Zmena poberateľa rodičovského
Neviete čo je potrebné na zmenu poberateľa rodičovského príspevku? Keď chcem zmeniť poberateľa zo mňa na priateľa (nie sme manželia)? Ako dlho to trvá a či sa to dá len k 1. v mesiaci? ďakujem
@lumine a nemozes pockat zeby ti skoncil rodicak a potom sa vlaste musis vratit do prace a oni ti daju vypoved a pojdes na podporu? ci sa ti uz nieco crta ohladom prace? nooo je s tym vela roboty ale myslim, ze treba to vyuzit, ved ked to zakon povoluje, kocky tu pise nikde s tym problem nemaju na ziadnu UP v ramci slovenska len v PO mame znamu v Gelnici na UP ta nam vsetky papiere skontrolovala povedala, ze dobre a v PO ich nezobrali, akoze podla mna na hlavu a sa robia doleziti, zajtra tam ideme zase tak dam vediet co a ako
@maskalinka 1.4 nastupujem do prace a som myslela ze to stihnem povybavovat vsetko a ze ma zamestnaju na dohodu a poberala by som aj at aj podporu ale nestiham realita a moja predstava je ina....co uz
@maskalinka a ked chcem ist na urad nemozem byt zsmestnsna ani poberat Rd bohuzial v starej praci tiez robia komplikacie
@lumine mozes byt na UP a poberat rodicak, len nemozes poberat podporu a sucasne rodicak
@maskalinka ja viem ,no ja som chcela zmeni hlavne koli podpore...nevadi 🙂
@lumine no my ideme zajtra ale tak v PO tvrdia , ze muz musi ist najprv na matersku a az potom na rodicak
@maskalinka jasne potom napis ako ste dopadli mozno to niekomu pomoze 🙂
@lumine no boli sme na UP, musi manzel ist na SOC a tam mu daju potvrdenie, ze ma narok ale nebude ju poberat a aj tebe potvrdenie, ze si uz poberala matersku
@maskalinka takze ste to vybavili a k akemu datumu a tak detaily? A Ty idez na up ci co ako dalej?
@lumine no my sme to nevybavili lebo manzel je policajt a on nie je vedený v soc. poistovni, oni maju svoj soc. system, robia s tym take natahovacky, prideme a povie ze furt nam nieco chyba na slovkach nas chytaju , no su neskutocne hnusní
@maskalinka ved aj moj je policajt 🙂 😉 😉 😉 diky za info ak nieco budes vediet nove kludne napis IP
to ešte nemáš vybavené... ak máš potvrdené (mailom?) tak hej - veď komunikuj s ústredím teda, že nevieš ako ďalej..
@jankali no mam to potvrdene mailo, vsetko pekne popisane
@jankali mozem sa opytat ci to potvrdenie pri preneseni RP na otca o tom ze si nenarokuje na materske nie je nahodou v zneni, ze si subezne nenarokuje s RP aj na materske? Ak by hypoteticky presiel na RP ked teraz nema narok na materske a popri tom pracoval a stihol by tych 270 dni a este si narokovat do 3 rokov aj materske nebude moct?
@jarulda hm, to neviem, dávali podpísať, že o materské nebude žiadať (čestné vyhlásenie), a bez toho ani vraj žiadosť nemohla byť vybavená. Ale bolo to dávno v našom prípade. Neviem, ja by som sa spýtala na úrade práce, že prečo taký papier dokladať, s čím je problém... Právna záväznosť čestného vyhlásenia - neviem. Asi preto je to, že je "diera v zákone"? Ak by ste to fakt chceli, pozisťuj🙂 j.
@jankali dakujem zistene, priamo od zdroja zo SP, ako si pisala nie je to mozne z dovodu, ze ak pobera materske ina osoba ako matka tak podla zakona maximalne do 28 tyzdnov od prevzatia dietata do starostlivosti, a narok na materske sa posudzuje ku dnu prevzatia dietata, ak nevznika tak otec ma narok na rodicovsky prispevok, ale na materske si uz na to iste dieta narokovat nemoze. Preto si to asi UPSVAR dava podpisat hned pri prepise rodicovskeho🙂 dik
super, teším sa, že si to už ukončila🙂 - niekedy sú tie papierovačky naozaj nekonečné:( 🙂
Ahojte baby, neviete ako to funguje, ked priatel by chcel ist na matersku?može požiadat o to v socialnej poistovni... je zamestnana už 4 roky.. ja som na neplatenom RD, ale termin porodu mam v novembri ..
Tiež som na úrade kvôli podpore a rodičák je zatiaľ na manžela.. 😉

@lumine ahoj, prosím ťa, to máš ešte klasický RP /do 3. rokov veku/ alebo predĺžený?