icon

Zmeny pri výpočte materskej - 2023

gabrielka3891
25. jan 2022

Viete niekto poradit ake zmeny sa chystaju v roku 2023 na vypocet materskej? Dakujem 🙂

alenah31
25. jan 2022

@gabrielka3891 veď to máte na nete krásne jednoducho vypísané, napr. tu: https://www.employment.gov.sk/sk/uvodna-stranka...

gabrielka3891
autor
25. jan 2022

@alenah31 Po novom sa nebudú na tento účel započítavať obdobia, v ktorých zamestnanec nemal vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské. Rozhodujúce je reálne platenie poistného a z tohto dôvodu sa aj vymeriavací základ vo výške 0 eur budeme považovať za absenciu vymeriavacieho základu.
Najviac to pocítia pracovníci, ktorí vykonávajú svoju prácu s dlhými prestávkami bez príjmu. Po novom im bude do obdobia hodnoteného na vznik nároku na dávky započítane iba obdobie, kedy môžu vykázať príjem.

len tomu trosku nechapem. Ako moze mat zamestnanec vymeriavaci zaklad 0?

alenah31
26. jan 2022

@gabrielka3891 prečo by nemohol? Napr. v čase dlhodobej PN - je to tzv. vylúčiteľné obdobie.

gabrielka3891
autor
26. jan 2022

@alenah31 ahaaa, to ma nenapadlo 🙂 dakujem pekne
Cize to bude platit aj pri dnp pravdepodobne?

lenka095
12. feb 2022

@alenah31 prosím ta, keď sa do tohto vyznáš ovplyvní tato úprava materskú u matiek, ktoré sú momentálne na materskej/rodičovskej dovolenke a plánujú ďalšie babo? Pri reťazovom pôrode asi nie, ale čo v prípade, že nestihnem retazovy porod a porodim napr. o 4-5 mesiacov neskôr? Vyčerpám si zvyšnú dovolenku a ak pôjdem na nejaké obdobie na PN- ako sa vypočíta potom materska nevies? Ďakujem.
Samozrejme pôvodný pracovný pomer trvá…, ale na aktuálnu materskú som nastupovala z PN…

mima207
8. aug 2022

@lenka095 toto by aj mna zaujimalo.

petruska3331
13. aug 2022

A ak by som bola na podpore? To sa asi tiež nezaratava ako pn 🤷