icon

Živnostník na materskej

carrot_apple
5. máj 2017

Ahojte, kolega je živnostník už od roku 2009 má tri deti, toto posledné bude mať v 11/2017 3 roky, myslíte, žeby mohol ísť na materskú teraz od mája?

jana2014
5. máj 2017

Prepac, ale preco ma ist niekto na matersku, ked sa dieta este nenarodilo??? alebo nejak blizsie objasni...lebo nie je vobec jasne, co si chcela vediet...

Mimochodom, u zivnostnika zavisi, ci plati do socialnej aj...a kolko...to si zisti najlepsie sam na socialnej... ak malo alebo nic, vyjde mu to na miminum 200 eur predpokladam

camille51
5. máj 2017

Nárok na materskú vzniká najskôr 8, resp. 6 týždňov pred pôrodom, a to platí len pre ženu. Muž (otec) môže ísť na materskú najskôr dňom kedy sa dohodne s matkou dieťaťa, že prevezme dieťa do osobnej starostlivosti, najskôr 6 týždňov odo dňa pôrodu. V tomto prípade otcovi dieťaťa vzniká nárok na materské za podmienky, že matka nepoberá materské ani rodičovský príspevok.

carrot_apple
autor
5. máj 2017

@jana2014 napísala som to jasne, to tretie bude mať 3 roky v novembri a na to chce poberať materskú...odvody platí riadne vysoké, veľmi dobre zarába.

carrot_apple
autor
5. máj 2017

@camille51 áno, to je jasné, že nebude manželka poberať RP.

bonovka
5. máj 2017

@carrot_apple materská dávka a rodičovský príspevok sú dve rozdielne veci..v tomto veku dieťaťa už materská aktuálna nie je a rodičovský príspevok dostane v rovnakej sume, ako ho dostáva matka dieťaťa..

bonovka
5. máj 2017

@carrot_apple opravujem sa, podmienky pre mužov sú iné..do troch rokov veku dieťaťa môže poberať materskú. 🙂

bonovka
5. máj 2017

@carrot_apple ospravedlňujem sa za dezinformáciu, tak mi bolo povedané, ale nedalo mi to a hodila som to do google. 🙂
link:
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
možno pomôže 🙂

carrot_apple
autor
11. máj 2017

@bonovka boli tam, idú to vybavovať, bude poberať materské.

bonovka
11. máj 2017

@carrot_apple úplná paráda. 🙂 som rada, že si to sem hodila, naučila som sa zase raz niečo nové, tiež mám doma szčo.. 🙂