Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
Baby mozem sa spytat ci sa od noveho roku ide rusit aj ten prispevok pri narodeni dietata tych 840eur? ci to ostava? dakujem
@solinkarka preco by sa rusil? ten vobec nesuvisi s rodicovskym prispevkom. Debatovalo sa o tom sice na konci leta, ale potom Radicova povedala ze nic sa nerusi ...
@kvetinka211 ten prispevok pri narodeni posielaju automaticky, alebo on treba ziadat ako o matersku?
@zuziq8 dava sa ziadost na urad prace
a nevies odpovedat na moje predchadzajuce otazky?
@lensam ahoj, tak ty mať predĺženú materskú nebudeš, ale choď na UPSVaR a vypýtaj si tlačivo na rodičovský príspevok tebe vyjde tých 256€ a to za december dostaneš za 16 dní materskú zo sociálky a za celý mesiac rodičovský príspevok tých 256€ ak si predtým pracovala a odvádzala 270 dní nemocenské dávky teda do socialky. Len musím doniesť na UPSVaR potvrdenie zo sociálnej poisťovne, že od kedy do kedy si na materskej, aby ťa na úrade mohli potom zaradiť na rodičovský príspevok a ešte potvrdenie od zamestnávateľa, že nebudeš čerpať riadnu dovolenku, na ktorú máš nárok. Ja som to teraz vybavovala všetko.
Ahojte maminy. Nemam cas citat celu diskusiu, tak by som sa chcela opytat,.. Ak zacnem od 1.1.2011 pracovat na dohodu, stratim narok na prispevok??
@gabulik007 mestratis, kludne mozes mat aj trvaly prac. pomer
@lensam ja si myslím že to s tou predĺženou materskou je ešte neodhlasované a má to byť v platnosti až od nového roku,tým pádom ak ti končí materská 16.12 2010 tak by si mala dostať RP vy výške 256 Eur za predpokladu že spadáš do skupiny ktorá pred materskou pracovala ,čiže mala za posledné 2 roky pred nástupom na materskú odrobených a odvedené poistenie aspoň 270 dní.
@gabulik007 mozes ist pracovat..ale ked poziadas o ten prisprevok na jasle 300 eu tak stratis rodicak..to znamena mozes ist pra pacovt..nechat si rodicak ale jasle si platis so svojho
@lensam no najlepsie to vie elise....myslim ze 30 novebra....ale co som bola na socialke a pytala somsa znamych tak urobia vsetko preto aby nas co najskor hodili do prace aby stat usetril....a samozrejme ponuknu tych 300 eu ktore nie su zo statnych penazi ale z eurofoindov...aby tych statnych 190 mohli zobrat...preto ten rodicak nechcu zvysit....aby sme pocitili nedostatok a isli do prace...a aby sme poziadali o tych 300 na jasle a stat bude mat pekne krasne svojich 190 spät,....no nechajme sa prekvapit....ale Mihal sa velmi spokojne usmieva......ako keby uz bolo vsetko uzvrete
@dusika11 mne sa paci ako to mihal vymyslel, ja totiz do prace chcem ist...neviem si predstavit byt tri roky doma... a hlavne ma potesilo co som sa tu dnes dozvedela, ze mozem ist pracovat a popri tom dostavat rodicovsky prispevok. i ked sa mi to zda ako hlupost a rada by som o tom pocula z mihalovych ust...podla mna ked ides robit, mas narok na zaplatenie skolky do sumy 300 eur
@lensam ano mas narok na 300 ale vezmu ti rodicak...ja cakam dvojicky mne je skory navrat do prace na prd nehovoriac ze moja praca su same vecerne a nocne...takze do normalnej prace sa vratiti nema vyznam..
mam dohodnutu brigadu na tri hodky denne...ale musi byt niekto pri detoch,,ta dohoda mi vynesie len okolo 170 eu...ak plus 190 rodicak...to je smiesne lebo si musim niekoho platit s toho k detom...sanozrejme opatrovatelka to chce dvakrat...ak pozidam o 300 eu pridem o rodicak...takze bude pre mna len 170 eu lebo tych 300 si vyfakturuje opatrovatelka takze ani z voza ani na voz.............
ja mam pracu ale tam nastupim az po troch rokoch lebo to sa tazko vysvetluje tento zakon si mysli ze vsetky sme uradnicky od 8 do 15 hodiny ale niekto sa musi starat aj o zdravie, kulturu..ja teraz kvalifikaciu nebudem menit...mne je tento zakon na prd....je plno zien ktorym to ze daju 300 eu na opatrovatelku ale vezmu rodicak nevyhovuje..........pretoze nie kazda chce odist deti na 8 hodin ihned...mozu si taketo riesenie strcit do ....z...u
prosim kedy sa ma o rodicovskom prejednavat???
velmi jednoducho...tabulkovy system za ktory som uz tu bola skritizovana...kto kolko robil.. ci pracoval...ziadny jednotny prispevok..ja predsa po 20 rokoch prace nemozem byt hodena do vreca s tymi co nepracuju........dalej pracovala som v dvoch troch pracach, odviedla som tomuto statu vela peanazi.....teraz budem mat dvojicky a to mam prosit na kolenach ze sa neda vyjst z takych penazi---ze chcem ist do prace popri materskej ale len tri hodiny denne lebo...sa chcem venovat aj mojim dvojickam na ktore som tolko cakala? to mam od nich behat po nocnych alebo menit teraz kvalifikaciu lebo si Mihal mysli aky je sikovny? ked si nabuduce kupi listok do divadla tak aj tam su matky co trebars musia kvoli jeho bohorovnosti nechat polrocne deti doma a zhanat opatrovatelku...to vsetky herecky pojdu robit uradnicky? a sestricky a lekarky..ved chceme mat pohotovost...to ze beru rodicak ak poziadas o 300 eu ma nastvalo a znova vravim mne to nevyriesi nic...a mozno mnohym dalsim co chcu popri rodicovskom skusit pracu len na par hodin........ale to je skoda reci---a potom sa mam pozriet na spravy ze zvysuju dochodok a stavaju nove byty na luniku
Ja mám tri deti a už sa nečudujem ničomu, ani k jednému mi nevyšlo, aby som dostala to akože štartovné tých okolo 20 000 Sk, teraz posledný syn má nad 2 roky, čiže mám už iba 163 e, a viac asi od nikoho čakať nemôžem, je to výsmech, žene matke, ktorá pracovala, odvádzala dane a má z toho vyžiť..... nikdy som neplánovala deti preto, že to bude môj zárobkový biznis, ale aj tak je to dehonestácia našej každodennej práce pre naše deti.
baby mozem sa nieco spytat? som nezamestnana uz vys pol roka a zdravotnu si platime teda sama..budem dostavat ten rodicovsky prispevok ze? a kde sa vybavuje? ja sa tymto veciam vobec nerozuniem ☹
@mata35 ano suhlasim to ma byt zena zobrak? a zobrat peniaze od manzelA?od mamy? ved ked s toho sa daco poplati tak pre zenu nevyjde ani ...na kavu...
my mame oddelene ucty moj mi da peniaze,,,ale vzdy som si rada nieco kupila zo svojho uctu..a tak som pod kontrolou co som kupila a preco, ved som ti dal na stravu...hneva ma byt zobrakom......je to cele nedostojne
dako mi to tu neberie ale rodicak no daj si google tam vsetko najdes

@lensam to čo dáva štát za PN-ku si rovno môžu nechať aj tak ma to z biedy nevytrhne tá almužna, tak o čom to je?ale myslela som to tak,že budem poberať RP a popritom robiť na čierno,nie celý život.