Výška materskej - z ktorého obdobia mi ju vypočítajú?
Ahojte. Chcela by som sa len informovať.
Tento mesiac mi končí zmluva a dohodli sme sa so zamestnávateľom že mi ju predĺži na dobu neurčitú a že niekoho budú hľadať za mna od nového mesiaca. Navrhol mi že ked si niekoho zaucim na svoje miesto a odovzdám svoju prácu (predpokladám že tak cca do konca augusta/možno polka septembra) bude to závisieť od toho ako rýchlo niekoho nájdu, tak potom ja dám výpoveď dohodou (lebo oni ma vyhodiť nemôžu).
Chcem sa ale teraz opýtať, ako to bude s materskou. Nástup na MD mám 24.12. Čo s tými mesiacmi kde nebudem zamestnaná? Budem to asi riešiť buď úradom alebo PN este neviem musím pozisťovať čo je najlepšie.
Bude sa mi to rátať do materskej alebo vlastne z akého obdobia rátajú výšku materského? Nepokazim si to tým že nebudem zamestnaná nejaký čas pred nástupom na MD? Naozaj tomu už nerozumiem a každý mi hovorí inak čo sa rozprávam aj v práci a tak. Som prvý krát tehotná a este vôbec neovládam tieto veci.
Odpracovaných 270dni mám určite takze toho sa nebojím len naozaj neviem či sa mi to nejako počíta alebo ako ked neodídem na MD rovno zo zamestnania.
Mne tiež napadla ešte taká vec že som bola u lekára, nastali komplikácie a jednoducho musím ísť na PN (myslím že tak by som bola aspoň o niečo menšia svina)
@loginexistuje jaj oni mi pri podpísaní zmluvy môžu dať rovno podpísať výpoveď s dohodou?
Výpoveď s dohodou nie je. Výpoveď ti ako tehotnej dať nemôžu, preto musíš ty ukončiť PP dohodou. A pokiaľ ste sa tak.dohodli,tak teoreticky môžu v tvojom mene napísať ukončenie dohodou k určitému dátumu a dať ti to podpísať spolu s PZ,aby mali aj oni istotu. No v zásade ti ozaj ani to predĺženie nemusia dať podpísať 🤷 to už uvidíš zajtra ako budú s tebou komunikovať
A k predošlej otázke - aby si mala nárok na tehotenské a materské (a následne aj vyšší rodičak), musíš mať za posledné dva roky 270 dní NP a zároveň aktívne NP, resp byť v ochrannej lehote. Ochranná lehota je pre tehotné 8 mesiacov a platí vtedy,ak ukončuješ PP v čase, keď už si tehotná. Aktívne NP znamená,že ti trvá PP alebo si ako SZČO platíš odvody alebo si dobrovoľne platíš odvody. Čiže pokiaľ by ti tento PP zanikol, teraz na tehotenské aj materskú máš nárok. Ak by si znova otehotnela a tento PP netrvá, je možnosť nájsť si iné zamestnanie alebo si platiť dobrovoľne odvody. Najjednoduchšie však samozrejme je si tento PP udržať
@loginexistuje ano presne, nechapem preco musi zaucat prave autorka... je mi to cele divne takto.
V podstate nic ona nema v ruke. A ano, spolu s predlzenim na neurcito jej hned mozu dat aj dohodu napr.na 2 mesiace...
@lilinka88 no veď uvidíme ak mi teda PZ dajú podpísať tak je len dobre a dúfam že mi nedajú aj ukončenie co spomínaš akoby za mna. 11.08.idem na poradňu tak sa spýtam akoby to vyzeralo s tou PN ked tak by som sa s ním nejako dohodla a uvidíme no. Každopádne budem sa tváriť že všetko platí a ak by mi to aj dali podpísať tak poviem že som si to jednoducho rozmyslela lebo som sa dozvedela že to pre mna nie je výhodné.
A ďalšia vec čo mi napadla. Aj keď pôjdem na PN (že nastali komplikácie) tak nemôžu na mna tlačiť aby som počas PN dala výpoveď a ukončila PP?
Mozu a pravdepodobne to tak aj urobia. Asi personalistka ai to postrazi aby si ich ty nahodou nedobehla. Vsak uvidis.
Pripadne ti este mozu dat aj dohodu. Vsak na zaucenie by im aj to stacilo...
@lienka.7 dohodou to nechceli riešiť lebo že aj ja by s tým bol problém aj na úrade či čo že nemozu ma kvázi vyhodiť a znova tí istí zamestnať na dohodu. Neviem niečo take spomínala že s tým je problém že jedine na TPP na dobu neurčitú
Pocas PN, MD, RD, OCR,... ti mozu dat vypoved iba v pripade, ze by sa rusil zametnavatel alebo jeho cast. Inak iba dohoda a dohoda je o tom, ze suhlasia obe strany al sa nekona
@sasesoe to áno ale či ma nemozu donútiť aby som dala výpoveď ja
Legalne Ta nikto k nicomu nutit nesmie. V tom momemte vytocit inspektorat prace.
Nemozu ta nutit... vsak nepodpises. Zdvihnes sa a ides prec keby daco...Jednoduche.
Vsak napis potom ako si dopadla...
Drzim palce
@lienka.7 mali ste pravdu. Pred podpísaním zmluvy na dobu neurčitú mi dali podpísať súhlas s ukončením PP dohodou
Tak sa poistili... a teda co ti dali?
Resp.ako casovo?
no to sa dalo cakat ze nebudu riskovat a ako to dopadlo ? podpisala si ?
@lienka.7 práveže nie je tam dátum takze neviem či to je nejako pre nich platne. Je tam iba že sa písomne zaväzujem že keď si nájdu náhradu a bude zaucena na výkon práce, podám žiadosť o ukončenie PP dohodou. Nevedeli by ste mi poradiť či to je po právnej stránke dobre?
@loginexistuje No podpísala lebo inak by som nedostala zmluvu vôbec
vies co nespekuluj ... podpisala si nemusela si mohla si proste odist a ist na PN alebo podporu ... naco hladas stale klucky a chces oklamat vsetkych okolo .... ? nikdy nevies kde tych ludi znovu stretnes a bude sa to o tebe len sirit ....
ci je to po pravnej stranke dobre sa da posudit ak zverejnis obsah .... ale teda co sa ako budes potom sudit ... aj tak od zaciatku len spekulujes .... aby si to neprespekulovala
Fuha tak s tymto som sa este nestretla 😱
Zmluva typu ked najdu a zaucis... bez datumu...
No stale to mozes urobit tak, ze teda budes zaucat, pri najlizsej poradni sa dohodni s lekarom na PN a chod. A vypoved nepodas.
Inak stale mi vrta hlavou, naco si im doprefu oznamovala ze si tehotna. To si uz fakt nemohla pockat a vyhla by si sa tomuto vsetkemu.
@loginexistuje ja špekulujem? Chcem mat len istotu že spravím veci správne. Tiež ľutujem že som nebola svina a nedivala sa na seba od začiatku ale pozerala som sa na nich aby som bola férova voči nim. To že jedine čo chcem je rozmýšľať do budúcna a zabezpečiť sa aby som mala aspoň tie smiešne prídavky? Každé euro dobre si myslím a nechcem nechať všetko na priateľa že ty rob a ja budem doma. Keby som nechcela ten PP predĺžiť vyserem sa na to hneď a “nespekulujem” lenže v tejto diskusii som sa dozvedela že nárok na tie dávky pri druhom dieťati (človek nikdy nevie a musí rozmýšľať dopredu) mat nebudem pokial pôjdem na PN a PP mi skončí. Človek sa učí na vlastných chybách a preto sa pýtam len normálnu vec, že či pre mna niečo ten papier znamená keďže mam zmluvu na dobu neurčitú a pôjdem na PN počas pracovnej zmluvy.
@lienka.7 lebo som nebola svina a nemyslela len na seba ale chcela som s nimi jednať fér. Zato že oni sa tak nezachovali nemôžem. Naivita je moje druhe meno zrejme. Človek sa učí cely život. Nabudúce budem vedieť že na iných nemám brat ohľad. 😊 kľudne som mohla držať hubu a povedať to až po podpísaní zmluvy. Ale prišlo mi to nefér keď som aj teh.knižku mala ešte pred zmluvou 🤷🏼♀️
@accountant25 najdi zákon a 730dni je podmienka. Bez odpracovaných dní nie je nárok na podporu.18rocny študent vyjde zo školy a hneď dostane podporu a v sume akej?Vycucanej?A kde som vzala %?Čítaj pozorne, napísala som "OSPravedlnujem sa ak sa mýlim".Je tu dosť žien čo jej poradili po mne aj predo mnou.Pisala som jej hlavne kvôli PN pred pôrodom a ohľadom zmluvy na dobu neurčitú,pretože som bola v rovnakej situácii.Tym to hasne.Nepasujem sa tu za odborníka,účtovníčku,ani JPP ani že viem všetko na svete.Neviem🙂 A pani má dostatočne vysoké IQ aby pred zásadným krokom sa rozhodla určite nie podľa Modrého kona a zašla do uctarne.

@lilinka88 uprimne su tam dalsie na zaucanie v kancelarii podla mna bud jej daju rovno so zmluvou podpisat aj dohodu o ukonceni takze este by som to neriesila kym neuvidi oficialne jej pracovny pomer skoncil