Zníži sa mi materská, keby brigádujem?
Ahojte žienky v práci mi končí zmluva a rozmýšľam nad týmto ... chcela by som sa opýtať keby som zostala na podpore na úrade práce a našla by som si popritom brigádu zníži sa mi materská ? Ďakujem za odpoveď 🙂
Ahojte, dnes idem lekarovi, pretoze to vyzera tak, ze som tehotna🙂. Len sa chcem spytat, co mi PN ovplyvni vysku materskej. Pracujem od maja 2012 doteraz len tento rok som bola na OCR so synom. Robim totiz v obchode a chcela by som vediet, ci mi to nejak ovplyvni vysku materskej. Dakujem
@daji ahoj ak teraz chceš ísť n PN tak ti to nijak neovplyvní
@nikolinkapicholinka tak to som rada pretože som v 4mesiaci tehotenstva a zmluvu mi nepredĺžili ..Tak som sa trošku obávala či by som neurobila chybu a či by sa to odzrkadlilo na tej materskej ... Ďakujem ❤
@nikolinkapicholinka Nemas pravdu co sa tyka tej dohody -zalezi od typu dohody. Uz davno sa odvody platia aj z dohod-len je rozdiel v tom aka je to dohoda-ci na pravidelny al.nepravidelny prijem.😉
@lea03211 Ak uzatvoris npvu zmluvu u noveho zamestnavatela a odpracujes u neho minimalne 90dni bez PN a OCR tak sa pocita MD z noveho prijmu a myslum,ze to plati aj pri dohode na pravidelny prijem -ale mozno sa mylim @majusqa77 -co ty na to?
Inak ak by si nastupila na MD v r.2017 tak tvoja MD bude pocitana z hrubeho prijmu za r.2016. Na tvojom mieste by som isla po skonceni PP na PN a po MD by som napisala RP na otca dietata a vybrala by som si podporu-teda ak to stihnes-neviem kedy mas cca nastup na MD. Na podporu mas narok rok po skonceni PP.
@evittam tak sa ospravedlňujem ;)
@nikolinkapicholinka Dakujem pekne. Myslela som si to, len som sa chcela uistit😉
@nikolinkapicholinka Preco mne? Mne sa nemusis ospravedlnovat.😉
Ahojte, tak uz to mam potvrdene. Som tehotna🙂 ale som len v 3-4tyzdni. Materska sa bude pocitat z prijmu z tohto roka aj ked termin mam cca v septembri ?
Ešte otázka ak by som bola na tej podpore dostanem niake peniaze od uradu? A ešte trebárs aj tá brigáda k tomu dokedy by som šla na materskú ..
@lea03211 ono je dobré dať údaje na začiatok. Ak ti trvá 4roky prac.pomer a končí 31.12.2016 a si tehotná pri ukončení, tak je podstatné, či budeš mať nové nem.poistenie zamestnanca, ktoré vznikne PO ukončení tohoto nem.poistenia (ak by vznikol pred ukončením, je to zase iná vec) alebo nie a ako dlho bude trvať pred nástupom na MD.
1. po ukončení pp nevznikne žiadne nem.poistenie = materské sa bude rátať z roku 2015, akoby si na md išla 31.12.2016.
2. vznikne nové nem.poistenie zamestnanca u iného zamestnávatela (dohoda s prav.príjmom= čo som čítala, tak všetky dohody, ktoré trvajú viac ako v jednom kalend. mesiaci by mali byť na pravidelný príjem) a toto poistenie bez pn, očr budetrvať:
a) menej ako 90kalend. dní = materské sa bude rátať z roku 2016 (ak by išlo o toho istého zamestnávatela dohoda aj prac.pomer, tak je to inak, ráta sa z minima), ak tam máš aspon 90dní platené nem.poistenie
b) 90dní a viac = materské sa ráta z nového nem.poistenia, teda z dohody
- ak by išlo o toho istého zamestnávatela, už som písala, že z minima, to isté platí, ak by si mala menej ako 90dní v r.2016 platené nem.oistenie zamestnaca.
--------
predpokladám nečerpáš (príp. nečerpala si v r.2016) RD v terajšom zamestnaní (teraz čítam, je to prvé tvoje dieťa, tak nečerpáš) ani nekončí pp počas iného prerušenia poistenia.

Ahoj , keď ideš na materskú tak je vypočítaná rok spätne , ak budeš brigádovať ,nemocenské ti platiť nebudú takze to ti nepomôže k materskej