icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

elise
21. nov 2010

@denisocka dá ale ochota na urade nebude 😉

vieraj
21. nov 2010

@kwa_kwa to mi je strasne luto, ja totiz robim na SP a viem ako sa na nemocenskom oddeleni neochotne spravaju 😠 velakrat som ja z okienka kde prihlasujem na DNP a podobne veci, pytala telefonom na nemocenske ked sa klient prisiel znova za mnou postazovat, ze mu nepovedali 😠 😠 😠 😲

alca85
21. nov 2010

@vieraj @kwa_kwa mňa sa v SP pokúšali 2 pracovníčky presvedčiť, že mne DNP nevýjde, ani keby som neviem čo robila.....ale nakoľko mi 3 či 4 kočky dali tu na MK rovnaké informácie že mi DNP výjde, tak som tam išla 3x s tým, že si už žiadne rady pýtať nebudem, len jednoducho poviem, že si chcem platiť DNP a hotovo. Našťastie tentokrát som narazila na veľmi ochotnú pracovníčku, ktorá tam práve len zastupovala a nakoniec som sa jej posťažovala na ochotu jej kolegýň a tá nechápala, že prečo ma takto zavádzali. No ale tie premeškané dni mi to už nevráti ☹

vieraj
21. nov 2010

@alca85 pokial si si to zacala platit a nebola si este tehotna, tak nemas preco banovat za ujdenymi dnami. opacne, by to uz mohlo byt otazne...

alca85
21. nov 2010

@vieraj no práveže som už tehotná bola... 😒

denisocka
21. nov 2010

@elise kaslem im.ak to schvalia tak staci ukoncit k 30dec?kiez by to schvalili k 1.2.,aj o prispevok na prve som prisla bo ho davali az od febr.2008

alca85
21. nov 2010

teraz mi 270 dní uplynie 17.6. a termín mám zatiaľ 27.6. No a keby ma hentak neodžubali, tak som mohla mať ešte 2 týždne navyše k dobru 😒 ....ale aj napriek tomu sme s MM do toho rizika išli.

vieraj
21. nov 2010

@alca85 drzim palce 🙂

alca85
21. nov 2010

@vieraj dík, budem to potrebovať 😔

elise
21. nov 2010

@denisocka v januári ti o 6 týždňov predlžia matersku a aj zvýšia o 5 % 😉

yvett14
21. nov 2010

@elise ešte taku malu podotázku, to akože ked pojdem do roboty po troch rokoch tak mi ženská v kancli povie že ešte mám vyčerpať 2 dni dovolenky lebo ja som si už všetku dovolenku z roku 2010 vyčerpala, alebo sa mi dovolenka v r.2014 ked nastupin do roboty automaticky zvýši na 27.08 dna??? Ja som nastupila na matersku v 09.2010 tak ako si písala. Ja som hrozná. ani bysom sa ta dalej nepýtala ale my máme v kancli taku" ženu" že nič nepomože a neporadí tak ked si to nezistím sama tak sa mi vysmeje do ksichtu. a ešte ti naznačí že som taká sprostá že som to nevedela.... diky ti velmi moc, si zlatá že mi to vysvetluješ

elise
21. nov 2010

@yvett14 ak sisi pred nástupom na matersku vyčerpala celu dovolenku do konca roka tak budeš mať nárok za rok 2011 alikvotnu časť t.j do kedy budeš poberať materský príspevok cca do apríla po predlžení ti vzniká nárok na dovolenku ak by si dala presný dátum nástupu na md zajtra ti napíšem uplne konkrene.. ešte sa pripravuje zmena v zákonníku práce kedy matka ktorá sa vráti po matrskej musí dostať rovnaké finančné ohodnotenie aké dostávala kolegyna na rovnakom mieste vrátane bonusov a zvýšenia platu mali by potm byť na rovnakej štartovacej čiare.

yvett14
21. nov 2010

No ja som nastupila 3.9.2010 na matersku a tá ťapa mi povedala že mám dakedy začiatkom marca dojst do roboty po papiere na rodičovský- asi žiadost. a chcela som sa spýtat, ked som pracovala do 09 tak bonus na tento rok mi daju aj na maličku čo som snou teraz doma alebo mám žiadať??alebo to automaticky urobia na socialke ked som tam žiadala o matersku?? lebo moj manžel robí na zmluvu len od decembra tak mu stačí od januara žiadať bonus?? a ešte niečo, možem?? ked má niekto rodinne prídavky tak má ešte ulavu na dani alebo už to neplatí, lebo dakedy to bolo a mala som ulavu na dani kvoli rodinným. diky ti moc si Zlatá

elise
21. nov 2010

@yvett14 13 mája by ti mala končiť predlžená materská. k zamestnávatelovi po skončení materskej nemusíš isť stačí ked im doporučene pošleš oznámenie že zostávaš na rodičovskej dovolenke do 3 rokov veku dieťaťa t.j dátum kedy dieťa dovrši 3 roky. za obdobie od januára do konca apríla ti vzniká nárok na dovolenku na zotavenie. čo sa týka rodičáku ten je treba ísť vbaviť si na UPSVR tam ti daju tlačivo vpíšeš doložíš fotokopiu rodneho listu malého a hotovo.
daňový bonus si uplatnuje pracujuci rodič už si ho môže uplatniť za mesiac kedy sa bábo narodilo. rodinne pridavky berie prednostne žena takže v pohode to môžeš brať alebo aj muž je to jedno.

buburka
21. nov 2010

Ahojte zienky. Neviete ako je to teraz po novom s dlzkou materskej? vraj ma byt dlhsia???
Je nejaky rozdiel v dlzke u slobodnych matiek a vydatych?.....poviem pravdu, ze uz mam z toho riadne leco 😒

elise
21. nov 2010

@buburka u slobodných a osamelých je teraz materská 37 týždnov po novom 37+6
u vydatých je 28 týždnov po novom 28+6

kwa_kwa
21. nov 2010

vieraj... no co ti poviem, ako ani ja som nemala vzdy v praci najlepsiu naladu, ale ked ti niekto odmieta odpovedat na zakladne otazky, ktore ako poistenec potrebujes vediet, tak je to dost smutne ved si za to platim... nech to tie zeny nerobia, ked ich to nebavi.. nam tie informacie nema kto iny poskytnut... ale hlavne, ze sme sa k tomu dopracovali, len skoda ze som prisla o peniazky,lebo ja to malo teraz pomoze... :D
alca85... ale tebe to nakoniec vychadza ci ako? ty si si do teraz vobec neplatila, ci si nemala pred tym tych 270 dni platenych?

kwa_kwa
21. nov 2010

elis.. a ked som slobodna, ale oteca dietata mame len spolu nezijeme?

elise
21. nov 2010

@kwa_kwa ak nie si vydatá ideš na md ako slobodná

elise
21. nov 2010

@kwa_kwa ak nie si vydatá ideš na md ako slobodná nezáleží na tom či ste spolu alebo nie

kwa_kwa
21. nov 2010

elise... ok.. dakujem.. minule niekto pisal, ze sa to nerata...

denisocka
21. nov 2010

@elise elis,ja mam tak malu matersku,že mi musi socialka doplacat do 256€,takže ani predlženie,ani navýšenie ma nevykupi z biedy, myslím že skratit ju o tých 16dni a nastupit na doričak skor aby som ho mala 256e do 20mes bude lešpie ,či nie? 😒

elise
21. nov 2010

@denisocka to by bolo lepšie do 20 mesiaca 256

denisocka
21. nov 2010

@elise k akemu datumu mi stači ukončit MD? k 30.12? EšTE POčKAM NA SCHVALENIE,NESCHVALENIE ... fakt by ma potešili keby to platilo od 1.2.2011 - myslím žeby vysli v ustrety všetkým maminam,ktore nastupili na MD na prelome mesiaca a teraz su zufalo nasrate

elise
21. nov 2010

@denisocka tvoj konkretny prípad: rodičovský by som riešila čím skôr pretože rozhodnutie trvá do 30 dní aby si ho stihla dostať

denisocka
21. nov 2010

@elise a to tam mam udať,že k 30.12. chcem ukončiť MD? a čo ak to neschvalia ? zbytočnč pojdem 3 týždne skorej do roboty 😀

elise
21. nov 2010

@denisocka ako máš formulované rozhodnutie o poberaní materskej? doplácaju ti do výšky rodičáku? ak ano mali by ti schváliť 256

denisocka
21. nov 2010

@elise hej doplacaju .... ale čo ak nechvália to predčastne ukončenie MD ? či to musia schvaliť?kam ist najprv? na socialku,či na UPSVAR?

denisocka
21. nov 2010

😀 @elise alebo čo ak schvalia zakon od 1.2. ako ja tajne dufam,potom sa možem odvolať? že som konala skratovo?

elise
21. nov 2010

@denisocka schvália ho od 1.1. inak môžeš prerušiť matersku nastupom do práce (vyčerpáš si staru dovolenku a potom nastupuješ na rodičák