Z akého obdobia sa mi bude rátať materská?
Ahojte. Potrebujem poradit. Minuly rok som nastupila na TPP v oktobri (dovtedy som bola na materskej/rodicovskej so starsou dcerkou). Termin s druhym babom mam v oktobri 2013 ale kedze mam dost narocnu pracu tak predpokladam ze pracovat budem maximalne do konca juna a potom sa hodim na PN. Z akeho obdobia sa mi bude vyratavat materska? Z poslednych 270 dni pred porodom alebo z priemeru za minuly rok (rodicak + 3 mesiace v zamestnani)? Vopred dakujem za odpovede.
ahojte potrebovala by som poradit , TP mam 27,6,2014 minuly rok som bola zamestnana ale tak na viac krat od 1.5.-30.6. potom od 2.7.-24.7. a od 10.9.-8.12. potom mi dali vypoved kedze v tej firme ako tehotna nemozem pracovat .. no ale nemocensky som poistena cca 170 dni z minuleho roka . keby ze som sa teraz zamestnala a platila si najvysie odvody tych zvysnych 100 dni , z coho by mi vypocitali matersku?
@dolce77 Keď v období 2 rokov pred pôrodom nazbieraš 270 dní tak máš splnenú jednu z podmienok nároku materskú. Ďalšia podmienka je aktívne nemocenské poistenie (t.j. budeš v prac. pomere) resp. v ochrannej lehote. Ak by si sa znova zamestnala odpracovala najmenej 90 dní (bez PN, ošetrovného), tak by sa ti príjem pre výpočet bral z tohto posledného zamestnania, no za splnenia aj ostatných podmienok nároku na materské.
@dena1973 prepac ked mozem este jednu otazocku takze by sa ratala z rodicovskeho kedze rok 2012 a 2013 som poberala uz RP alebo z mojej hrubej mzdy co som odpracovala nez som nastupila na prvu matersku v osmom mesiaci tehotenstva v roku 9/2010 prelom 4/ 2011 ? na konci aprila 2011 som sla na matersku a hned na rodicovsky ktory trva doteraz az do maja 2014 ..
proste chcela by som len vedet ci mi vyde taka ista materska ako prva a co bude lepsie cerpat dovolenku a potom ist na PN alebo ist na PN hned, prepac ak ta uz otravujem ja som asi tatar a PN sa ako vyratuva dakujem dakujem za odpoved to uz je vazne posledna otazka snad uz to pochopim 😉 😨
@lefa Neotravuješ ma.... 😉 . Materské sa vypočíta z pravdepodobného príjmu, ktorý ti určí zamestnávateľ. Príjem by mal byť aspoň taký, aký si mala pred materskou resp. ti môže dať aj vyšší....Nemocenské sa vypočíta tak isto, len sa platí 55 % z hrubého príjmu a materské zase 65% z hrubého príjmu. Ak si bola v predchádzajúcom roku na materskej resp. RP, tak sa bude aj nemocenské počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý určí zamestnávateľ.
Ahojte,poradite mi prosim ako to mam zmanazovat,aby som dostala maximalnu matersku davku,ked planujem druhy krat otehotniet v sept./okt.2014 ?
Ide o to,ze u nas v robote sa bude k 1.2.1014 prepustat a citim sa byt ohrozena,ze ma prepustia.Pracujem tam presne od 16.3.2009 s tym,ze som bola na na jednej materskej uz. po ktorej som opat zacala robit od 1.9.2011 a pracujem dodnes.Ak by ma nedajboze prepustili k 1.2.2014 tak by som zostala nezamestanana a tympadom by som mohla prist o maximalnu davku materskej cca 800 Eur.Ako by som mala vykryt to medzi -obdobie po prepusteni z prace a dalsim otehotnenim (plan je sept./okt.2014), aby som dostala maximalnu matersku,prijem mam dobry,myslim.Dakujem za radu.
ahojte baby, potrebovala by som poradit.
moja situacia:
momentalne poberam rodicovsky a zaroven som zamestnana na polovicny uvazok u mojho zamestnavatela, kde som robila uz aj pred tehu.
materska mi skoncila v septembri - hned na to som si cerpala dovolenku a hned na to som zacala pracovat na 50%.
ako sa mi bude pocitat druha materska?
niekde som citala ze musim pracovat min 270dni aby sa mi pocitalo z "noveho" platu.
dakujem za odpovede
@red_kika "gratulujem" ak otehotnieš tento rok , a na MD nastúpiš v roku 2014 tak sa ti bude MD počítať z platu 2013
ak nastúpiš na MD v roku 2015 tak sa ti MD bude počítať z platu z toho roku, urobila si chybu mali ste podpísať novú zmluvu a v prípade tehotenstva by si dostala MD ... z oboch zmllúv ...
teraz dostaneš len z polovičného platu MD ak otehotnieš ...
Ahojte, v septembri 2013 som nastupila do prace, pracovala som na dohodu, pretoze som este poberala RD, avsak od vcera mam zalozenu zivnost, RD mi uz dnes zanikol.Chcem sa opytat, ked otehotniem tento rok a porodim 2015 budem mat vobec narok ako zivnostnicka na MD ci dostanem len RD?Dakujem vopred za rady 😉
ahojte baby, vedela by ste mi niektora poraidt? Od marca 2013 som zamestnana na dohodu (len s takou velmi nizkou mzdou), ale od februara 2014 nastupujem na trvaly pracovny pomer. (na dohodu budem pracovat nadalej). Na matersku by som mala nastupit v juli 2014. Chcem sa opytat z coho sa mi bude materska pocitat? dakujem
cize ak ukoncim dohodu tak sa mi materska bude ratat z tej druhej zmulvy?
@zalka, dena1973 .....ahojte...kocky, chcem poprosit o radu...neviem teda ci v spravnej teme...ale...20.4.2014 mi skoncila materska dovolenka a od 21.4. som mala nastupit na rodicovsku..ale...od toho 21.4. si cerpam az do 31.7. riadnu dovolenku zo zamestnania (mam kopec dni, lebo som paralelne na druhej materskej a este z predchadzajucej mi ostala ). Mam narok aj na cerpanie rodicovskej od toho 21.4. ? Ak ano, budem potrebovat nejakym sposobom vydokladovat kto sa mi stara o dieta, tak ako je to v pripade, ked zena nastupi do prace? Samozrejme, staram sa ja, som s nim doma. Dakujem.

@lefa Ak nenastúpiš do práce hneď po skončení RP a ostaneš buď na nemocenskom, alebo na materskom, tak sa ti bude počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý ti určí zamestnávateľ, pretože v roku 2013 si bola celý rok na materskej. Ak by si nastúpila po RP do práce resp. by si mala dovolenku, tak príjem sa berie tiež pravdepodobný, lebo v predchádzajúcom roku 2013 si bola celý rok na materskej. Ak by si nastúpila na materské až v roku 2015, tak príjem sa počíta z roku 2014 (príjem, ktorý by si dosiahla po nástupe do PP po rod. príspevku)