Z akého obdobia sa mi bude rátať materská?
Ahojte. Potrebujem poradit. Minuly rok som nastupila na TPP v oktobri (dovtedy som bola na materskej/rodicovskej so starsou dcerkou). Termin s druhym babom mam v oktobri 2013 ale kedze mam dost narocnu pracu tak predpokladam ze pracovat budem maximalne do konca juna a potom sa hodim na PN. Z akeho obdobia sa mi bude vyratavat materska? Z poslednych 270 dni pred porodom alebo z priemeru za minuly rok (rodicak + 3 mesiace v zamestnani)? Vopred dakujem za odpovede.
dakujem krasne, ja som sa bala či to nebudu počítat z roka pred tým čiže z RD
@zalka čítala som prípevok o stranu vyššie tak ma to zneistelo
citujem:pozor, ak bude platiť to, čo teraz a ty v r.2014 pôjdeš na md a v r.2013 budeš mať len rd a potom pn, tak bude materské rátané z minima!!! máš zlé dátumy, lebo ti rd končí v piatok, tj. hned víkend, lepšie by bolo dohodnúť sa, že ti skonší rd (písomne požiadať) v nedelu pred 27.9., potom čerpať dovolenku najlepšie napr. pondelok až štvrtok a od piatku ísť na pn. Ale si to zazichrovať to ukončenie rd toho 22.9, takto bude materské rátané z vym.základu za 4dni odpracované a vydelí sa to len číslom 4. Ak by pn začala až v pondelok, tak mzda za 5dní sa vydelí číslom 7 (počtom kalend.dní)
ak by bola zmena v zákone od nového roku, tak toto nemusí platiť, to nik nezaručí...lebo mne rd končí v nedelu 13.7. 3 rokom terezky
Dobrý večer, potrebujem poradiť. Som na materskej od apríla 2012, končila v decembri 2012, potom hned RD, ktorá trvá doteraz. PRed materskou som pracovala na TPP, ktorý stále trvá. DP som si neplatila. Od 7.1.2013 som popri RD zamestnaná na dohodu (u iného zamestnávateľa ako TPP) s nepravidelným vyplácaním príjmu, zmluvu mám do konca júna 2014. Teraz som znova otehotnela (8tt). Moja otázka je, z čoho sa mi bude vyplácať táto dalšia MD a či je ešte možné si dobrovoľne platiť DP, ak som už tehotná. Ďakujem veľmi pekne za odpoveĎ.
@kuriatko21 MD bude rátaná z TPP čiže z predpokladaného príjmu.
Kedže pracuješ na dohodu s nepravidelným príjmom tak z toho nárok na MD mať nebudeš, lebo nemáš tam nemocenské poistenie.
A kedže si v 8t tehu a na DNP potrebuješ mať splnenú podmienku 270 dní poistenia aby bol nárok na dávku z toho poistenia ... tak je to nereálne stihnúť
Ďakujem za odpoveĎ, predpokladala som to. Škoda, že som si nezistila skôr to ohľadom DNP, pred 2týždňami som to ešte hádam mohla stihnúť.. 🙂 pekný večer
Pekny vecer damy. Prosim Vas o radu ak mozete 🙂 Na matersku som nastupila 23.1.2013, skoncila 17.9.2013, ovtedy som na RD. Som zamestnana na dobu urcitu do 31.12.2013 a momentalne som tehotna v 6.tt. Kedze som vedela, ze mi skonci pracovna zmluva, necerpala som cely mesiac zvysnej dovolenky a ta by mi mala byt preplatena v januari 2014, no neviem, ci sa to rata. Chcela by som sa spytat v akej vyske mam narok na materske, resp. z coho sa bude vypocitavat? Ja som sa bola pytat uz davno na SP ako by to bolo v pripade tehotenstva, tam mi ta pani povedala, ze ak otehotniem do cca 8.1., budem este v ochrannej dobe a tak mi vznikne narok na materske. Oplatilo by sa prihlasit na dnp, ci je to zbytocne? Dakujem velmi pekne za vas cas a prijemny zvysok vecera 🙂
@kuriatko21 hm... prepáč máš problém s matematikou .... tehu trvá 9 mesiacov ... si v 2 mesiaci ... čiže do konca tehu ti ostáva 7 mesiacom ... ako si mohla pred 2 týždnami stihnúť poistiť sa na DNP a platiť 9 mesiacov? ... na DNP sa dá poistiť pred otehotnením, po otehotnení je neskoro, ak nie je nejaké ukončené poistneie ...
@zalka dakujem, asi tam malo byt skor necerpala dovolenku 🙂 , predtym som mala cca 700 v hrubom, materska mi chodila okolo 480. cize nepoistovat sa? ja som aj rozmyslala, ze pripoistit sa. no k lekarovi idem az 14.1., takze by som musela zaplatit nejake 3 tyzdne, ak by som sla 23.12. do SP. a teraz neviem, ci sa to oplati. plus, na pnke musim byt doma a ja byvam tesne vedla sp :-/ dakujem pekne 🙂
@redlola to z iným pripoistením je tak ako píšeš, nesmieš sa zamestnať ani založiť DNP ... nie je dobré čerpať všetku dovolenku ... lepšie je čerpať 2-3 dni .. takže max. si daj vypísať dovolenku na 27-31.12.13 a zvyšok dovolenky si nechaj preplatiť. Preplatenie dovolenky Ti zabezpečí vyššiu MD ...
@redlola čerpaním dovolenky sa ti obnoví poistenie , ked sa obnoví poistenie budeš mať nárok na MD ... MD ti vypočítajú z príjmu roku 2013 .. netuším aký máš plat .. ale iste si robila len pár dní v januári 2013 .. a ked si dáš pár dní v decembri a preplatia ti dovolenku tak budeš mať vyššiu mzdu za menej dní .. a vyššia mzda znamená predsa vyššiu MD....
ahojte dievcata ..
mohla by som poprosit aj ja o radu ?
pracujem 9 rokov v tej istej firme v roku 9/2010 som zostala tehotna a odpracovala som este dalsich 8 mesiacov a sla som na matersku 4/2011
prave mi konci rodicovsky prispevok kedze maly v maji 2014 dovrsi 3 roky .
kedze chceme druhe babo tak chcela by som ostat tehotna do maja 2014 a kedze moja praca je dost narocna asi by som musela ist hned na rizikove tehotenstvo ..
kedze mi uz neumoznuje pracovisko taku poziciu na ktorej som bola presunuta ked som pracovala ako tehotna uz zrusili tie pozicie :/ takze by som musela ist asi hned na rizikove. z coho by mi vyratali matersku ? velmi pekne dakujem za kazdu odpoved
@dena1973 dakujem dakujeem si poklad, ano ano PP mi bude pokracovat.A kedze uctovnicka z prace sa mi moze venovat az po spracovani dani,lebo ma toho vela , tak sme nevedeli, ako by mi bola vypocitana materska , kedze by som musela zostat na tom rizikovom a veduca mi presne nevedela povedat ze ci budem mat alebo nie narok na matersku ze to musim rozpravat s uctovnickou , tak sme maly obavy ci by mi vlastne nejaku matersku dali ..
a potrebovala som to zistit do februara a preto som sem napisala lebo neviem ci by si dovtedy uctovnicka nasla na mna cas .
pretoze som zvazovala s manzelom ze ak by mi teda nedali matersku , tak by som zatial s tehotenstvom pockala,dala vypoved vo svojej terajsej praci aj ked nerada a zobrala by som ponuku ist pracovat od februara do sukromnej skolky a vzala by som si tam aj maleho ale teraz ked viem ze mi matersku daju tak mozem zostat vo svojej skvelej praci nadalej a zaroven ostat tehotnaa 🙂 🙂 este raz dakujeem
Mohla by som poprosit este o radu citala som aj ostatne prispevky trochu som zneistela tak by som sa chcela este spytat : v maji mi konci RD ostat tehu este pred nastupom do prace alebo odrobit par dni ist na rizik. tehu, alebo cerpat dovolenku potom nastup na rizik.tehu a aku PN budem dostavat a z coho by mi potom vypocitali matersku ? taku aku som mala pri prvom tehu ? alebo z rodicovskeho kedze rok 2013 alebo 2012 som bola na RD , ako dosiahnut matersku taku aku som mala pri prvom tehu ? dostavala som 540 € , musim si dat to DNP ? dakujem velmi pekne za kazdu odpoved

@teress teoreticky ani deň, ty máš splnenú podmienku 270 dní poistenia i 90 dní poistenia .. lebo si zamestnaná počas RD... akurát ak by si nastupovala na MD v roku 2015 tak treba v roku 2014 aspon 1 den odrobiť ... ak by si nastupovala na MD v roku 2014 tak nemusíš odrobiť ani 1 deň.
@pavlina2222 akože prepáč ale nepochopila som ako si robila ... kedy ti začala pracovná zmluva tá posledná? ... lebo ty si nasplietala piate cez deviate, a podla toho som odpovedala ...