Z rodičovského späť na materskú dávku
Dobrý deň chcela by som sa opýtať či mal niekto taký istý príklad ako ja som na rodičovskom príspevku nezamestnaná a čakám druhé dieťa 😍 a idem späť na materskú mali ste tu materskú ktorú ste pobrali pri prvom dieťati?
@alenah31 Uuf tuším v február 2019 len ja som bola v skúšobnej dobre tak preto my skončil PP inak mám odborné necelé 4 roky. Keď som si volala na Socialku do TT lebo som nevedela ktoré mám na žiadosti odškrknut tak sa ma pýtala že či som zamestnana reku že nie a že či som bola reku hej pracovala som len som bola v skúšobnej dobe a dali my výpoveď tak že tam mám napísať ja že nezamestnaná poberám rod. Príspevok a že mám čakať na rozhodnutie a potom zrušiť rod príspevok z úradu prace. Tak trz nwm preto sa pýtam
Budeš poberať len rodičovský príspevok od narodenia dietata
@ojko99 momentalne narok na MP nemas, len na RP.
Do 3 rokov starsieho dietata poberaj RP na neho ( mas ten vyssi 370€)
Ked bude mat starsie 3r, RP prehlasis na mladsie dieta - 270€.
Takže ak my príde rozhodnutie zamietnutie tak mám aj niekam nahlásiť že poberám rod príspevok na staršie 370e ktoré bude mať 25.7 2 roky a na mladšie zatiaľ nebudem poberať nič len rod prídavky
@ojko99 nikde nic nemusis hlasit. Ten papier o zamietnuti MP si odloz ( budes ho potom potrebovat pri vybavovani RP na mladsie dieta)
Budes dostavat RP na starsie plus 2x rodinne pridavky
@veronikaszabova Môže poberať na mladšie rodičak otec? Alebo to sa dá súbežne len materská-rodičak?
@lenkakravcova subeh je mozny len pri dvoch materskych
@lenkakravcova nie je možný súbeh materská + RP. Je možný len súbeh dvoch materských dávok.
Baby ja nwm volala som si na socialku že aj prvé dieťa nieje staršie ako 3 roky tak sa tomu hovorí reťazový pôrod takže nastúpim na tu MD čo som mala predtým prvý prvom my bolo povedané
@ojko99 je to reťazový pôrod - ale bez nároku na materské nakoľko PP skončil - nespĺňaš podmienky. Čiže žiadna MD, ale len RD. U gynekológa dostaneš potvrdenie na materské - ty ale nemáš zamestnávateľa tak aký príjem tam chceš potvrdiť, aby si nárok mala?? To potvrdenie zanesieš na SP kde ti potvrdia, že nemáš nárok na materské - to by si mala potom zanisť na úpsvar, aby ti po pôrode vyplácali RP na mladšie. Lenže ty počkaj. Máš nárok na vyšší RP, lebo si pri prvom materské poberala. Až keď bude mať to staršie 3 roky a nárok na RP zanikne zober to potvrdené tlačivo, požiadaj o RP na mladšie a to tlačivo k tomu prilož.
@ojko99 ale u teba nejde o retazovy porod
Ja si musim platit dobrobolne nemocenske poistenie, aby som mala narok na matersku a vyssi rodicak, nakolko mi pracovny pomer tiez zanikol pocas rodicovskej dovolenky.
Aby si mala narok na matersku, tak musis mat 270 dni nemocenskeho poistenia pocas 2 rokov do datumu porodu a aktivne nemocenske poistenie, co momentalne nemas, kedze niesi zamestnana. Ale skus si zistit, ci ak si zacnes platit DNP z minima, aby si v case porodu mala aktivne poistenie, ci by si nemala narok aspon na vyssi RP. Ja som chcela maximalnu matersku a tam viem, ze musim platit aspon 26 tyzdnov, aby mi to slo z toho vymeriavacieho zakladu.
@janedoe ona uz je v stadiu podania papierov na socialku, cize DNP jej nepomoze
@veronikaszabova jaaaaj....az tak do podrobna som to necitala 🙈
A keďže teda asi nebudem mat tu materskú a po pôrode kočíkove na to mam právo nie?
@ojko99 prispevok pri narodeni dietata a RP nemaju spolu nic.
To, ze budes RP poberat na starsie dieta, nijako neovplyvnuje prispevok pri narodeni.
@mamasimmi baby co by ste mi odporučili.... Začať čím skôr DNP... Lebo mi príde neseriozne ist do zamestnania keď tam budem len kvoli tomu aby som ani nie za rok odišla na matersku 🤦♀️ a nechcem veľmi oddalovat snaženie sa o babo keďže už budem mať 30... Dufala som ze tiez splním definíciu retazoveho ale ostala som sklamaná...

@ojko99 a kedy ti skončil PP? Ak ti skončil počas prvej RD nárok na materské pri druhom dieťati nemáš.