icon

Zmena poberateľa rodičovského

danadany
21. nov 2012

Neviete čo je potrebné na zmenu poberateľa rodičovského príspevku? Keď chcem zmeniť poberateľa zo mňa na priateľa (nie sme manželia)? Ako dlho to trvá a či sa to dá len k 1. v mesiaci? ďakujem

kuklemu
21. mar 2015

@lumine ahoj, prosím ťa, to máš ešte klasický RP /do 3. rokov veku/ alebo predĺžený?

lumine
21. mar 2015

@kuklemu klasicky do 3 rokov

maskalinka
22. mar 2015

@lumine a nemozes pockat zeby ti skoncil rodicak a potom sa vlaste musis vratit do prace a oni ti daju vypoved a pojdes na podporu? ci sa ti uz nieco crta ohladom prace? nooo je s tym vela roboty ale myslim, ze treba to vyuzit, ved ked to zakon povoluje, kocky tu pise nikde s tym problem nemaju na ziadnu UP v ramci slovenska len v PO mame znamu v Gelnici na UP ta nam vsetky papiere skontrolovala povedala, ze dobre a v PO ich nezobrali, akoze podla mna na hlavu a sa robia doleziti, zajtra tam ideme zase tak dam vediet co a ako

lumine
22. mar 2015

@maskalinka 1.4 nastupujem do prace a som myslela ze to stihnem povybavovat vsetko a ze ma zamestnaju na dohodu a poberala by som aj at aj podporu ale nestiham realita a moja predstava je ina....co uz

lumine
22. mar 2015

@maskalinka a ked chcem ist na urad nemozem byt zsmestnsna ani poberat Rd bohuzial v starej praci tiez robia komplikacie

maskalinka
22. mar 2015

@lumine mozes byt na UP a poberat rodicak, len nemozes poberat podporu a sucasne rodicak

lumine
22. mar 2015

@maskalinka ja viem ,no ja som chcela zmeni hlavne koli podpore...nevadi 🙂

maskalinka
22. mar 2015

@lumine no my ideme zajtra ale tak v PO tvrdia , ze muz musi ist najprv na matersku a az potom na rodicak

lumine
22. mar 2015

@maskalinka jasne potom napis ako ste dopadli mozno to niekomu pomoze 🙂

maskalinka
23. mar 2015

@lumine no boli sme na UP, musi manzel ist na SOC a tam mu daju potvrdenie, ze ma narok ale nebude ju poberat a aj tebe potvrdenie, ze si uz poberala matersku

lumine
23. mar 2015

@maskalinka takze ste to vybavili a k akemu datumu a tak detaily? A Ty idez na up ci co ako dalej?

maskalinka
23. mar 2015

@lumine no my sme to nevybavili lebo manzel je policajt a on nie je vedený v soc. poistovni, oni maju svoj soc. system, robia s tym take natahovacky, prideme a povie ze furt nam nieco chyba na slovkach nas chytaju , no su neskutocne hnusní

lumine
23. mar 2015

@maskalinka ved aj moj je policajt 🙂 😉 😉 😉 diky za info ak nieco budes vediet nove kludne napis IP

maskalinka
26. mar 2015

@jankali
@harper prosím vás kočky ak mám potvrdené z ustredia prace v BA, ze moje potvrdenie je dostačujuce, tak musi mi UP v presove to akceptovat? kto je ich nadriadeny? ja len tak nahodou ci neviete

jankali
26. mar 2015

to ešte nemáš vybavené... ak máš potvrdené (mailom?) tak hej - veď komunikuj s ústredím teda, že nevieš ako ďalej..

maskalinka
26. mar 2015

@jankali no mam to potvrdene mailo, vsetko pekne popisane

jarulda
4. jún 2015

@jankali mozem sa opytat ci to potvrdenie pri preneseni RP na otca o tom ze si nenarokuje na materske nie je nahodou v zneni, ze si subezne nenarokuje s RP aj na materske? Ak by hypoteticky presiel na RP ked teraz nema narok na materske a popri tom pracoval a stihol by tych 270 dni a este si narokovat do 3 rokov aj materske nebude moct?

jankali
5. jún 2015

@jarulda hm, to neviem, dávali podpísať, že o materské nebude žiadať (čestné vyhlásenie), a bez toho ani vraj žiadosť nemohla byť vybavená. Ale bolo to dávno v našom prípade. Neviem, ja by som sa spýtala na úrade práce, že prečo taký papier dokladať, s čím je problém... Právna záväznosť čestného vyhlásenia - neviem. Asi preto je to, že je "diera v zákone"? Ak by ste to fakt chceli, pozisťuj🙂 j.

jarulda
10. jún 2015

@jankali dakujem zistene, priamo od zdroja zo SP, ako si pisala nie je to mozne z dovodu, ze ak pobera materske ina osoba ako matka tak podla zakona maximalne do 28 tyzdnov od prevzatia dietata do starostlivosti, a narok na materske sa posudzuje ku dnu prevzatia dietata, ak nevznika tak otec ma narok na rodicovsky prispevok, ale na materske si uz na to iste dieta narokovat nemoze. Preto si to asi UPSVAR dava podpisat hned pri prepise rodicovskeho🙂 dik

jankali
10. jún 2015

super, teším sa, že si to už ukončila🙂 - niekedy sú tie papierovačky naozaj nekonečné:( 🙂

marian86
31. júl 2015

Ahojte baby, neviete ako to funguje, ked priatel by chcel ist na matersku?može požiadat o to v socialnej poistovni... je zamestnana už 4 roky.. ja som na neplatenom RD, ale termin porodu mam v novembri ..

majusqa77
31. júl 2015

@marian86 na socialku si pojde zobrat ziadost o materske, tu potom odovzda v praci, kde mu to potvrdia a poslu potom na socialku. pozor ale, nesmie pracovat na tu istu zmluvu z ktorej pojde na materske

matamk
31. júl 2015

@majusqa77 a netreba potvrdenie z úradu práce ze nepobera rodičak? Staci len ta ziadost?

hippovka
31. júl 2015

Tiež som na úrade kvôli podpore a rodičák je zatiaľ na manžela.. 😉

majusqa77
31. júl 2015

@matamk ano, bude treba aj potvrdenie z UP. plus pisomna dohoda o tom, ze dieta prebera do svojej starostlivosti. to si ale uz riesi priamo zo socialkou (podla sidla zamestnavatela)

matamk
31. júl 2015

@majusqa77 a nevies ci sa da najprv podať ziadost a potom doplnit ten UP? A este otazocka da sa ziadat aj spatne? Napr ze k 1.8. pojde poziadat az buduci tyzden.

majusqa77
31. júl 2015

@matamk urcite ano. lebo potvrdenie z UP ti daju az po vyplateni posledného rodicaku a vtedy uz mas mat ziadost na socialke. a teoreticky ano, ale musi to ist cez zamestnavatela, ktory ho musi odhlasit z PP a prehlasit na MD

marian86
31. júl 2015

@majusqa77 a to potom kolko trva kym schvalia ziadost na SP? A matersku vyplatia aj spetne, kedze podla toho co.pisu baby sa.moze poziadat iba 6 tyzdnov po porode...

majusqa77
31. júl 2015

@marian86 na vydanie rozhodnutia maju 60 dni. O materske moze muz poziadat najskor 6 tyzdnov po narodeni dietata, najneskor do 3 rokov. A ano, vyplacaju potom spetne odo dna na ziadosti o nemocenske

matamk
31. júl 2015

@majusqa77 dakujem velmi pekne za radu