Z čoho sa vyráta výška materskej?

krepes
15. feb 2016

Ahojte, pracujem dva roky v Rakusku, na živnost a budem poberat matersku doma na Slovensku, zo Slovenska . Vedeli by ste niekto z čoho mi v tomto prípade bude vyrátaná materská ? z práce v Rakusku ? dakujem 🙂

lusyke
15. feb 2016

@krepes podla mna nemas narok na matersky iba na rodicovsky + prispevok pri narodeni dietata.

krepes
autor
15. feb 2016

@lusyke na materský udajne mám nárok, aj ked som v inom štáte EU platila odvody sa to ráta len budem potrebovat z Rakuskej poistovne potvrdenie kolko som bola u nich poistená .

rawmamka
15. feb 2016

@krepes Ja len nechápem, z akého dôvodu si zadala otázku, keď si vieš aj sama odpovedať 😀 .

krepes
autor
15. feb 2016

@rawmamka Ja som sa ale nepýtala či mám alebo nemám nárok na matersku ......... to ja viem že mám. Pýtala som sa , že či niekto nevie z čoho sa mi bude vyrátavat výška meterskej , či z práce v Rakuska, pretože som počula ze sa mi to neráta a budem mat minimálnu matersku , takže tak!!!!!

evittam
15. feb 2016

@krepes A čo takto napísať alebo zavolať do SP?

katrin21
15. feb 2016

@krepes
http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s

napis sem, na ten formular, na druhy den mas od nich odpoved.

dena1973
15. feb 2016

@krepes To, ze PP trval resp. trva v krajine EU nie je dovodom, aby musel urcite vzniknut narok na materske v SR.... tato doba sa pocita ako doba nem. poistenia (ak nem.poistenie v case PP v krajine EU bolo platene) pre splnenie podmienky 270 dni nem.poistenia v posl. 2 r. pred porodom.....Aby vznikol narok ja materske musi byt splnena druha podmienka pre narok na materske a to - poistenkyni by malo v SR vzniknut nemocenske poistene (pracovny pomer ...)

rawmamka
15. feb 2016

@krepes Takže tak 😀. Ja som ťa nechcela rozčúliť, len sa mi zdala tvoja odpoveď dostatočná a preto tvoja otázka vyznela pre mňa ako zbytočná, to je celé 😉. Skús magnézium, to zvyčajne pomáha 🙂 .

krepes
autor
16. feb 2016

@rawmamka Rozčúlilo ma jedine to že najprv reaguješ až potom čítaš.Skús mrkvu ,budeš lepšie vidiet 🙂

rawmamka
16. feb 2016

@krepes Nepochopili sme sa 😉 , ale aj to sa v živote stáva, pekný deň 🙂 .