icon

Výška materskej - z ktorého obdobia mi ju vypočítajú?

31. júl 2021

Ahojte. Chcela by som sa len informovať.
Tento mesiac mi končí zmluva a dohodli sme sa so zamestnávateľom že mi ju predĺži na dobu neurčitú a že niekoho budú hľadať za mna od nového mesiaca. Navrhol mi že ked si niekoho zaucim na svoje miesto a odovzdám svoju prácu (predpokladám že tak cca do konca augusta/možno polka septembra) bude to závisieť od toho ako rýchlo niekoho nájdu, tak potom ja dám výpoveď dohodou (lebo oni ma vyhodiť nemôžu).
Chcem sa ale teraz opýtať, ako to bude s materskou. Nástup na MD mám 24.12. Čo s tými mesiacmi kde nebudem zamestnaná? Budem to asi riešiť buď úradom alebo PN este neviem musím pozisťovať čo je najlepšie.
Bude sa mi to rátať do materskej alebo vlastne z akého obdobia rátajú výšku materského? Nepokazim si to tým že nebudem zamestnaná nejaký čas pred nástupom na MD? Naozaj tomu už nerozumiem a každý mi hovorí inak čo sa rozprávam aj v práci a tak. Som prvý krát tehotná a este vôbec neovládam tieto veci.
Odpracovaných 270dni mám určite takze toho sa nebojím len naozaj neviem či sa mi to nejako počíta alebo ako ked neodídem na MD rovno zo zamestnania.

sasesoe
31. júl 2021

@lienka.7 no ved nemusia predlzit samozrejme. Len tym padom nema kto zaucit noveho cloveka + obrovsky napor na ostavajuce kolegyne, kt pravdepodobne to budu chiet nejako kompenzovat. Ak by nahodou nejaka dalsia isla na dlhsiu PN al sa rozhodla, ze dava vypoved, tak zrazu mozes mat problem vo firme... cize firma by si mala zratat naklady a rizika...

tramtada31
31. júl 2021

@lilinka88 normálne sa aj nezamestnanej plati počas Rd dôchodkové poistenie a dokonca sa môže matka prihlásiť aj potom na dôchodkové ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov, keď jej dieťa nevezmu do skolky atd.

autor
1. aug 2021

@lienka.7 je to presne tak ako baby vysvetlili. Ide o to že ja som im to oznámila s tým že som vedela že mi tu zmluvu určite nepredĺžia a pôjdem na úrad alebo PN lenže tam ide o to že rozmýšľal že ako by sa to dalo spraviť aby som mohla pokračovať v práci na to obdobie kým niekoho nájdu a zaucit ho bez toho, aby mi zmluvu nepredlžovali. Lenže personalistika povedala že jedine zmluvu predĺžiť a ja dám výpoveď keď bude nový človek zaučený a ja odovzdám prácu tak aby som hlavne aj ostatným kolegyniam nespravila zle.

No lenže ked som sa až teraz dozvedela že pre mna by to teda výhodné určite nebolo tak ľutujem že som sa s nimi takto ústne dohodla a najradšej by som išla na PN s tým že tu zmluvu mám predĺženú na dobu neurčitú. Lenže otázka teda znie že neviem ako to mám spraviť keďže som za nimi férovo išla že som tehotná a chcem jednať normálne a dohodnúť sa (naozaj som rátala s tým že odrobim si do konca zmluvy a dovidenia) tak neviem ako to mám riešiť teraz a povedať že som si to rozmyslela keď už mi tu zmluvu musia dať keďže je už nový mesiac a mne nedali podpísať ukončenie. Ísť len tak na PN po podpísaní zmluvy a uškodiť aj kolegyniam tým že by toho nového museli zaucat oni (podotýkam že nadčasy platené nemáme) a vlastne ani nedodržať ústnu dohodu sa mi veľmi nepáči. Aj keď mala by som sa pozerať na seba ale svina asi neviem byt. Tak rozmýšľam stále že ako to spraviť tak aby som nebola vypočítavá.

lilinka88
1. aug 2021

Keď máš zmluvu na dobu určitú,nemusia ti dávať podpisovať žiadne ukončenie. Pokiaľ nepodpíšeš novú zmluvu, tá na dobu určitú proste končí posledným dňom

tramtada31
1. aug 2021

Ty na PN mozes nastúpiť aj napr deň po ukončení pracovného pomeru, budeš v ochrannej lehote. Po materskej dovolenke si mozes vybrat podporu, na muza zatiaľ vybavis rodicak, aby ste o tuto dávku neprisli a potom si ho prehodis na seba.

autor
1. aug 2021

@lilinka88 aha… no každopádne zatiaľ som ešte nič nepodpísala

lilinka88
1. aug 2021

A pokiaľ teda nechceš byť za sviňu,tak jedine sa s nimi porozprávať,že si zistila,že by pre teba nebolo výhodné ukončiť teraz pracovný pomer a teda či by nebola možná s nimi nejaká dohoda ponechať PP

autor
1. aug 2021

@tramtada31 rozumiem že môžem nastúpiť na PN v ochrannej lehote tak som to aj plánovala keby mi nepredĺžili zmluvu ale teraz keď už mám možnosť mat na dobu neurčitú a zistila som že by bolo pre mna nevýhodne to ukončiť tak rozmýšľam že ako by som išla na PN a PP by stále trval

autor
1. aug 2021

@lilinka88 a keby mi povedali že nie (keďže je zase toto pre nich nevýhodne) tak čo potom… ísť na drzovku na PN? To je blbosť

tramtada31
1. aug 2021

Autorka a aké tam mate vzťahy? Je to mala rodinná firma, či velka? Má kto zastupit tvoju prácu?

lilinka88
1. aug 2021

Tak buď dodržať dohodu a ukončiť PP alebo byť za sviňu a dať sa na PN a následne na MD

autor
1. aug 2021

@tramtada31 je to veľká firma a že by sa k tebe správali super žiaľ nemôžem povedať. Ma kto robit moju prácu. V kancelárii sme viaceré ktoré tuto prácu robíme len si ju delíme aby toho nebolo veľa na jednu osobu. Keď odídem ma kto zaucit človeka s tým že to bude pre nich náročnejšie ale áno má.

autor
1. aug 2021

@lilinka88 viem že sú len tieto dve možnosti a najradšej by som bola za to druhe. Nenapadá vás niečo ako by som to mohla spraviť tak jemnejšie nie ako uplna svina? 😂

loginexistuje
1. aug 2021

oni ti nemuseli dat podposat ukoncenie dali ti podpisat predlzenie? lebo ty uz teoreticky nemusis byt zamestnana

autor
1. aug 2021

@loginexistuje nie zatiaľ som nič nepodpísala povedali že to budeme riešiť tento tyzden čo bude

loginexistuje
1. aug 2021

sak chod teraz na pn zmluvu predlzenu nemas ale si v ochrannejnlehote pn ku davas uz priamo na socialku a zamestnavatel ti len posle vystupny list

loginexistuje
1. aug 2021

keby chceli predlzit zmluvu tak to uz mas poriesene pred skoncenim doby urcitej

tramtada31
1. aug 2021

Lebo mna napadlo, že keby to bola mensia firma a rodinne vzťahy, tak by ste sa mohli dohodnúť na znížení úväzku, tým pádom by to nebola pre nich až taká strata držať tá na MD, ale takto to neviem odhadnúť. A pn máš istu? Ja som bola na operácii pruhu a mna napr. nechcela nechat Dr doma dlhsie ako mesiac a to som mala bolesti. Tvárila sa, akoby to platila zo svojho.

autor
1. aug 2021

@loginexistuje ja v pondelok idem normálne do práce a mám sa stretnúť s riaditeľom lebo mal dovolenku minuly týždeň takze ja to predĺžené mat budem len zatiaľ nemám papier.

@tramtada31 PN mám istú lebo doktor mi sám povedal že keby mi zmluvu nepredĺžili tak to poriešime Pnkou takze on sám mi to navrhol

lienka.7
1. aug 2021

Pozri, nevedela si co a ako mas narok a nie.
Nepamatam si, ci si pisala ze ti kedy konci doba urcita. Pokial ti nedaju predlzenie, tak automaticky koncis. Oni myslia na seba predovsetkym - kolko ti daju na neurcitu? Mesiac, dva? Kolko trva zaucenie? A potom kedy mas dat tu vypoved ty? Nechaku ta aspon do nastupu na MD? ci zaucis a padaj? Ked uz tak bu bolo fer aby ta nechali potiahnut do MD aspon.
A bohuzial, nie je zivot vzdy fer, ked ta tam potom nepotrebuju, tak nech zaucia proste kolegyne...
Ale mala by si mysliet predovsrtkym ty na seba... stat sa moze hocico (nezelam ti to paneboze!!!) a nemas sa kam vratit.... mozno by si sa rada vratila este skor. Ja som sa vratila hned po MD, zamestnavatel mi vo vsetkom vysiel v ustrety. Je to aj o vztahoch. Ci si pre neho iba cislo, krore pride a odide...alebo si pre zamestnavatela aj nieco viac.

lienka.7
1. aug 2021

Kolko ti daju na neurcitu... to som myslela tak ze kolko tam mas teda este ostat, pokial mas ty dat vypoved.

autor
1. aug 2021

@lienka.7 zmluva mi skončila včera, t.j. Koniec júla. Približne ako píšeš mesiac, max.dva a potom keď bude daná osoba zaucena, ja mám dať výpoveď. Nástup na MD mám 24.12. Takze nie, do MD tam určite nebudem ale je to aj moje rozhodnutie kvôli stresu a zlým vzťahom s jednou kolegyňou. Áno presne tak, zaucim a dávam výpoveď. Neviem čo bude potom ale určite nemám chuť sa tam vrátiť. A nie tam moc na teba ohľad neberú o tom by som písala do zajtra koľko veci je tam zlých.

lienka.7
1. aug 2021

Aha, chapem... cize zmluvu, resp.predlzenie ty v rukach este nemas.
Ja by som uvazovala asi takto. Sefovi by som povedala, ze toto " riesenie " nie je pre mna vyhodne ale som ochotna pomoct, v ramci akych takych vztahov.
Zaucis kolegynu, ale vypoved podavas az k nastupu na MD. Dovtedy budes na PN (dohodni si na 100% s doktorom ze je to ok). Budes mat aspon aky taky prijem z PN. Myslim ze je to fer.
Ak ti povie nie, by som mu povedala ze teda je mi luto, ale nech teda zaucaju kolegynky, dovi-dopo.
Alebo mozes podpisat teda na neurcito, s tym ze zacnes zaucat a napr.po 2-3 tt pojdes na PN (no stava sa) a ostanes PN az do MD a potom teda das vypoved, aby ti nahodou nerobili zle.
Drzim ti palce 👌

lilinka88
1. aug 2021

@lienka.7 jej je úplne jedno či sa výpoveď teraz, o mesiac alebo v decembri, to jej nič nerieši.

lienka.7
1. aug 2021

@lilinka88 minimalne ma do dochodku odpracovane dni 😉

lilinka88
1. aug 2021

@lienka.7 tak to jediné. Z hľadiska PN aj MD je to jedno. Ona nechce ukončiť PP, aby mala nárok aj na retazenu materskú a ostatné dávky

autor
1. aug 2021

@lienka.7 presne ako píše @lilinka88 ja dať výpoveď nechcem kvôli tomu že som sa dozvedela že stratím potom nárok na dávky ak by som náhodou otehotnela do 3 rokov (teda ak som to správne tak pochopila) keby som dala výpoveď pred MD alebo teraz tak to je asi jedno nie? Ja som to aspoň tak pochopila že PP by mal pokračovať aj veď MD a RD aby som mala nárok na ďalšie dávky materské a tehotenské keby náhodou budem opäť tehotná či?

loginexistuje
1. aug 2021

no napis potom ci ti to predlzili
pre zamestnavatela je absolutne nevyhodne dat ti dob neurcitu inak kolko krat si ju mala predlzenu ? lebo ti moze znovu dat dobu urcitu len na mesiac dva napr

lilinka88
1. aug 2021

@loginexistuje už ju mala 2x na dobu určitú,čiže teraz pokiaľ zamestnávateľ chcel,aby ona zaučila, musí jedine na neurčitú a keďže je tehotná a on výpoveď nemôže dať,tak preto sa dohodli,že ona dá po zaškolení ukončenie dohodou
@autor nie pokiaľ otehotnies do 3 rokov,ale druhý pôrod musí byť do 3 rokov prvého dieťaťa,čiže kým trvá RD.

autor
1. aug 2021

@lilinka88 aha dobre tak pôrod do 3rokov… no ale je to tak ako si myslím nie? Ja nemôžem dať výpoveď ani teraz ani pred MD ak nechcem stratiť ten nárok však?