Zamietnutý pandemický rodičovský, aj keď nemám žiadny príjem
Chcela by som požiadať o radu:
23.5. sa mi skončila druhá rodičovská dovolenka, v júni som vyplnila čestné vyhlásenie za účelom pandemického RP s tým, že "nemám uzatvorený PP vzťah, ktorý zakladá nárok na príjem a túto činnosť som vykonával aj pred dňom vyhlásenia krízovej situácie ..."
Očakávala som, že mi pand. RP bude schválený, keďže som naposledy pracovala na TPP do marca 2016. Prvé dieťa som porodila v ochrannej dobe, dostala som aj materské dávky. Syna som porodila v máji 2018. Občas som brigádovala. V sept. 2020 som uzavrela dohodu o PČ na výučbu seniorov jednu hodinu týždenne, ale výučba sa ani nezačala a ja som tam ani nenastúpila a príjem som z tejto dohody žiadny nemala. Zamestnávateľ túto dohodu neukončil, neodhlásil ma zo SocP. (až 30/6 na moju urgenciu po komunikáci s UPSVR) a to uviedla pani z UPSVR ako dôvod toho, že mi nepriznajú nárok na Pand. RP.
Ja tomu nerozumiem, postupovala pani z UPSVR správne? Ja som sa domnievala, že keďže som danú činnosť NEvykonávala pred dňom vyhlásenia krízovej situácie (ja som ju vôbec nevykonávala), tak som správne označila v čestnom vyhlásení, že NEMÁM uzatvorený PP atď atď.
Odkázala ma na dávky v nezamestnanosti, ale myslím, že ani na tie nemám nárok, keďže som ich poberala v tehotenstve v roku 2016 a odvtedy som len pár mesiacov pracovala na dohody.
ďakujem
@makova333
@ivkazba
@luccija
@nafka0483 Ďakujem dievčatá za odpoveď. Chápem, mala som aj keď len papierovo uzatvorený PP na dohodu, ale vo vyhláške aj v tom čestnom prehlásení sa píše: ... " A túto činnosť som vykonával aj pred dňom vyhlásenia krízovej situácie ..." Ja som túto činnosť reálne nevykonávala a preto podľa mňa môžem pravdivo prehlásiť, že nemám uzatvorený taký PP, z ktorého činnosť som vykonávala
Ja nechápem o čo im ide ... z predchádzajúcich bodov je zrejmé, že tým ČP vyhlasujem, že nemám príjem, nárok na iný príjem ani na ošetrovné a pod. ... a to spĺňam.
@zunna Oni sa nepytaju na to, ci ta realne zamestnavatel vyplaca. Ty mas uzatvoreny zmluvny vztah, z ktoreho ti prinalezi prijem. To, ze si realne dohodnute prace nevykonavala a teda nemala realny prijem, to je irelevantne.
Mohla si si podat ziadost a vzapati odrobit 12 hodin denne a mat "paradny" prijem. Takze urad rozhodol spravne - kym si mala aktivnu dohodu, tak nemas narok na pandemicky rodicak.
Pozerám tú vyhlášku 102/2020 ... poznáte ju niektorá?
@makova333
@nafka0483
@ofzuza
Pretože ja si ju pozerám a nikde tam nevidím, že to, že mám uzatvorený PP vzťah ma automaticky diskvalifikuje. Tam sa všade píše o príjme.
Podľa bodu §1a (5) ak XY ma uzatvorený PP vzťah a tú činnosť z dôvodu krízovej situácie nevykonáva ... vzniká nárok na RP.
Takže keďže som nemohla učiť seniorov kvôli korone, mne z toho vychádza, že nárok by som mala mať.
Navyše mne už teraz dohoda regulárne skončila k 30/6 ... v lete sa neučí.
Ale to už asi na úrade nikoho zaujímať nebude ☹
@zunna
"Ak oprávnená osoba začala vykonávať zárobkovú činnosť počas krízovej situácie (pred vyhlásením krízovej situácie nemala uzatvorený žiaden pracovnoprávny vzťah, zamestnala sa až počas krízovej situácie) a mala z tejto činnosti príjem, z toho dôvodu jej nárok na RP COVID-19 nevznikol, avšak z dôvodu krízovej situácie momentálne túto činnosť nevykonáva (napr. prevádzka sa počas korony zatvorila), nevzniká jej nárok na RP COVID-19."
Ty si dohodu uzatvorila uz pocas krizovej situacie. Z dovodu krizovej situacie tuto cinnost nevykonavas. Narok na RP nevznika.

@zunna mala si stále platnú dohodu o PČ, takže odmietevé stanovisko je v poriadku.