Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@suem súhlas, pekne napísane... akurát, že mnohé to absolútne nechápu.....
@tatrankamoja kašli radšej na ňu, zbytočne s ňou strácame čas.. nikdy to nepochopí....
@tyli nemáš čas sedieť za PC? A teraz čo robíš? Či na kritizovanie si čas nájdeš? Niežeby si ocenila snahu mamičiek, ktoré bojujú za to, aby sa polepšilo VŠETKÝM mamičkám, ale práve naopak... smutné...
ako tu tak citam tie prispevky, tak sa tu mamicky delia naozaj na x skupin.. reci, ze jedna mamicka potrebuje pre svoje dieta viac ako druha, mi pripadaju dost divne... a taktiez, ked sa tu delia matky na pracujuce a nepracujuce.. medzi tymi "nepracujucimi" nie su len nasi "spoluobcania", ale su tam aj studenti a mamicky pracujce na dohodu.. a ked baba pocas studia na vysokej skole otehotnie, tak jej dieta potrebuje menej, ako dieta takej, co pred tym pracovala desat rokov? a ked som na prve dieta nechcela cakat do tridsiatky a pred tym som robila len na dohodu, mam dostavat na svoje dieta menej ako tie, co pracovali pred tym desat rokov? moj nazor je taky, ze jednotny rodicovsky prispevok je v podstate spravodlivy, pretoze nikdy sa nepostavi zakon tak, aby boli maximalne spokojne vsetky mamicky...
my cakame babatko v maji a osem mesiacov si platim DNP a aj tak vyssi rodicovsky mat nebudem, myslim, ze pre tych, co si toto uz platia, by ten vyssi predsa zostat mal zostat, lebo sme do toho dali "viac" a ked aj nezostane, tak nech sa nam vrati v materskom a tym padom nemame preco nadavat na jednotny RP..
pacia sa mi vyjadrenia katky a budem ju podporovat, lebo tie body su napisane spravne
@riamim to je nejaký divný článok.... v tom článku, je uvedené, že delenie mamičiek na 2 stupňový RP zostáva, vo forme 164 Eur a 256 Eur..... nejaká blbosť.... netreba teraz moc veriť médiám, ešte nič nie je isté, schválené, podpísané... stále sa bojuje ďalej 😉
http://dnes.atlas.sk/ekonomika/statna-sprava/70...
babatko,
viem ako prebieha legislativne schvalovanie zakonov - prave preto hovorim, ze zatial nie su ziadne fakty zeby sa nieco vybojovalo...
katka, na toto ti neodpoviem - neviem o co takymto zenam ide a co ich motivuje - ale vec verejna to nie je, tyka sa to financii ,v potstate podpory zo statneho rozpoctu...
abbey,
objasnovat ti nebudem nic, lebo ako som pisala peticiu nepoznam, pisem v teme rodicovsky prispevok a nie peticia a peticny vybor... pisem sem svoj nazor a fakty. Ako som pisala, ak hajite to co je napisane v peticii tak je to ok... ak nie a presadzujete alebo suhlasite len s tym co chcete vy, tak to ok nie je, pretoze vas komunikovat s vladou opravnuje prave peticia... 🙂
@kakajka deti nepracujucich mamiciek menej kakaju aj menej jedia, nepotrebuju byt tolko poobliekane.. naco by mali mat tak isto ako pracujuce mamicky... im mozu kludne vsetko aj vsetko zobrat.... ale toto niektore mamicky nepochopia a preto som sa po urcitej dobe prestala nad tymto vsetkym rozculovat...
vlada by si mala uvedomit ze delit rodicovsky prispevok podla toho ci matka pracovala je podla mna kravina.. lebo to dieta nie je len matkyne, tak isto ma to dieta aj otca ktory odvadza statu prachy tak ak uz to chcu delit tak nech hladia aj na to. ale nech vlada urobi cokolvek tak vzdy bude spokojny iba niekto a nikdy nie vsetci
@tatrankamoja, je mi zle z toho čo píšeš. ja som na modrom koníkovi nebola vyše pol roka. pred tým veľmi sporadicky, iba ak som potrebovala niečo vedieť. takže neurážaj. nevieš čo je to mať dieťa s hypotoniou. naštuduj si a skús si zistiť čo je Vojtovka. cvičili sme jeden a pol roka 5x denne. to, že môj syn ťažko rozpráva nemá nič s časom, ktorý s ním strávim. nemôžem za to ja a ani môj syn. on sa tak narodil. synovi venujem dosť času, pretože to ani ináč nejde. veľmi si ma urazila. mimochodom práve preto, že sama mám dojem, že som tu strávila viac času ako som mala, som napísala, že končím s týmito debatami.
buď rada, že máš zdravé deti. nie je pekné poúčať ak nevieš o čo ide.
ja si myslím , že by mal byť rozdiel, nemalo by to byť tých 190e ale aspon tých 250e pre všetky ale tie čo pracujú a aj nepracujú by mali mat aj tak viac ako niektorá menšina žien ktoré z rodičovského a rodinných prídavkov len tažia a majú yxz detí bez ohladu v akých podmienkach deti vyrastajú a či to vobec možu finančne pokryť ich nezaujíma..............viete ako to mysím
a mali by sme sa tu navzajom podporovat a nie sa tu hadat.. mamicky, ktore isli vyjednavat, si zasluzia prinajmensom velku pochvalu a uznanie, kolko mamiciek to dokaze? kritizovat a nadavat vie kazdy.. napriklad vzdy mi boli luto rodin, kde sa narodili dvojicky ci trojicky a dostavali RP len na jedno dieta.. navrh, aby ho dostavali pre obe deti je super a treba ho plne podporit...
dufam, ze je pochopitelne, co som s tymto a tym predchazajucim prispevkom chcela povedat a dufam, ze to nevyzera tak, ze si protirecim 😎
@mirip lenze tato skupina ludi by sa mala riesit samostatne a hladat na to nejake tie paky a riesenia.. viem, co si s tym chcela napisat, ale aj tak delit ludi na pracujucich a nepracujucich nie je spravny, lebo aj ti nepracujuci sa delia na dalsie skupiny - studenti a dohodari a "spoluobcania" a narozdiel od tej druhej skupiny - ta prva po materskej pracovat bude a bude prispievat do statenej pokladnice aj pre mamicky, ktore na matersku len nastupuju
a s tymto suhlasim s dankou k., to dieta nepatri len mamicke, ale aj ockovi, ktory pred tym pracoval mozno o dalsich desat rokov viac ako ta mamicka.. a kedze je zivitel rodiny a zarobi vacsinou viac, ako mamicka, tak na on na matersku vacsinou nastupit nemoze... takze dajme dalsi priklad - matka, studentka a otec, ktory pracuje 15 rokov...
Vy sa tu ešte stále hádajte, ktorá a prečo si zaslúži viac??? Toto je neuveriteľné! Namiesto toho, aby ste sa všetky spojili a bojovali za vyšší RP (tých 190 je málo pre každú matku), tak míňate čas a energiu na vzájomné prekáračky. Namiesto tohto tu mala každá z vás napísať čo najviac poslancom a médiám svoj názor - bolo by to užitočnejšie.
To sa potom Mihálovi ľahko bojuje proti skupine, ktorá ani sama nevie, čo chce! 😠
Som z vás sklamaná.
@mirip len je takze najst na tuto skupinu ludi riesenie... mna tiez stve, ze je to s nimi tak, ako to je, ale treba si zas povedat, ze je nespravodlive kvoli nim znevyhodnit napr. dohodarky... myslim, ze by bolo spravodlive, keby sa RP poberal len pri prvych troch, styroch detoch, ved kto normalny ma v dnesnej dobe viac deti? - tym som nechcela urazit nikoho, ak ich viac naozaj ma, ale myslim, ze v dnesnej dobe sa uz pred tym stvrtym, piatym tehotenstvom da v pohode chranit a ked chce niekto deti viac, je to urcity luxus a ked ho chce a moze si ho dovolit, nech sa paci, ale stat by mal na to prispievat uz minimalne..
@kakajka moja kamoska je uplne normalna a ma 5 deti 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 a ja chcem minimalne 4 😀
@riamim pozri som toho nazoru ze matky by mali mat viac penazi.. ano to beriem... ale si zober ze nasi rodicia nemali ziadny rodicovsky prispevok a aj preto nas vychovali... a deti nemame preto aby sme dostavali co najviac penazi za ne.. mame ich z lasky...
@kakajka presne tak doba je ťažká a každý pár si rozmyslí kolko detí mať chce a či to dokáže aj finančne pokryť, len pár skupín si to neuvedomí..................
@riamim myslím že strjakom nič nezmeníme,aj tak si urobia čo chcú páni a dámy vo vláde namiesto toho čo však išli miliomy na posledné referendum ich mohli myslím tie peniaze rozdeliť pre rodiny a urobiť niečo pre mladé rodiny aby sa mladí ludia brali, mali deti a usporiadané rodiny a nie aby si obracali 10x každí cent kde a načo ho možu minúť
@riamim dufam, ze si nereagovala na mna a dufam, ze to nevyznelo tak, ze ma mat niekto menej a niekto viac, prave naopak, snazim sa povedat, ze jednotny RP nie je tak zly napad a je to v podstate spravodlive, aj ked mamicky, ktore si pred tym platili DNP a teda s vyssim RP pocitali, by ho dostat este mali.. a este k tomu jednotnemu RP, nehovorim, aby bol 190 €, som za to, aby bol vyssi, ale zjednotit to nebol az taky zly napad...
a velmi rada podporim mamicky, ktore za nas bojuju a vazim si to, co pre nas robia
no ale tak v podstate mne to je uplne jedno, zbytocne sa tu budeme vadit ze tej sa paci to a tej to, lebo vlada si urobi podla seba.... takze pomyslite si svoje a myslim, ze mozeme cakat co vlada vlastne vymysli..
danka, ale to je uz presne o tom, ci tie deti dokazete uzivit... ak si poviete, ze vyzijete, ze sa vam to podari, tak ok.. a to,ze deti mame z lasky je pravda, ale z tej lasky sa nenajedia a ani neoblecu, ked raz matka robit nemoze a je na materskej, tak potrebuje, aby ju stat podporil... to by musel muz zarabat aspon 1000 €, aby som nepotrebovala pomoc od statu
@danka.k ale z lásky deti nenakrmime, nekúpime im oblečenie a hračky, lieky keď su choré... atď atď...
Odvádzame nemale dane, odvody tomuto štátu... dávame im na ich luxusné platy.... atď atď... tak ak mi platíme štátu, prečo by on v daných situáciach nemal platiť nám?! Ok, nech odo mňa nechce nič štát, tak isto od neho potom nebudem chcieť nič ja! A keďže na materskej, rodičovskej matka nerobí (väčšina) tak potrebuje peniaze z iných zdrojov... a na to je tu štát.
baby ale keby sa na to takto pozerali aj vase mamy tak ste tu nikdy nie... mna dala mamina do jasli ked som mala 10 mesiacov. mamy v dnesnej dobe hovoria ze nebudu mat pekny vztah s mamou.. ale to je blbost.. nemam pocit ze by som s maminou mala zly vztah. a teraz je moznost popri rodicaku este aj robit.. ale 100 ludi 100 nazorov.. ja len tak. nejdem sa tu snikym vadit, nemam na take veci chut.. len som si napisala svoj nazor...
majte sa 😉 😉
baby,
jedna otazka - vy chcete naspat socializmus? alebo este lepsie prvotospolnu spolocnost?
ak chcete nieco realne ovplyvnit - do politiky moze vstupit kazdy a nasledne v parlametne presadzovat svoje nazory 😉
kakajka, bud dokazem uzivit svoje dieta alebo nie - podla toho sa rozhodujem ked ho planujem... RP je nahrada prijmu - preco by sa mal nahradzovat prijem matke ktora ziaden nemala? to ze rodina o jej prijem pride je relevantne len v pripade ak pracovala ( ci muz pracuje alebo nie je irelevantne ) - rozhodnut sa pre dieta v situacii ze su obaja rodicia nezamestnany - sorry , ale nadavate vsetky viac menej na jednu skupinu ludi, ktory presne toto robia... cize ked to spravia biely tak je to v poriadku a stat ich ma zivit z penazi danovych poplatnikov ale ked to spravia romovia tak je to problem?
baby a este jedna vec ked tu bolo spomenute to referendum... kolke z vas na nom boli???? myslim ze mensina.. mohli ste tam ist a zvolit znizenie poslancov.. a mohlo sa usetrit aj na 50tich platoch poslancov a mohli byt peniaze na rodicaky... asi tak.. tot vsio z mojej strany
@dai to, ze som nerobila na zmluvu, neznamena, ze som ziaden prijem nemala.. preto hovorim o dohodarkach... a ked sa studentke podari zamiesit a nechce si to nechat zobrat, ma mat menej ako ta, co pred tym robila? ved jej dieta potrebuje tiez jest a obliekat sa.. o romoch hovorim svoje - na tych treba najst ine paky a riesit ich samostatne...
a este jedna vec, ked sa rozhodnem mat dieta v 22-dvoch a nie v 30-tich a pred tym som robila brigadne, alebo dohodarsky, ale muz robil uz 15 rokov na zmluvu, mam mat menej ako tie, co robili 10 rokov? ved po materskej pojdem do prace a do dochodku si odrobim presne tolko isto rokov ako tie, co mali deti v tridsiadke.. takze porovnavat ma s romkami, ktore nerobili nikdy a nikdy robit ani nebudu, je nespravodlive... jednotny RP ma svoj vyznam, aj ked si myslim, ze by mal byt vyssi, ako je 190 €
@danka.k s tymto suhlasim, bolo tam strasne malo mladych.. keby tam kazdy isiel, tak tie peniaze nemuseli vynst na zmar, ale mohlo sa konecne nieco rozumne presadit.. a to tiez vdaka panovi prezidentovi, ze to referendum nedal spolu s komunalnymi volbami, mohla byt ucast vyssia.. ale asi nema ciste svedomie a bal sa, ze a jemu padne imunita
danka,
ja som na referende bola - vela mojich znamych bolo... na otazku o znizeni poctu poslancov som odpovedala NIE - dovod: cim menej poslancov tym vacsia diktatura mensiny... a tych par korun co usetris na platoch by ti stacilo na RP pre par mamiciek ( a ver mi , ze nato by tie peniaze pouzite urcite neboli)
kakajka,
k tvojmu prispevku : vratme sa znovu k pojmu zodpovednost.
ked sa studentke podari zamiesit - okrem toho ze toto je vrcholny pripad nezodpovednosti ( je super ze sa dieta rozhodne si nechat )... studentka ziaden prijem nema, preco by jej ho mal niekto nahradzat?
Co ma prijem tvojho manzela spolocny s tvojim neprijmom? Ked si pracovala brigadnicky , cize si peniaze mala, preco si trosku nemyslela aj na buducnost a neodvadzala si odvody ? Tebe viac z tvojho prijmu zostavalo percentualne ako zenam ktore tieto odvody odvadzali...
a znovu - pridavky na deti su jednotne 😉
... ja len stale nechapem, preco riesia romov a rodicovky ...ten sa predsa berie na posledne dieta ... ked budem chciet mat 3 deti, co teda nie je nic strasne ...kazde po 3 rokoch ...tiez budem 10 rokov doma a nie som ziadna darmozracka ... hadam sa nik neurazi, ked poviem, ze jednotny prispevok je spravodlivejsi ... ja som napriklad v tej skupine, ktore poberaju nizsii ... pracovala som 6 rokov pred nastupom na matersku v strednom managemente a rozdiel rodicovskeho a predtym vyplaty je nepomerne vysoky ... a ten nizsi mam len preto, lebo mam 2 deti po sebe v rozostupe 1 rok a 9 mesiacov a nebola som socialne poistena pred nastupom na druhe materstvo, pretoze stat za mna poistne neplatil ... a som s 2 detmi do 3 rokov a na ucet mi pride 209 EUR aj s pridavkami .... nikoho nezaujima, ze som statu usetrila 2 roky, lebo doma budem len 4 roky a nie 6, ako by som pri 2 detoch teoreticky mala byt. ze budem o 2 roky skor opat platit odvody a podobne... rodicovsky prispevok je prispevok statu a nema nic so zamestanostou a odvodmi ... to by sme potom aj zdravotne mali tak pocitat, ze kto robi, bude osetreny zadarmo a kto nie, bude to cvakat? 🙂 ...asi nie ...vsak?
@tyli
pridat sa mozes aj teraz
su body, s kt v peticii nie som stotoznena, su body, ktore tam nakoniec neboli pridane, pretoze peticia vznikla kompromisom na zaklade debat tu na MK. ale to nie je dovod, ze nepomozem tuto akciu za zmenu podmienok podpory rodiny, rpetoze sa s tym robit nieco musi, a to ze nie ej vsetko podla mojho gusta? som inteligentna, viem co je slovo vacsiny, co je kompromis, takze na tom participujem

@tyli pokiaľ viem v bode 2 na petícii stojí napísané, že žiadame zachovanie vyššieho RP 256eur do veku "3 rokov" pre všetky, ktoré pracovali a boli za ne platené odvody (takto nejak to tam je napísané). to o niečom svedčí. ja som pracovala10 rokov a vlastne sa týmto bodom potvrdzuje, že aj ja by som napríklad mala mať nárok na 256eur. zrazu je čudné, že mi nestačí 190eur.
Veď ty si tú petíciu ani nepodpísala, ani inak nepomohla...tak čo sa teraz oháňaš petíciou !!! A keď chceš podpisovať petíciu podľa tvojich pravidiel, tak ju zostav, a rozbehni podpisovú akciu - či papierovou formou, alebo na internete...ak bude lepšia ako súčasná, nemám problém podporiť a podpísať .