icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

elise
18. nov 2010

@fnukkacikk zvýšenie bude aj pre teba od januára len za december dostaneš iba tolko kolko je teraz 55 %

evinkal
18. nov 2010

@elise 🙂 vďaka.áno pracovala som,ja mám s tých našich zákonov miš maš-hlavne že pre írov na dlh máme...u nás bieda a druhým dávame-to ako moja svokra 🙂 druhým má,svojim nie🙂

kvetinka211
18. nov 2010

@alienocka ak to naozaj bude tak, ako pani Blahova povedala olifcek, tak je to pre nas s terminom porodu zaciatkom roka, co mame narok na matersku a nastupujeme uz v decembri uzasna sprava, najmä ak tej zjednoteny prispevok bude potom fakt v tej vyske 234e ... aspon teda mne to urobi dost, prave som to pocitala a som viac nez spokojna 🙂 Budem kludna az ked to vyjde takto v zbierke ...

nya
18. nov 2010

@fnukkacikk

Ja by som isla na tvojom mieste o ten tyzden neskor od 1. januara a budes to mat vsetko automaticky bez vybehavania do socialnej poistovne.

dusika11
18. nov 2010

@elise dufaam ze mas pravdu ja som sa uz tolko narozculovala ze som bola v nemocnici pred tyzdnom...a dnes do mna udierala s vozikom pri pokladni jedna dochodkyna do boku kde maju hlavicky lebo sa ponahla k lekarovi a mala som si pohnut...a je to moja vina ze chodim vonku, ked som si predstavila ze sa jej mozno z mojich penazi dvihol dochodok a este keca...to bol den a este jojka

elise
18. nov 2010

@dusika11 zajtra dám presnejšiu info 😉

lucia20
18. nov 2010

@olifcek Mozno to bude zniet ako hlupa otazka, ale ja som uz z toho mooooooooc domotana. Mne materska konci 22.01.2011. Ak som dobre pochopila da sa poziadat o predcasne ukoncenie, tak aby som nastupila na zvyseny RP uz v roku 2010 a mala zvyseny do 20mesiacov dietata.

Ale po tychto poslednych spravach od olifceka vobec neviem. kedy budu schvalovat, ci sa da poziadat o predlzenie a navysenie materskej? ak by to preslo a zvysia mi ho, budem mat potom aj narok na ten rp co si pisala 164+70?

co je teraz vyhodnejsie? ist skor na RP a ozeliet tych 22 dni alebo pockat a ist na tu predlzenu MD a nasledne na rp?

moc dakujem za vysvetlenie.

olifcek
18. nov 2010

@alure koniec MD 20.1. , ak poslanci schvalia info, ktore mame od pani Blahovej, tak poziadas o predlzenie MD i o jej navysenie

ziza55
18. nov 2010

@olifcek prosim ta a kedy si mam poziadat o predlzenie a navysenie materskej na tych 60%?po novom roku az?a na socialke?a ako to bude ked som slobodna?lebo pises ze sa to predlzi na 34tyzdnov u vydatej zeny...dakujem

alure
18. nov 2010

@olifcek
o aké navyšenie? sory ale pripadam si ako idiot fakt tomu nerozumiem. Moja MD je cca 200 € zvyšok mi dopláca štát do 256€.20.1.prestupim na RP a budem dostávať 234?
@lucia20
moja sme dve ktoré sme mimo a myslím že nás bude ešte daleko viac ktoré nebudeme vedieť čo dalej...

olifcek
18. nov 2010

@lucia20 nie, uz nedostanes 256eur, dostanes 235eur... a ked Ti MD konci v januari 2011, poziadas o predlzenie o 6tydnov a aj o navysenie 5% denneho vymeriavacieho zakladu...

pozor, spatne ale nic vyplacat nebudu... vsetko plati od 01.01.2011

ziza55
18. nov 2010

a rd ma byt zjednoteni na 234 eur?pre vsetkych?dakujem

olifcek
18. nov 2010

@lucia20 priznam sa, a predcasnom ukonceni MD som nepocula... existuje koniec MD, cerpanie dovolenky v praci a az tak nastup na RD, ale to neriesi nic, len zamestnavatel ma pokoj, lebo ked pojdes nazad do prace, uz nebudes mat zvysnu dovolenku , teda predoslu

olifcek
18. nov 2010

@ziza55 slobodne totiz nemaju MD 28 tyzdnov, ale 37 tusim... MD sa predlzi o 6 tyzdnov...

babuky, len dufajme, ze to prejde parlamentom

olifcek
18. nov 2010

@ziza55 ano, pre vsetkych... s trym, ze tie, ktore maju RP poberajuci uz v tomto roku, budu mat 265eur ako maju az do 20mesiacov dietatka, nie do 24 ako bolo povodne

olifcek
18. nov 2010

baby, ak cosi, pls, IP, idem sa venovat rodinke... este nahodim info i na page, link paq prosim dajte vsade, kde mozete

viiierka
18. nov 2010

@olifcek teraz som pozerala archiv TV JOJ a tam sa spomina RP od 1.1.2011 vo vyske 190,40 eur.... 😕 , ako to vlastne je ? Vyjadrili sa tam aj o predlzenej a zvysenej materskej uz aj pre tie mamicky, ktore nastupili na MD v roku 2010, teda, ze si mozu podat ziadost....a Mihal sa na margo dvojiciek vyjadril, ze toto neriesia, lebo uz na to nemaju peniaze...ze su na hrane.....tak teraz co je pravda ? 😨

kvetinka211
18. nov 2010

@olifcek dufame teda, ze to prejde v tejto podobe a dakujeme za dobru spravu 🙂

nya
18. nov 2010

Neuveritelne! 🙂

Po tom vsetkom sa mi to zda az neuveritelne, ze to takto dopadne. Kde preboha nakoniec nasli na to financie??? 😀 ...nie, ze by mi to nebolo jedno 😀
Klobuk dole dievcata z peticneho vyboru!

viiierka
18. nov 2010

@viiierka pardon RP od 1.1.2011 vo vyske 190,10 eur

lucia20
18. nov 2010

@olifcek to ja som o tom predcasnom ukonceni tiez nepocula, ale cca tri stranky dozadu som to tu citala. tak preto sa pytam.
a to co si mi napisala, ze sa neda nic spatne, to znamena, ze hned ako schvalia, ak to schvalia, tento rok by som mala este ist na socialku a poziadat o predlzenie a navysenie materskej aby som to uz od januara mohla poberat?

elise
18. nov 2010

@ziza55 u slobodnej sa predlži o 6 týždňov čiže z pôvodných 37+6 😉

nya
18. nov 2010

@lucia20

Ked to schvalia (myslim 30.11 to maju schvalovat), tak si zavolaj do Socialnej poistovne na infolinku: Informácie o nemocenskom poistení (nemocenské dávky, materské) 02/59 248 969 a spytaj sa ich ako mas postupovat.

http://www.socpoist.sk/

dusika11
18. nov 2010

@elise no neviem mihal sa vyjadril ze na dvojicky nebude..ale ak by som porodila po sebe...tak na kazde dieta dostanem matersku a potom rodicak...to kolko usetrim statu a to mi nevedia pomoct ked to potrebujem?

elise
18. nov 2010

@lucia20 najlepšie je ak požiadaš hneď 2.1. o navýšenie a predlženie poprípade už 31.12.

elise
18. nov 2010

@dusika11 matersku dostaneš iba jednu to je ododna nástupu na matersku do 34 mesiacov a budeš ju mať vo výške 60% z platu od 1.1.2011. potom po 34 týždnoch nastupuješ na rodičovsku zajtra dám info kde sa riešili dvojičky trojičky 😉

lucila83
18. nov 2010

@dusika11 - tak tak, pravdu mas. Dve deti vzdy bude dve a to znamena dvakrat tolko plienok, mlieka, vyzivy ..... a z jedneho prispevku .... Ale az vyrastu, dane budu platit obaja, hm .... 😒

elise
18. nov 2010

@dusika11 na každe dieťa dostaneš príspevok pri narodení a príplatok k príspevku 😉

nya
18. nov 2010

@elise

Este jedna otazka, planuje sa navysit horna hranica materskej tiez o tych 10%?... ci to by som uz vela chcela? 😅