Živnostník na materskej
Ahojte, kolega je živnostník už od roku 2009 má tri deti, toto posledné bude mať v 11/2017 3 roky, myslíte, žeby mohol ísť na materskú teraz od mája?
Nárok na materskú vzniká najskôr 8, resp. 6 týždňov pred pôrodom, a to platí len pre ženu. Muž (otec) môže ísť na materskú najskôr dňom kedy sa dohodne s matkou dieťaťa, že prevezme dieťa do osobnej starostlivosti, najskôr 6 týždňov odo dňa pôrodu. V tomto prípade otcovi dieťaťa vzniká nárok na materské za podmienky, že matka nepoberá materské ani rodičovský príspevok.
@jana2014 napísala som to jasne, to tretie bude mať 3 roky v novembri a na to chce poberať materskú...odvody platí riadne vysoké, veľmi dobre zarába.
@camille51 áno, to je jasné, že nebude manželka poberať RP.
@carrot_apple materská dávka a rodičovský príspevok sú dve rozdielne veci..v tomto veku dieťaťa už materská aktuálna nie je a rodičovský príspevok dostane v rovnakej sume, ako ho dostáva matka dieťaťa..
@carrot_apple opravujem sa, podmienky pre mužov sú iné..do troch rokov veku dieťaťa môže poberať materskú. 🙂
@carrot_apple ospravedlňujem sa za dezinformáciu, tak mi bolo povedané, ale nedalo mi to a hodila som to do google. 🙂
link:
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
možno pomôže 🙂
@bonovka boli tam, idú to vybavovať, bude poberať materské.
@carrot_apple úplná paráda. 🙂 som rada, že si to sem hodila, naučila som sa zase raz niečo nové, tiež mám doma szčo.. 🙂

Prepac, ale preco ma ist niekto na matersku, ked sa dieta este nenarodilo??? alebo nejak blizsie objasni...lebo nie je vobec jasne, co si chcela vediet...
Mimochodom, u zivnostnika zavisi, ci plati do socialnej aj...a kolko...to si zisti najlepsie sam na socialnej... ak malo alebo nic, vyjde mu to na miminum 200 eur predpokladam