icon

Zmena poberateľa rodičovského

danadany
21. nov 2012

Neviete čo je potrebné na zmenu poberateľa rodičovského príspevku? Keď chcem zmeniť poberateľa zo mňa na priateľa (nie sme manželia)? Ako dlho to trvá a či sa to dá len k 1. v mesiaci? ďakujem

marian86
31. júl 2015

@majusqa77 " nesmie pracovat na tu istu zmluvu z ktorej pojde na materske" toto nechapem ako si myslela?

majusqa77
31. júl 2015

@marian86 bud pracuje, alebo berie matersku. Ak ide na matersku, nemoze pracovat na tu istu zmluvu. Moze bud uzavriet inu zmluvu, alebi u ineho zamestnavatela. Ani zena ked je na MD nemoze pracovat v tom pracovnom pomere, z ktoreho sa materske vyplaca

marian86
31. júl 2015

@majusqa77 jaj aha toto som myslela aj ja 🙂

monik83
17. aug 2015

@majusqa77 Ahoj, mohla by si mi prosím napísať ako by mala vyzerať tá dohoda o prebratí dieťaťa od matky otcom?

majusqa77
17. aug 2015

@monik83 fuha, ja si uz moc nepamatam. ale tusim tam bolo len, ze sme sa dohodli, ze od vtedy a vtedy prebera dieta xy, nar. xy do starostlivosti. ja som tam este dopisala aj, ze dohoda je pre potreby sociálnej poistovne a ucel materskeho

monik83
17. aug 2015

@majusqa77 ďakujem veľmi pekne niečo z toho vytvorím

dena1973
17. aug 2015

@monik83 Dohoda.
Meno, priezvisko matky, nar. xy a meno a priezvisko otca, nar. xy sme sa dohodli, že odo dňa xy preberá otec dieťaťa do starostlivosti svoju dcéru - syna meno, priezvisko, nar. xy, z dôvodu nástupu na materské.
podpis matky podpis otca
č. OP č.OP

monik83
17. aug 2015

@dena1973 Ďakujem pekne

dena1973
17. aug 2015

@monik83 Nie je začo.

lucia23040102
17. aug 2015

ahojte, ja som teraz na RD s prvým dieťaťom a čakám druhé. Dá sa spraviť tak, aby môj manžel išiel na MD/ RD s prvým a ja budem na MD s druhým (súkromné dôvody)? Alebo ako postupovať? ĎAKUJEM vopred za odpovede.

majusqa77
17. aug 2015

@lucia23040102 teoreticky - doma obaja byt mozete, ale davku budete brat len jednu. bud matersku, alebo rodicak..

lucia23040102
17. aug 2015

@majusqa77 ale ak on by sa po pôrode staral o prvého syna a ja by som sa starala o druhého, tak by som poberala len ja materskú na druhé dieťa? či aj on by dostal rodičák na prvé, keď by bol s ním doma?

majusqa77
17. aug 2015

@lucia23040102 to ti pisem vyssie. bud by on dostal matersku/rodicak, alebo ty matersku/rodicak. nemozete poberat dve davky naraz

lucia23040102
17. aug 2015

@majusqa77 aha, ďakujem 🙂

ivkah131
27. aug 2015

Ahojte, chcem sa poradiť. momentálne som na RD, počas RD som dostala výpoveď (zmluva na dobu určitú). Máme 1 dieťa a čakáme druhé 🙂 V soc. poisťovni mi pracovníčka povedala, že mám nárok na dávku v nezamestnanosti, avšak nesmiem poberať rodičovský. Preto zvažujeme, že prepíšeme rodičovský na manžela (on je zamestnaný) a ja sa zaevidujem na ÚPSVaR a dám žiadosť o dávku v nezamestnanosti. Nakoľko po skončení RD by som o nárok na dávku v nezamestnanosti prišla, tak to chceme využiť ešte teraz, kým sa malé narodí... A peniažky sa zídu... ako máme postupovať? Lebo už som z toho jeleň... Ďakujem

maskalinka
28. aug 2015

@ivkah131 ahoj, hmm no pozeram, ze si z PO, my sme v PO mali velke problemy, ale postup je taky, ze najprv musis prepisat rodicak na manzela, ale na urade kde sa vybavuje rodicak, ti povedia, ze musi mat manzel potvrdnie zo soc. poistovni ze nema narok na matersku ale kedze je zamestnany tak narok asi bude mat, ale oni oblbnu ludi, lebo tam staci mat ze nepobera matersku tym padom ma narok na rodicak, skus zajst na soc. poistovnu. vsetko je super urobi ku 1. v danom mesiaci, tym dnom prepis rodicak a ty sa pojdes hlasit na urad prace ako nezamestanan, tak ti pride rozhodnutie ze ta eviduju a s tym papierom + s papierom , ze nepoberas rodicak a so ziadostou pojdes na soc. poistovnu poziadat o podporu, dufam, ze sme sa pochopili 🙂

ivkah131
28. aug 2015

@maskalinka dakujem, no dufam, ze nebudu robit okolo toho problemy. v pondelok sa chystam pozistovat situaciu a ked sa bude dat, tak hned aj vsetko vybavit. diky 🙂

ivkah131
31. aug 2015

@maskalinka no dnes som bola na urade. tak pracovnicka mi oznamila, ze manzel, ked ma narok na materske, tak si ho musi vybrat a az tak moze poziadat o rodicovsky. vraj nie je mozne, aby odmietol poberat materske. skusime to riesit cez jeho nadriadeneho, nakolko manzel je vojak a toto potvrdenie mu soc. poistovna nevyda... ale ma tam presviedcala, ze na papieri musi mat manzel napisane, ze nema narok na materske a ani ho nepobera. tak som sama zvedava, ze ako to nakoniec dopadne...

maskalinka
1. sep 2015

@ivkah131 nooo cize taky isty problem ako my (moj manzel je policajt) a tiez on nema narok na matersku, maju tam ine kriteria ale nech mu napisu, ze poziadal o matersku ale nema narok polda zakona .... a budu spokojne, nam to nechceli uznat ale sme posielali na ministersrvo soc. veci .... a napisali, ze je to postacujuce tak potom nam ho uznali ale budete to mat tazke, len tlacte na nic a pozrite sa ako ma manzel v zakone, lebo keby nahodou mal ze ma narok na matersku tak bude ju musiet cerpat ale policajti nema narok na matersku, len ak by manzelka zomrela alebo bola psychicky

ivkah131
1. sep 2015

@maskalinka aha, no mrknem na tie zákony. vďaka za radu. sama som zvedavá čo a ako...

azalka22
1. sep 2015

mam tiez podobnu otazku. som na RD, v decembri vsak nastupujem na MD. (RD mi teda vezmu). Moze na RD prejst mm (je zivnostinik + zamestnanec) a starat sa o dieta a ja budem na MD? vdaka za odpoved

majusqa77
1. sep 2015

@azalka22 nie. Bud jeden z vas materska, alebo jeden z vas rodicak

maskalinka
1. sep 2015

@azalka22 taka situacia nie je mozna, nemozes poberat aj materske aj rodicak aj ked na dbe deti a otec mama, aj vlastne ty ked zacnes poberat matersku tak musis ist pozastavit rodicak, lebo je to protizakonne a ked na to pridu tak sa to riesi cez policiu a peniaze za rodicak budes musiet vratit

azalka22
2. sep 2015

@maskalinka no, myslela som si to, aj ked je to diskriminacne voci tomu druhemu. co ked zostane zena lezat a nemoze sa v tom case starat o dieta? dakujem kazdopadne

majusqa77
2. sep 2015

@azalka22 vtedy si otec moze vybrat ocr

azalka22
2. sep 2015

@majusqa77 ja som myslela lezat niekolko tyzdnov. rizikove tehu

zuzzzik81
7. okt 2015

môžem aj ja poprosiť o radu????dcerka bude mať v juli 3 roky....takže poberam rodičak a od januara by som ju chcela dať do škôlky na 4 hodiny z toho dovodu že sa vraciam do prace kde som pracovala pred materskou...ako je to s rodič.prispevkom....partner je zamestnany,takže ten ho asi poberať nemôže...alebo??,a čo moja mam čiže babka malej,ktora je už ale na dôchodku,ta by mohla poberať moj rodičak????dakujem

marian86
7. okt 2015

@zuzzzik81 rodičak ti nezanikne ked ides naspet do prace

dena1973
8. okt 2015

@zuzzzik81 Na rodicovskom prispevku moze byt iba rodic dietata. Babka RP v takomto pripade poberat nemoze. Ak nastupis do prace, tak ti rodicovsky ostane az do 3 r. veku dietata. Suhlasim s marian86.

zuzzzik81
8. okt 2015

@dena1973 ...´dakujem za odpoved a ešte poprosim pred nastupom do race mam isť aj na urad prace dať vedieť že nastupujem opäť do prace alebo na socialne....vobec neviem kde a čo..ďakujem