icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

alca85
20. nov 2010

@elise sú nejaké nové info, ohľadom otázky vyššie od @miskad ?

elise
20. nov 2010

@miskad zatial od januára na 100% príspevok ak si robila a je ti priznaný 256 € tak ten. ešte mám dostat nejaké info tak ti dám vedieť viacej. inak máš nárok požiadať o sociálnu výpomoc je to opakovaná dávka.

miskad
20. nov 2010

@elise
@alca85
Ďakujem baby 🙂
Mám nárok na tých 256od decembra ja len či nie je ešte niečo.
Elise môžeš mi prosím napísať o akú sociálnu výpomoc sa jedná lebo na sociálke tvrdili že nič viac nedostanem ďakujem pekne 🙂

elise
20. nov 2010

@miskad je to jednorazová dávka v hmotnej núdzi a môžeš ju dostať od uradu práce sociálnych vecí a rodiny aj popri materskej.kuk:

Jednorazovú dávku v hmotnej núdzi možno poskytnúť občanovi v hmotnej núdzi a fyzickým osobám, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú, ktorým sa vypláca dávka a príspevky najmä

*
na úhradu mimoriadnych výdavkov na nevyhnutné ošatenie,
*
základné vybavenie domácnosti,
*
zakúpenie školských potrieb pre nezaopatrené dieťa,
*
na mimoriadne liečebné náklady.

Občanovi v hmotnej núdzi a fyzickým osobám, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú, ktorým sa vypláca dávka a príspevky, možno poskytnúť jednorazovú dávku v hmotnej núdzi do výšky preukázaných skutočných nákladov, najviac však do výšky trojnásobku životného minima.

Poskytovanie dávky a príspevkov a poskytovanie jednorazovej dávky v hmotnej núdzi sa navzájom nevylučujú.

dusika11
20. nov 2010

@elise ahoj ale ked by som chcela pracovat pri rp 190 a poziadam o tie 300 eu na prepltaenie nakladov nezoberu mi tak nahodou rodicak?

elise inac videla si ten projekt co idu robit pre spoluobcanov? nove centra atd atd..nove byvanie dnes to hlasili v spravach na joj... tp len tolko k tomu mexiku...na nasich detoch setria a inym to daju asi tolko

miskad
20. nov 2010

@elise
ďakujem veľmi krásne lenže problém je ten že v hmotnej núdzi nie som teda aspoň tak mi to bolo povedané bola by som ževraj iba vtedy keď som na rodičovskej a muž by bol nezamestnaný . Platenie hypoteky a výdavky ich nezaújimali takže ja už neviem .
Ďakujem ešte raz za tvoju ochotu 🙂

elise
20. nov 2010

@miskad ešte sa dá dať potvrdenie ak by ste nemali s mužom spoločný trvalý pobyt že žiješ sama s deťmi 😉 je to síce finta ale niektorým to vyšlo a vyťažili zo štátu

elise
20. nov 2010

@dusika11 ak by si pracovala mala by si plný plat z ktorého by si náklady na škôlku, jasle opatrovatelku nemusela platiť ale dá sa aj popri 190 € pracovať, ale iba na polovičný úvazok od januára, potom by si mala tých 190 €. +plat

miskad
20. nov 2010

@elise Náhodou máme každý inde trvalý pobyt , ale neviem či by som mala na to žalúdok isť si to vybaviť ja neviem klamať určite by ma prekukli 😀 😀

elise
20. nov 2010

@miskad je to na tebe 😉

miskad
20. nov 2010

@elise
ďakujem pouvažujem 😅
Ďakujem pekne za pomoc 🙂

alline
20. nov 2010

@elise ahoj, uz to schvalili, alebo este stale nie? Nejak som teraz mimo ci uz je to schvalene... Ak hej, tak asi pojdem robit, ked malicka dovrzi dva roky. dakujem 🙂

dusika11
20. nov 2010

@elise ano ale niekto mi musi zostat pri dvojcatach ak by som mala aj polovicny uvezok...a poziadala by som o tych 300 pre opatrovatelku...pridem tak o rodicak? mne by dohoda priniesla len takych 170 eu mesacne v podstate prilepsenie...

elise
20. nov 2010

@alline schválit to sociálny výbor, kde zapracoval pripomienky a pozmeňovacie návrhy, teraz to ide do parlamentu, ten je 30.11.2010 a následne prezident 😉

elise
20. nov 2010

@dusika11 ak by si mala možnosť robiť z domu a zamestnávatel by súhlasil, mohla by si robiť doma pri deťoch, je to telepráca 😉 o rodičák, ak pôžiadaš o 300 € na opatrovatelku alebo jasle (musíš preukázať), nemusíš prísť lebo tých 300€ je z fondov EU takže uvidíme ako to schvália ten postup pri vyplácaní 300 € na opatrovatelku. dám ti potom vedieť 😉

barbyes
20. nov 2010

@miskad ahoj, poviem to sprosto, ale tento štát Ti dá hovno a ak máš možnosť využi to. keď máš možnosť si prilepšiť a nevychádzate tak o čom? taký cigán nič nerobí iba vyciciava tento štát a ty na neho celý život odvádzaš dane, podobné problémy nerieši a nikdy riešiť nebude lebo štát sa o neho postará. na teba sa vykašle aj keby Vám hrozilo, že skončíte na ulici takže....

dusika11
20. nov 2010

@barbyes mas pravdu inac idu stavat nieco ako centra hlasili v jojke detom zobrali a tam budu investovat

yvett14
20. nov 2010

@elise nejak som ta nepochopila v tom tvojom príspevku o dovolenke. nejak mi to môžeš vysvetliť?

barbyes
20. nov 2010

@dusika11 aké centrá? nepozerala som..

eva3107
20. nov 2010

Ahojte baby
Mám na vás otázočku... Nečítala som túto tému od začiatku tak neviem, či ste niečo také už preberali.
Manžel je u nás vedený ako nezamestnaný. No pracuje v UK . Ja som na rodičovskom príspevku a od 1.12. nastupujem naspäť do práce. Tým rodičovský stratím, ale bolo mi poradené, že môže rodičovský od januára poberať manžel, vtedy sa domov vráti. A chcela by som dať malú do jasiel. No počula som aj o nejakých 300 eurách na jasle atď. Absolútne sa v tom nevyznám, vedeli by ste mi poradiť, ako by som to mala urobiť ? Prípadne podať viac info? Ďakujem

elise
20. nov 2010

@yvett14 ak si stále v pracovnom pomere (zamestnanie ti trvá)a nastupila si na matersku dovolenku a si napríklad vydatá tak máš nárok byť doma 28 týždnov materskej, ododna nástupu na matersku. toto obdobie sa ráta ako riadny výkon práce za ktorý vznikne nárok na dovolenku u zamestnávateľa, a táto dovolenka sa presuva a môže sa čerpať najneskôr po návrate z rodičovskej, čiže od 1.1 ked ti ako vydatej predlžia matersku o 6 týždnov spolu na 34 týždňov tak ti vznikne nárok na riadnu dovolenku u zamestnávatela o 1,5 mesiaca

miskad
21. nov 2010

@barbyes
Ahoj ja som si toho všetkého vedomá je to svinstvo aké rozdieli robí náš štát už som sa naučila že pokiaľ sa nezabezpečím sama od šťátu určite pomoc nemôžem očakávať 😠
Hľavne sľuby našich poslancov nemajú chyby stále len a len sľubujú dopriala by som im vyskúšať za akých podmienok žijeme možno by sa im potom otvorili oči a nediskriminovali by bielych 😀

yvett14
21. nov 2010

@elise zlatá moja ja fakt som dutá ako bambus ale nechápem poslednú vetu, U ZAMESTNAVATELA O 1,5 MESIACA. tomuto neprídem. takžeked ja sa vrátim do roboty tak mi povedia že mám ešte nejakú dovolenku navyše?? alebo ako?? fakt prepáč velmi ja sa do tohto nevyznám. či tých 6 týždnov je ten 1,5 mesiac a zamestávatel má niečo s tým spoločné po mojom rodičovskom??? prepáč!! som sprostá potrebujem vysvetlenie,pa

elise
21. nov 2010

@yvett14 ked nastupiš do práce po ukončení materskej tak ti zamestnávatel povie kolko máš dovolenky, samozrejme pripočíta aj alikvotnu časť za 6 týždnov o ktoré predlžia poberanie materského príspevku
poviem ti to na príklade:

nástup na metersku september 2010 - 55% z platu do 31.12.2010 - poberáš matersku, v práci ti za toto obdobie vzniká nárok na dovolenku na zotavenie ako keby si pracovala
január 2011 zvýšia ti matersku na 60% a predlžia ti materslu o 1,5 mesiaca. to je tiež nárok na dovolenku na zotavenie ako keby si pracovala

ked je žena na rodičovskom príspevku nevzniká jej nárok na dovolenku (dovolenka sa kráti)

sumár zo súčasných 28 týždnov poberania mateskej vzniká nárok na dovolenku na zotavenie u zamestnávatela, táto dovolenka sa môže presunuť až do skončenia rodičovskej tj. po dobršení 3 rokov veku dieťata. podla nového od januára ti zvýšia nárok na dovolenku na zotavenie u zamestnávatela alikvotnu časť o 1,5 mesiaca (ak máš nárok na 20 dní tak o 1,5 dňa ak máš nárok na 25 dní tak o 2,08 dňa)

susita
21. nov 2010

Ahojte dievcata, ja viem, ze ste na tuto otazku odpovedali uz mozno 100krat, ale chcela by som sa predsa este uistit... Ako to bude v buducom roku s mamickami, ktore nastupia na MD a splnili vsetky podmienky DNP? Bude im tych 34 tyzdnov pocitana vyssia materska alebo ako? Pred casom som postrehla vlny verejneho nesuhlasu a kritiky v suvislosti s DNP a neviem, ci je uz tato tema def. uzavreta alebo ako... Ja si ho uz platim vyse 9 mesiacov a nahovaram aj kamaratku, kt. tiez planuje babatko, ale na soc. poistovni jej poradili pockat do noveho roka, pretoze sa planuju nejake zmeny a nikto vraj nevie, co bude... Az som nadobudala pocit, ze stojim mimo zakona, tak ma tie reci vyplasili... Na co akoze cakat? Aby to nestihla a oni usetrili? 😠 Dakujem za odpoved a zelam krasnu nedelu 😉

elise
21. nov 2010

@susita DNP nebudu rušiť podla mojich informácií mamičky ktore nastupia na matersku buduci rok automaticky budu mať 60% z platu (súhrn poistneho na menocenské poistenie) a budú mať predlženu matersku o 6 týždnov k pôvodnemu napr pri vydatej 28 týždnov +6 týždnov. štátny úradníci vždy maju za úlohu chrániť štátne peniaze.ja si DNP platím tiež. je to legálne

alca85
21. nov 2010

@susita nech určite nedá na rady v SP....ja som sa tým vďaka ním ukrátila o cca 2 týždne a teraz sa len môžem modliť aby mi DNP vyšlo 😠 ...išla som do toho s tým, že ak by sa niečo po novom roku zmenilo, tak si to jednoducho zruším. Veď tie 2 mesiace čo si zaplatím do konca roka ma hádam nezabijú.

susita
21. nov 2010

Dakujem baby, ste ma potesili 😀

denisocka
21. nov 2010

možno ste to tu preberali - ale pýtam sa znova - da sa odist skor z MD,ked mi vychadza nastup na RD 16.1. ???

kwa_kwa
21. nov 2010

alca85... presne tak! ja sa nevyjadrujem ako som dopadla na SP! pracovnicky boli tak neochotne a protivne, ze som prisla o 2 mesiace marodky a az ked som sa dostala ku informaciam, ci mam vobec narok musela som si najst znamu na urade, ktora mi to zistila inak sa s tebou nebavia mas si to zistit u zamestnavatela! a vrchol bol, ked som si vsetko vybavila, sla sa zaregistrovat ako DNP a na podatelni mi povedal nejaky mlady chlapcek, ze peniaze uvidim az po 9 mesiacoch platenia, lebo som limit nesplnila... 😀 tak som mu ukazala papiere, kde som mal presne vsetko vypocitane, tak na mna pozeral ako debil, ze odkial to mam.... takze asi takto....