icon

Získajte viac informácií o príspevkoch pre mamičky

8. mar 2024

Ahojte, poďme si navzájom pomôcť mamičky na materskej / rodičovskej. Nie nejde tu o zdieranie štátu, ved si platíme dane takže platiť môžu aj oni nám. (keby niekto mal múdre reči)
Píšte do komentov aké príspevky sa dajú vybaviť, niekedy veľa žien o takých príspevkoch nevie a môže ich dostať.
Tak napríklad :materske/rodičovský to je asi základ, potom sú prídavky. Potom môže byť príspevok pri narodení, ďalej daňový bonus. Aké ešte poznáte?

galganka
8. mar 2024

Výplata

zmrzlinka2021
8. mar 2024

Kto oni platia? Vies že štát je dotovani ľuďmi, ktorí makajú?

veklipo
8. mar 2024

Osobne si myslím, ze problem je niekde inde. Mame veľké množstvo mamičiek, ktoré nemajú základnú finančnú gramotnosť, netušia ako funguje sociálne poistenie, neorientujú sa aspoň v základnom pracovnom práve. Vymenovanie možných príspevkov je fajn, no ak niekto nevie, aký je rozdiel medzi materskou a rodicakom, tak ten zoznam moc nefunguje.
Ja radim: zdihnut zadok, zájsť na obec, Sociálnu poisťovňu, Úrad prace, slusne sa pozdraviť a požiadať o informácie a pomoc. U mňa to vždy fungovalo.

eva233
8. mar 2024

Pri narodení - príspevok pri narodení dieťaťa automaticky
Treba žiadať o
rodinné prídavky upsvar
Rodičovský príspevok od narodenia nizsi6/po vyčerpaní materskej vyšší - upsvar
Daňový bonus - personálne v práci, výška závisí od mzdy, musíte pracovať aby ste mali nárok, čiže ideálne ak si uplatní nárok napríklad otec dieťaťa alebo manžel matky dieťaťa
Ak nemajú rodičia nárok na daňový bonus môžu požiadať o príplatok k prídavku na dieťa vychádza to cca 30e na mesiac
Tehotenské - treba žiadať na SP, treba mať aktívne nemocenské aspoň 270 dní za posledné 2r, alebo po ukončení štúdia
Materské treba žiadať na SP, treba byť nemocensky poistený aspoň 270 dní za posledné 2r
Otcovské- otec dieťaťa od narodenia - 6t veku dieťaťa, treba žiadať na SP a byť nemocensky poistený aspoň 270 dní za posledné 2r
Materské otec - 26t od 6t-3r veku dieťaťa treba žiadať na SP a byť nemocensky poistený aspoň 270 dní za posledne dva roky
Súbeh materského a otcovskeho 3 rodičmi na jedno dieťa je kzny
Súbeh 2 materských, 2 rodičovských príspevkov na 1 dieťa 1 ani dvomi rodičmi nie je možný
Súbeh 2 materských 2 rodičmi na 2 deti je možný súbeh 2 RP na 2 a deti 1 ani 2rodicmi nie je možný
Príspevok na viac súčasne narodených detí tiež treba žiadať, podmienky sú na internete bežné dostupné
Rekreačný poukaz - má zamestnanec nárok aj keď je na MD alebo RD
Podporu v nezamestnanosti ma človek nárok čerpať 2r po ukončení PP, takže ak žene skončí PP počas MD alebo RD treba čerpať podporu do 2r, inak prepadne. Súbeh RP a podpory nie je mizny, RP treba vtedy prepísať na druhého rodiča.

eva233
8. mar 2024

@veklipo veď práve a druhá vec je, že veľa mamičiek si myslí, že majú automaticky nárok na akúkoľvek dávku či príspevok a keď im nie je priznaná zrazu sú z toho pobúrené.

eva233
8. mar 2024

@eva233 súbeh PN a materského nie je možný, súbeh PN a poberania RP je možný len ak sa obnoví nemocenské poistenie, ak nie tak môže byt človek PN aj počas RD, ale PN nebude platená.

larinka552
8. mar 2024

Najprv som myslela, že ide o prispevky (komenty) na MK 🤭😂 A ako s nimi pomoct? 🤔😅

autor
8. mar 2024

@eva233 ďakujem za jedinú rozumnú odpoveď. Ženy ja som pred materskou pracovala tiež takže si myslím ze mam zaslúžený nárok vedieť co môžem dostať. Tak sa tu nehrajte na hrdinky

veklipo
8. mar 2024

Vidíš, stačilo to sformulovať inak: prosím, pomôžte mi, na čo všetko mam nárok. Každá by Ti rada pomohla
Namiesto toho si to manipulatívne nazvala “Poďme si navzájom pomôcť”, hoci Ty neponúkaš nič a ešte sa urážaš.
Navrat do prace po materskej budeš mať asi ťažký.

autor
8. mar 2024

@veklipo prečo by som ho mala mat ťažký?? Akože neponúkam nič? Ja nechápem, co každej za komentár mam dat 5€ ci akože??

autor
8. mar 2024

@veklipo ja som o týchto všetkých príspevkoch co sú tu spomenuté vedela už predtým. Zaujalo ma ci je ešte niečo menej známe. Pomôcť "nám" znamená nielen mne ale aj iným ženám. Ale ďakujem ze viete každú jednu diskusiu hneď otočiť na útok voči autorovi. A dokážete si vždy nájsť dôvod na to aby ste mohli vyvolať hádku. To je tak ťažké normálne bud napísať odpoveď na otázku alebo nekomentovat?

silvia1996
9. mar 2024

Ak už jedno nezaopatrené dieťa máš, nie som si ale istá do akého veku, po narodení druhého dieťaťa máš 6 týždňov nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa, ten vypláca upsvar.

silvia1996
9. mar 2024

Dievčatá, nerozumiem tomuto prskaniu. Hádam keď má raz človek na niečo nárok, nejdem ho zlynčovať za opýtanie. Sme pracujúce, a peniaze do štátu odvadzame práve preto, aby sme potom mali nárok na pomoc. Nevravte mi, že keby ste mali nárok na poberanie napr. 300€ mesačne, povedali by ste si - nie, príspevky od štátu a poisťovne sú pre socky, ja budem LEN pracovať a NIKDY o NIČ nepožiadam, lebo je to pod moju úroveň... A nedajbože niekomu inému dopriať...