icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

lizatko1009
13. okt 2010

@veqa a je to spravodlive?

veqa
13. okt 2010

@lizatko1009 nie je, vzhľadom na to, že taká čo nerobila dostala rovno rodičák ...

lizatko1009
13. okt 2010

@veqa ale co ze nepracovala, nechapem preco sa matka rozdeluje na pracujucu a nepracujucu, POVOLANIE MATKA by malo by t rovnako platene

yvett14
13. okt 2010

@lizatko1009 ked to tu baby stale hovoria , RP je soc.dávka- plat pre mamičky takže ak detičky rovnako papaju a kakaju --- čo je pravda--- tak na to maju rodinne pridavky tych 22 eury, ak by chceli dat detičkám tak nech daju rodinne pridavky vačšie ale rodičak by mohli zohladnit kvoli platitelkám odvodov.

veqa
13. okt 2010

@lizatko1009 no rodičák nech dajú rovnaký, ale materské nie....

yvett14
13. okt 2010

@veqa ved ale materské ti nedávaju už aj teraz rovnako, aj keby sisi neplatila DNP tak nie su rovnaké, každá ma iný plat.

veqa
13. okt 2010

@yvett14 viem 😎

yvett14
13. okt 2010

len keby dali viac prídavkov na deti tak potom by sa fakt ukázalo čo maju cigánky hlavný príjem.

lizatko1009
13. okt 2010

@yvett14 no ok je to tych 21,99€ ja som sa tu jednej pytala ci mi moze vycislit co zato da dietatu, ved to je smiesne,

veqa
13. okt 2010

@yvett14 ale mohli by byť len do určitého počtu a potom by klesali...to je ťažko, fickovci to dodrbali tým, že rozdelili rodičák na dve úrovne, keby vtedy dali oni tých 190 pre všetkých, (inak aj to sa čudujem, že sa vtedy neštrajkovalo ) tak by neboli tieto hádky...všetci by boli spokojní

yvett14
13. okt 2010

Baby a teraz vlastne má matka ešte nárok na tých 680 eury -to jednorázové pri porode, je to mimo temy len nikde ešte o tom nehovoria diky

veqa
13. okt 2010

@yvett14 hej, to zostáva

gabika7706
13. okt 2010

@lizatko1009 myslis zrejme mna...kedze je to detsky pridavok, neberiem to ako hlavny prijem na moje dieta...Ako som uz pisala, rozhodli sme sa mat deti s tym, ze my sme za ne zodpovedni a my im zaobstarame vsetko potrebne, nie stat. Aj ked ich (mozno) pre tento stat vychovavame. Pisem mozno, lebo dnes clovek nevie, kde bude o 18 rokov...

yvett14
13. okt 2010

@lizatko1009 ved to som spominala oni nemožu dat detom lebo po 10 rokoch sme my menšina. ja to tu u nás vidim a ide ma rozdrapit. preto asi detom nedaju, čo je velka škoda

yvett14
13. okt 2010

@veqa no to určite aj 190 by bolo málo, ked som bola s prvým synom mala som 2400 sk tak po tolkých rokoch by mohli dat aj viac

andulla
13. okt 2010

@lizatko1009 a to ti kto povedal, že 90% z platu? To bolo v roku 1989 , keď som bola na materskej a to bolo s platu 1200,-. Sk teraz je to 55% od budúceho roka to chcú navýšiť o 5% čiže 60% z platu

veqa
13. okt 2010

@yvett14 ja som mala pri prvom 3270 tuším, keby mi vtedy dali 190€ tak by som bola šťastná

yvett14
13. okt 2010

@gabika7706 Gabi to sa ani nedá brat ako prijem, to je na plač a štát to dal ako almužnu na nejaké že blbostičky lebo to čo potrebuje do mesiaca stojí 10 nasobne viac!!
ale prijem je to pre tie čo žiju v unimobunke a je ich tam nasekaných aj 9 ks.

yvett14
13. okt 2010

@andulla Andulka moja všetko je vo hviezdach, nejak tomu v kutiku duše neverím - ešte že mám taku velku dušu-hahaha

yvett14
13. okt 2010

@veqa no to fakt - ja by som si aj hlavu rozbila od vyskokov po plafon, ale situacia ma donutila ist po dvoch rokoch som sla do roboty. a prvé slová počula moja mamka 40 km odomna. aspon mi ho naučila povedat R. ale teraz si to chcem užit, pardon mimo temy

andulla
13. okt 2010

@lizatko1009 to je pravda, ale to si má každá rozmyslieť či bude študovať, alebo mať dieťa. Ja mám medzio deťmi veľký vekový rozdiel, tak tie RP môžem dobre porovnať. Pri prvom bola RP platená len 2 roky čiže 1apol roka lebo pol roka bola materská. Lekárka mi neodporučila dať syna do jasiel, takže ostať doma a bez koruny. Skoro po dovŕšení 3 rokov môjho syna začal štát prispievať na RP sumou 500,- sk a čo som mala povedať, keď mňa to obišlo? Mala som urážať tie čo poberali RP celý čas až do 3 rokov dieťaťa? Proste je to tak, že nikdy nebudú všetci spokojný ani v našom teda tomto prípade ani v iných vždy sa nájde niekto komu sa ukrivdí, ale to je život dospelých s tým sa treba vysporiadať.

andulla
13. okt 2010

@yvett14 to máš pravdu, ale dopriala by som to budúcim mamičkám aj keď mňa sa to už týkať nebude aj tú materskú vo výške platu a rok 🙂

veqa
13. okt 2010

@yvett14 verím, ja som šla keď mal dva a pol a také výčitky som mala 🙂 teraz to hádam potiahnem do tretieho roku 😉 ja stále vravím, pri prvom bolo podstatne horšie čo sa financií týka, materská o ničom, rodičák tiež....ceny neboli o nič menšie ako teraz

lizatko1009
13. okt 2010

@andulla mas xy bab co maju dieta a studuju VS, to nie ako v tom roku 1989 skoncit unovku a makat.

andulla
13. okt 2010

@lizatko1009 fešanda hej mám učňovku, ktorú som skončila. Počas materskej som si spravila maturitu a teraz robím výšku. Tiež mám vyššie ciele, ale medzi tým makám už necelých 20 rokov s riadnymi zrážkami na odvodoch a daniach na čo stále narážaš.

yvett14
13. okt 2010

@andulla práve preto sa už neučasnim diskusie o štrajku, nejak si to už musime zariadit aj bez vlády ona nám bud pomože alebo si musime pomoct sami, ja už tretie určite nebudem mat ale hádam ked nám deti podrastu a budu mať kočky do života tak už budu mat všetko ok, a my budeme zase makat aby sme im vedeli pomoct- sorry zase mimo temy

bubulka722
13. okt 2010

@lizatko1009 Dnes si musí každý normálny človek veľmi dobre rozmyslieť či si môže dovoliť mať dieťa. Je to surové ale je to tak. Ja som na toto musela čakať a makať 9 rokov. Boli to roky driny, odriekania a zabezpečovania si bývania, pretože nepatrím medzi tie pipenky, čo im rodičia kúpia nehnuteľnosť. Okrem toho som poctivo celé roky odvádzala peniaze a ani raz nebola PN, tak prečo mne a ostatným poctivým ľuďom chceš nahovoriť, že nemáme nárok? Si mimo a je len tvoja chyba, že si si to kedy budeš mať dieťa nevedela naplánovať. To, že si neplatila DNP nie je možno problém, že si o tom nevedela ale ani si nemala záujem sa o to zaujímať. Sorry že som drzá, ale na teba sa inak ani nedá.

andulla
13. okt 2010

@yvett14 presne tak na to myslím. Veď sú v našom okolí známe kočky čo by im to padlo v hod takéto super zmeny. Napr aj môj syn má 21 a tiež časom uvažuje, že bude mať deti,m tak prečo nedopriať im lepšiu budúcnosť čo sa týka materskej dovolenky? 🙂

yvett14
13. okt 2010

@lizatko1009 to je jedno či učnovka alebo vysoká, ak nebudeš mat robotu čo študuješ tak ti bude dobrá robota aj podradná - učnovácka, hlavne že zarobis a možeš dietatu kupiť čo bude potrebovat. a nebudeš musiet povedat malemu- vieš čo pusinka teraz musim kupit sestričke teraz ti to nemožem kupi. a kym pojdeme do dochodku tak skor zdochneme alebo invalidný

lizatko1009
13. okt 2010

@yvett14 pisala som ze si rozbieham nieco aby som mala prijem.