hradi zamestnávateľ... Vďaka

zalka
16. sep 2019

@dadinka75
no teoreticky ... ak sa zajtra zamestná tak do pôrodu získa 198 dní poistenia + 94 čo má = 292 dní poistenia čiže rezerva 22 dní ..
ale PN aj MD budú rátané len z minima ... a samozrejme môže jej chodiť kontrola takže by si mala poriešiť prerušenie štúdia alebo individuálny študijný plán .. a treba sa modliť aby neporodila skôr.
alebo popri PP sa zamestná ešte na dohodu pravidelný príjem na cca 2-3 mesiace do istoty ... a toto skončí najneskôr napr. 30.11. táto dohoda .. a PP potrvá do pôrodu alebo aj dlhšie
počas PN platí zamestnávateľ 10 dní náhradu mzdy a potom už nič ...

dadinka75
16. sep 2019

@zalka no bude mať individualny študijný plan... Teraz ked ju nahlásila do soc poist. Teda bude mať prac. Zmluvu tak k čomu by bola dobra aj dohoda?...z nej by nemusela mat np.270 dni? Tomu trošku nechapem...
Keď sa teda zamestná tym pádom musime zrušiť prídavky aj daňový bonus však?

zalka
16. sep 2019

@dadinka75 https://www.indexnoslus.sk/uchadzaci/studenti-a...
Môže aj študent pracovať na TPP?

Áno. Odpoveď je jednoznačná, pretože podpísaním pracovnej zmluvy nezaniká štatút študenta. Práve naopak, naďalej bude:
- Rodičia neprídu o rodinné prídavky

takže aj prídavky aj DB budete dalej poberať .. aj ked bude zamestnaná na TPP
https://accace.sk/accace-v-etrend-mozu-si-rodic...

a k čomu dohoda .. no len aby mala viac dní poistenia v súčte .. aby jej iste nárok na MD vznikol ...

dadinka75
16. sep 2019

@zalka tak to je skvelé vďaka za tvoj čas 💗 idem študovať tie odkazy

mpmhmp
3. dec 2019

@evittam a kto by zamestnal ženu vo vyššom štádiu tehotenstva?

gabrielka3891
22. dec 2019

@zalka ahoj, aj ja by som poprosila o radu.. Aktualne som v 5tt, podmienku 270 dni np mam splnenu a prac. pomer stale trva. Ide vsak o to, ze nakolko pracujem v gastronomii, hruba mzda je minimalna. Je mozne ukoncit tento pomer, zamestnat sa u znameho na max. vymeriavaci zaklad na dva tyzdne a potom ist na pn az do terminu porodu? Bude sa mi vypocitavat materska z tohto noveho pp, aj ked som realne bola zamestnana 2 tyzdne a zvysok pn?
Alebo by bolo rozumnejsie ukoncit aktualny pp, a zacat si platit dnp z max vymeriavacieho zakladu mesiac, a potom pn az do terminu porodu. Dalo by sa to aj takto? Dakujem krasne

veronikaszabova
22. dec 2019

@gabrielka3891 ak chces, aby ti ratali MP z novej zmluvy, musis tam pracovat minimalne 90 dni bez OČR a PN

evittam
22. dec 2019

@gabrielka3891 Nie nestačia dva týždne. A stačí čítať s porozumením už napísané rady a príspevky. U nového zamestnávateľa musíš mať minimálne 90dni bez PN a OCR (odporučam viac-nakolko už to SP prešetruje ako účelové) . Ale na to by si naozaj prisla keby si svojmu problému venovala trochu viac úsilia a pozornosti a prečítala si diskusiu.😉

evittam
22. dec 2019

@gabrielka3891 Ak chces DNP tak čím skor-najlepsie zajtra z maxim.VZ. Zaplatíš pár dní odvody a na PN. PN bude z minima ale MD z maxima. Ale toto musíš stihnúť minimálne 26tyzdnov pred nástupom na MD.