Z čoho sa vypočíta manželovi materská?
Ahojte,
Manzel bol medzi 1.1. 2019 - 1.6.2020 zamestnany, pocas tejto doby bol SZCO, co aj stale je. 7.9. 2020 ide na matersku dovolenku. Chcem sa opytat, z coho sa mu vypocita materskej? Dakujem.
@ajka0207 No prave toto si nie som ista, ze keby nemal cely rok rovnakeho zamestnavatela ale menilo by sa to, boli by medzi tym prestavky a pod. tak ako by to bolo. Mnesa zda ze nie z minima, ale mozno by to tak bolo.
Ale tvoj mal cely minuly rok u toho jedneho. Este aj 6 mesiacov tohto roku. Teraz druhu pracu ma len ay zas obnovil NP, neodrobi tam dost dni aby sa mu toto bralo do uvahy pri vypocte.
@ajka0207
@fokuska tu je moja tema,čo som riešila. https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/materske-otec-je-mozne-cerpanie-2-materskych/
@ajka0207
ak sa mng. zamestná tam kde pracoval v roku 2019 tak mu naozaj vyrátajú MD z minima, lebo zákon. Bezohľadu na to ako dlho bude bez práce.
Dobre ti napísala @lentilkaxxx aj ja to tak viem, ak mng. zarábal napr. 1000e v roku 2019 u zamestnávateľa A, ale teraz sa zamestná z 700e u zamestnávateľa B, tak mu naozaj vyrátajú z toho nižšieho VZ ... mal by mať plat vo výške predošlého zamestnania. V podstate za pár dní sa to stratí.
@zalka no tak to je skoda, ved im tu pomahala, mali by jej aj platit za jej rady a nie ju vyhodit... ako chapem, ze uz parkrat vyletela, ale ked chces dakomu pomoct a on si ide svoje dokola, tak obcas musis cloveku nalozit. Ja by som sa na jej mieste na to vyprdla a nie pomahala 🤷♀️
@zalka Myslim, ze ty sa vyznas viac, @ajka0207 prepac prosim, ja by som teraz viac verila zalke ako sebe, tak aby si to nahodou manzel nepokazil.
@qetka Ano, stazovali sa na nu, lebo ona bola priama, povedala veci na rovinu a ziadne tutuli-mutuli a to niektore nevedeli prekusnut, tak ju nahlasovali. Dostala od MK upozornenie, ze ma zmenit svoje spravanie, ale ona neporusila ziadne pravidlo, vzdy dali len odkaz na eticky kodex, ale tam sa nespomina, ze nemozes byt priama. Ja som nevidela, ze by niekoho urazala, nadavala a pod. Ano, napisala veci ako - ved citaj co pisem, uz som to vysvetlila - ale ved to je uplne ok.
Ked ju blokli, tak vraj skusala este 2-3 nicky a chcela aj vysvetlenie z akeho dovodu ju zmazali, tak jej zakazdym novy nick blokli a potom to asi vzdala. Hlavne ze inych uchylov a drzane, co do kazdeho skacu tu nechavaju.
Mne velmi chybaju jej odborne rady :(

@fokuska čiže ak by nemal odpracovaný celý rok 2019 u jedného zamestnávateľa a teraz sa zamestná hoci aj na deň, tak sa mu to ráta z minima?