Z rodičovskej na maródku a na materskú

poloma1
14. máj 2020

Ahojte, koncim so synom RD a som v rannom stadiu tehotenstva. Nechcem nastupit do prace kym nepojdem na MD. Mozem ist na Pn-ku hned na druhy den skoncenia RD alebo na rizikove tehotenstvo? A je v tom rozdiel nejaky penazny? Cerpat riadnu dovolenku u zamestnavatela nemozem. Uz ju nemam. Nepridem tak o dalsiu matersku? Viete niekto poradit?

veronikaszabova
14. máj 2020

@poloma1 aky je rozdiel medzi PN a "rizikovym tehotenstvom"? Vzdy to je ta ista PN. 🙈

poloma1
autor
14. máj 2020

@veronikaszabova vdaka.
Nikdy som nebola na Pn tak neviem🤷‍♀️

kreatis
18. máj 2020

Mam podobny problem, na ktory sa snazim najst odpoved,velmi by mi pomohlo dopatrat sa odpovede. Mam aktualne 2.5 rocnu dcerku s ktorou som na RD, v novembri budem mat teda 3 roky. Chceli sme stihnut retazovy porod, co sa povodne aj podarilo, ale bohuzial moje tehotenstva nedopadlo dobre, takze teraz musim nejaky ten tyzden vydrzat s dalsim tehu. Pokial by sa mi podarilo otehotniet este v case do troch rokov dcerky, mala by som narok na matersku, ktoru som pri dcere poberala? Viem, ze sa to obdobie da vyplnit PNkou a dovolenkou, ale ak porodim druhe dieta dajme tomu az pol roka po ukonceni aktualnej RD? Je to dost dlhy cas a ak by som nastupila do prace, tak urcite by som nestihla opat splnit tych 270 dni platenia odvodov. Uz sa v tom celom stracam, poradte mi prosim niekto... Dakujem krasne za kazdu radu..

poloma1
autor
19. máj 2020

@kreatis aj ja hladam a googlim no nic som nenasla

mirkarepa
2. jún 2020

@kreatis ja som uplne v rovnakej situacii, podarilo sa ti najst riesenie?

kreatis
3. jún 2020

@mirkarepa veru zatial nie, bohuzial, dala som tuto otazku vo viacerych forach a nik mi neodpisal 😥

kreatis
4. jún 2020

@mirkarepa ale ak by si sa niekde naaahodou dozvedela, das mi prosim vediet? 🙏Dakujem

monicka976
4. jún 2020

@mirkarepa @kreatis citam ze hladate odpoved na rovnake otazky, mne sa tiez nepodarilo najst jasnu konkretnu odpoved ale nasla som clanok od jednej pravnicky, skuste pozriet : https://www.pravneprerodica.sk/materske-pri-ret...

poloma1
autor
4. jún 2020

@kreatis bola som na socialke a toto je ich odpoved:
Ak si nárok na materské budete uplatňovať z existujúceho pracovného pomeru, ktorý Vám trvá viac rokov u toho istého zamestnávateľa, nárok na materské Vám vznikne. Do obdobia 270 dní nemocenského poistenia na účely posúdenia nároku na materské možno započítať aj obdobie čerpania rodičovskej dovolenky počas trvania pracovného pomeru. Aby Vám vznikol nárok aj na nemocenské, je potrebné aby sa Vám po skončení rodičovskej dovolenky obnovilo nemocenské poistenie u zamestnávateľa ešte pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti.
Ak ste v kalendárnom roku 2019 nemali u zamestnávateľa vymeriavacie základy (príjem, z dôvodu, že ste celý rok čerpali rodičovskú dovolenku), nemocenské a materské sa vypočíta z predpokladaného príjmu, ktorý by ste dosiahli v mesiaci, v ktorom vznikne dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.

monicka976
5. jún 2020

@poloma1 prosim ta a plati teda potom aj ze nasledna MD nemoze byt nizsia ako prva? A plati to aj pri PN ze nebude nizsia, ci ju uznaju podla vysky predpokladaneho prijmu ? A retazovy porod nieje teda casovo obmedzeny ako sa niekde uvadza ze do 3 rokov prveho dietata? Velmi pekne dakujem

poloma1
autor
9. jún 2020

@monicka976 no vraj od 2.1 je nejaky zakon retazenie ktory zarucuje ze druha MD nemoze byt nizsia ako prva! Zavolaj si na socialku alebo napis tam na stranke maju online formular.

poloma1
autor
9. jún 2020

@monicka976 no mne povedali ze materske sa vypocitava z predchadzajuceho roku, takze ak ja nastupim na md tohto roku v novembri tak by sa mi vypocitavala vymeriavaci zaklad z roku 2019. Ale nakolko som neodpracovala ani den pretoze som na RD tak mi musia pocitat pravdepodobny vymeriavzci zaklad aky by som mala v novembri keby som robila. Ale ak ty pojdes do prace este tohto roku a otehotnies a pojdes na MD az buduceho tak sa ti bude pocitat vymeriavaci zaklad z roku 2020. A nemocenske sa mne bude pocitat takisto z predpokladaneho. Tebe uz neviem. Napis tam na online formular( zadaj fiktivny problem) a uvidis co povedia

evittam
Autor odpoveď zmazal
Zobraz