Zákon v Rakúsku o poberní prídavkov rozvedeným rodičom

susanne6
13. okt 2014

Máte niekto tiež takúto informáciu, alebo prípadne takúto skúsenosť? Exmanžel pracuje v rakúsku a chce odo mna iba, aby mal malý trvalý pobyt u neho. Ale dieťa bolo súdom zverené mne. Tak som bola dnes na úrade a tam mi povedali, vraj vyšiel nový zákon,že môže poberať aj rozvedený rodič, ale oni vraj nepotvrďovali trvalý pobyt dieťaťa, iba to, koľko poberá matka. Rada by som sa preto s niekym o tom poradila...

vroni
13. okt 2014

pokial nema dieta v starostlivosti a na svojej adrese, tak nemoze. Na druhej strane - pokial viem, tak nijako nezistuju, ci uz ste rozvedeni ci nie. takze ak na svoju adresu syna prihlasi - tak teoreticky moze. Prakticky je to podvod, je len na tebe, ci mu to dovolism ci nie

fidorka7
13. okt 2014

@vroni ale môže. môže poberať prídavky v rakúsku, pretože bez ohľadu na rozvod, je stále rodičom. Ona ako matka bude poberať na slovensku, on bude poberať rozdielový doplatok v rakúsku, mal by ho však použiť v prospech dieťaťa. A nie je to nový zákon, je to precedens, ktorý riešil európsky súdny dvor v obdobnej veci, keď náš občan, pán Slanina (nerobím si prdel) sa domáhal svojich práv ako otec v štrassburgu a uspel. Od tohto rozhodnutia súdu sa postupuje tak, že i rozvedený rodič má právo na prídavky v krajine, kde pracuje a splnil všetky podmienky nároku. Ale trvalý pobyt dieťaťa s tým nemá nič spoločné, takže ten by som nemenila, ani keby sa postavil na hlavu.

vroni
14. okt 2014

@fidorka7, to viem, ale v jeho pripade (ak sa spravne pamatam) dieta nebolo explicitne zverene do starostlivosti matky. Medzi nami bratmi, zda sa mi dost hovadina, aby tatko poberal dorovnavaci prispevok a de facto mu takto cudzi stat hradil jeho alimenty. Okrem toho je poberanie rodinnych pridavkov otcom viazane na suhlas matky (v Rakusku, nie vseobecne)

fidorka7
14. okt 2014

@vroni ve´d preto píšem že ich má využiť v prospech dieťaťa, inak riešili sme už prípady ked ich otec neposkytoval matke a tak sme požiadali zahraničnú stranu o spoluprácu a zasielanie na matkin účet, v čom nám nie raz vyhoveli.
Inak s tebou súhlasím, tiež mi to príde hovadina ale vieš, najmä v severských krajinách neberú rozvod nejak tragicky, tam sa bežne za život rozvedú tri krát, alebo žijú v neúplných rodinách a bio otec a bio matka sú rodičmi navždy.

vroni
14. okt 2014

@fidorka7, teraz zatapam, nie som pravnik, ale kazdopadne je v At podmienkou, ze dieta musi zit v jednej domacnosti s poberajucim rodicom (ta domacnost moze byt kdekolvek v EU, ale a priori predpokladam, ze preto chce pan trvaly pobyt dietata prihlasit u seba) a matka musi suhlasit s vyplacanim inej osobe. Takze bez trvaleho pobytu dietata u seba podmienky nesplna.

fidorka7
14. okt 2014

@vroni je to možné, že preto sa o to snaží, rakúšania si žiadajú z našich matrík /obecných úradov/ doklad o zložení rodiny kde sú vymenovaní všetci členovia rodiny a ich pobyt. Aj môj kmotor to každoročne rieši. V každom prípade by som sa ako matka bola ochotná s ním dohodnúť, ak by to bol slušný a férový chlap a prídavky by povedzme ukladal dieťaťu na účet do budúcnosti napr. na štúdium. To ale musí už vedieť ona.

reevolt
10. apr 2016

@fidorka7 pri hladani info o pridavkoch z Rakuska som natrafila na vase rady. U nas je taka situacia ze mm pracuje v At na zmluvu a my sme s detmi na SR. Chceme poziadat o dorovnanie. Mame jeden problem. Zijeme v jednej domacnosti ale mame rozdielne trvale pobyty. Je to problem pri ziadani? Dakujem

wildcat
16. jún 2017

@fidorka7 davnejsie ste pisali o precedense ked rozvedeny otec moze poberat fbh. Aky to je precedens, kde ho najdem?

wildcat
18. jún 2017

@fidorka7 uz som nasla ten.precedens ale.je.to trocha inak ako ste pisala 🙂

erika3012
20. nov 2017

Ahojte chcem sa spýtať ,či máme nárok na RP z Rakúska ak nie sme zobraty a priateľ pracuje v Rakúsku .... A ak máme nárok tak či musíme mať spoločný trvalý pobyt ????

fidorka7
20. nov 2017

@erika3012 má nárok na základe vykonávania zárobkovej činnosti. Ako to obmedzia do budúcna, zatiaľ nikto netušíme, ale momentálne áno.

erika3012
21. nov 2017

@fidorka7 takže ten trvalý pobyt musíme mať rovnaký ?

fidorka7
21. nov 2017

@erika3012 na formulároch sa potvrdzuje zloženie rodiny, teda členovia, ktorí ju tvoria a títo nemusia mať identický trvalý pobyt.

baubouka21
7. dec 2017

@wildcat
Prosim viete mi poslat link na precedens?
Dakujem

wildcat
7. dec 2017

@baubouka21 fuuu uz si to nepametam,prepacte

wildcat
7. dec 2017

@baubouka21http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/?uri=CELEX:62008CJ0363

baubouka21
8. dec 2017

@wildcat
Dakujem ste poklad 🙏