Zamestnanie na tri mesiace so zvýšenými odvodmi s cieľom vyššej materskej
Baby, riešili ste to niektora? So zvýšenými odvodmi??? Mali ste potom vysokú materskú??? Vďaka
Je to celkom normalne. Nikto na úradoch ani nikde inde sa nad tým nepozastavuje
@hipuska práveže pozastavuje...SP to už vyhodnocuje ako účelové
@draik
@zuzanockamt no veď nech vyhodnocuje,nech kontroluje. Podmienky sú dané jasne. Ak ich splnia, tak čo?
@hipuska nuž ako myslíš...my sme teraz riešili manželovu materskú a dali sme si veľký pozor, aby tam nič účelové nebolo...ty ak chceš, tak kľudne manipuluj a obchádzaj systém
90 dni ti staci len pri zmene zamestnavatela a aj vtedy to moze SP vyhodnotit, ako ucelove.
@zuzanockamt a tvoj muž bude doma a bude sa starať o dieťa keď je na MD? Ja nie som zakladateľka témy. Ja nejdem meniť zamestnanie
@hipuska samozrejme, je doma, ja chodím do práce, takže všetko tak, ako má byť
a neni to blbost ze to vyhodnocuju ako ucelove? ved podmienky su dane a ked ich splni tak co.
to ako ked je dane ze materska sa vyplati ked mas nemocenske poistenie 270dni. ty ich nemas a chybaju ti dajme tomu 3mesiace, tie si dobrovolne doplatis aby si mala matersku. aj to vyhodnotia ako ucelove ked si si to ucelovo doplatila aby si matersku mala? ved to je to iste 🤷🏽♀️
@rk123 Je rozdiel doplatit si pocet dni. A je rozdiel ked na matersku narok je, ale niekomu sa zda nizka a chce viac, pricom odvody platil z mala. Takze si (cest vynimkam, ale casto) "najde" fiktivnu pracu, umelo si navysi mzdu, odvody a zrazu maximalna materska.
Toto je vyhodnocovane ako ucelove. Je podozrive ak niekto robi napr. za minimalku x rokov a zrazu ho zamestna nejaky zivnostnik a da mu mzdu 2000. Je to akoby "diera" v zakone, ktora sa takto vyuziva - ano, teoreticky je to vsetko ciste, ale v skutocnosti nie je.
Co som pocula o takych pripadoch, tak boli si preverit aj zamestnavatela, ci naozaj toho cloveka zamestnaval, ci vykazoval dochadzku atd. A ked zistili ze nie, ze to bolo len fiktivne na papieri, tak mali smolu a maximalna materska sa nekonala.
@rk123
@nafka0483 veď ja vravím že nech riešia. Veď ale keď prídu do firmy, nájdu tam zamestnanca a samozrejme bude mať adekvátne ohodnotenie k svojej práci, čo môžu? Nič. Je jasné, že ak predavačka v obchode zarobí 2000 je to podozrivé. V zákone je viacej dier a sú tam oveľa väčšie úniky ako keď dakto si tu zarobí na materskej. Tých 90 dní, si tie odvody zaplatí. A taktiež s mužovou MD, to je tiež o čom? Keď chlap chodí do práce? Bohužiaľ, je to tak nastavené. Ja som bola pár rokov v Írsku a keď som tam rodila, tak mi kolegyne radili, že mám dat-slobodna matka. Že dostanem príspevky a nie malé. A keď príde kontrola, že muž nech skáče oknom. Úplne všade sa to deje.
@rk123 Ano, ak to trva dlhsie, tak to nie je take podozrive, ze to bolo fitkvne ucelove zamestnanie, takze neriesia. Ak je to tesne 90 dni, tak je pre nich podozrivejsie.
@hipuska Ak pridu na kontrolu a vsetko bude ok, tak samozrejme, ze nemozu nic. Ale ono v 99% pripadoch su to naozaj len fiktivne zamestnania u znamych a pod. a ten clovek tam relane nie je a velakrat k nemu chyba aj evidencia, napr. dochadzka a pod.
A suhlasim s tym, ze v zakonoch je viac dier. Ver tomu, ze toto robia aj u nas, ze si pisu ze su osamele matky aby mali o par tyzdnov dlhsiu matersku a vkuse su tu otazky, ze som slobodna matka, na co mam narok.
Tu nejde o Slovakov, tu ide o to, ze ludia (akykolvek narod, rasa...) sa kazdy system budu snazit odrbat a vytazit z neho co najviac. A potom to hadze zle svetlo na tych, ktori su na taku pomoc naozaj odkazani.
taak:D cela mihalova kniha je jeden velky trapas. a tiez inak akoze nechapem co je natom odrbavanie a obchadzanie pravidiel. co je koho do toho ako si to nastavim ked splnam podmienky. ale tak jo, 400 eurova materska to odrbavanie neni ze.
@lottt Preco trapas, nieco ti nevyslo alebo nepasuje?
A odrbavanie je ak je niekto zamestnany fiktivne a pritom zamestnavatel mu riadne neeviduje vsetko co treba, napr. dochadzku a pod. Ak vsetko sedi a je splnene vsetko co zakony kazu, tak ok.
A 400eurova materska je ake odrbavanie?

Vela ludi to tak riesilo a ak splnili vsetky podmienky, tak ano, mali aj maximalnu matersku.