icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

ollski
30. nov 2010

@kaktusik007 ano mala som naozaj stastie a dobru rodinu, ktora nas nechala byvat v byte po starkej....som im za to neuveritelne vdacna...uz sice zaciname rozmyslat ,co dalej, lebo je nam to tu male, ale zatial na nic viac nemame...uvidime, ako sa situacia zmeni, ked aj ja zacnem robit....centrum ziliny nie je to iste ako centrum bratislavy...byty su tu lacnejsie, ako na sidlisku, novostavby neratam....my byvame vo vyse 50rocnom dome..vsetko ma svoje plusy aj minusy 😉

miciatko
30. nov 2010

uz viete ako dopadlo schvalovanie myslim ze niekto tu pisal ze sa vlada mala tym zaoberat dnes, viete niekto??

dana333
30. nov 2010

ahojte mamičky čítam, že ste tu mnohé znalé veci preto idem poprosiť o radu ak by ste niektoré vedeli poradiť- Mám ročnú dcéru. poberám RP- 256€. Mám možnosť nastúpiť znovu do práce, a neviem sa rozhodnúť či teraz, alebo až v januári. Totižto ak by som nastúpila teraz dajú mi ten jednorázový príspevok na dieťa- 25% z RP do troch rokov dieťaťa. Ale ak prejde nový zákon a zamestnala by som sa až od januára tak by som mala dostávať popri práci ešte 190€ príspevok ak som to dobre pochopila. Neviem ako by to bolo ak by som šla teraz, v decembri či by som od januára dostávala tých 190€, alebo by sa ma tu už netýkalo, keďže som dostala ten jednorázový príspevok? Dúfam, že som sa zrozumiteľne vyjadrila, ale mám v tom chaos a ide o celkom pekné peniaze tak to nechcem prepísknuť a urobiť chybu. Dík za radu

mirrusska
30. nov 2010

Dobrý deň, pripájam sa prvý krát k tejto téme a potrebovala by so sa poradiť. Podľa nového zákona by som po pri zamestnaní mohla poberať aj rodičovský príspevok. Od februára by som chcela nastúpiť do zamestnania. Najskôr sme s kamarátkou, ktorá by sa mi starala o malú, chceli vybaviť opatrovateľský príspevok. V tom prípade by som prišla o rodičák. Momentálne poberám vyšší rodičovský, tak by mi ostal aj po novom roku. My sme však uvažovali o inom variante, ktorý by nám uľahčil celú vec o tie papierovačky ohľadom opatrovania. Ja nastúpim do práce a o malú sa mi bude starať kamarátka s tým, že jej budem dávať môj rodičák, o ktorý by som aj tak prišla, keď by som požiadala o príspevok na opatrovateľku. Bolo by to takto možné? Vie mi niekto z vás poradiť?

trinidad
30. nov 2010

@dai ...nič v zlom, ale pokiaľ viem tak, ako je stanovený strop pre sumu, z ktorej sa vypláca materská, je stanovený aj strop pre sumu z akej sa platia odvody, takže keď niekto zarába nadštandardne a túto sumu prekročí, neplatí odvody z celého svojho príjmu.

dusika11
30. nov 2010

@meluela ci niekto absolvuje IVF alebo nie do toho ta nic...ak ma vtedy zena naraz viac deti tak si uvedom jedno ze...keby zena mala po sebe deti tak na kazde zoberie najprv matersku a potom rodicak...pricom odvody plati stat....takze s tvojho urcite neide lebo kazdopadne viacpocetne tehotenstvo usetri tomuto statu neuveritelne peniaze...lebo na to druhe dieta vlastne matka nedostava ziadnu matersku a pri rodicaku si musis vybrat meno dietat na ktore si vyberies poberat prispevok....
dalej neviem kto si ze sa miesas do zivota a hovoris ze kvoli titulom som odkladala dieta....je to tvoj chaby pohlad ktorý z realitou nema nic spolocne, lebo ja som si skoly musela robit kvoli zamestnaniu...nie kvoli sebe, a ak by som bola otehotnela popri skole tak by som pokracovala aj dalej v studiu ako moje spoluziacky...
dalej neviem co ty tu miesas matersku a rodicak...matersku mam v pohode lebo som pracovala....rodicak tu trapi kazdu...a neviem kde si prisla na to ze mi rodicak zvysili...ja budem 190...to je pri mojej pracovnej vytazenosti malo....podla stareho by som mala 260 tak sa potom k dacomu vyjadruj....

to je moj posledny prispevok k tebe........vela zdaru pri studiu zakonov, ked sa budes chciet este tu s niekym hadat....to aby si sa nestrapnila, tak ako sa to stalo teraz.

dusika11
30. nov 2010

@meluela odporucam ti nediskutovat o hriboch...chod sa pozriet pred IVF poradne,,,,sedia tam vsetko mladí ludia...preco? si si pozrela dakedy co jeme? skontrolovala si si kozmetiku katalogovych znaciek ktore tu nemozem uviest?
pre tvoju informaciu..ASPARTAN...je vsade este aj v zuvackach, sposobuje potrat a tazke vyvojove chyby u babetiek...tato latka je vo vsetkych light vyrobkoch.....a lacnych malinovkach......skus kontrolovat krabice a pride ti zle s toho co predavaju....
dalsie latky v samoopalovacich kremoch sposobuju nevvivinute rucky a nozky...miesto grafov studuj tieto veci..a prides k tomu ze neexistuje zakon v europe, ktorý by chranil mladych ludi pred latkami v kozmetike....dalej vzduch vsetko je znecistene...to su faktory ktore nicia spermie u muzov...vek s tym nema co spolocne...znova opakujem studuj a nefilozofuj lebo tvoje znalosti su dost chabe....vela parov co poznam ma problemy so spermiami...nie s vekom..

dusika11
30. nov 2010

@zuzimia no ked ta drazdia moje prispevky tak ich necitaj matersku mam okolo 280 EU tak neviem kde si prisla KU CISLU 600 eu..to bol moj plat z dvoch robot......takze citaj pozorne ....druhu pracu mi do materskuj nezahrnuli lebo bola na dohodu....to je vsetko

dusika11
30. nov 2010

@majamat suhlas..ja som bola desat rokov s jednym, co nemohol mat deti.....napriek tomu sne sa snazili,,,,potom som bola dlho sama lebo rozchod bolel a stretla som patrnera ktoreho byvala od 24 nemohla mat deti pre chlamydie , ktore jej urobili nepriechodnost....on tiez bol s nou asi 10 rokov.....a tak sme sa stretli...dvaja ludia co prezili peklo s neplodnymi partnermi,,hovorim peklo, lebo tie vysetrenia, psychicke stavy....to ze mame spolu dieta a hned dvojicky....to povazujem za zazrak...ja som praveho partnera stretla az teraz...zivot je niekedy cudný....nechapem co sa to tu rozputalo za hlupe diskusie........
dakujem ze ste sa ma zastali....

cukruska1920
30. nov 2010

Ahojte..ako to nakoniec dopadlo s tym rodicovskym prispevkom???

miciatko
30. nov 2010

@cukruska1920 ja som len v uputavke na markize videla ze si prilepsia maminky dvojcatiek a trojcatiek

dusika11
30. nov 2010

@dai ahoj dakujem ti ze si sa ma zastala ja som normalne od udivu otvorila usta co sa tu rozputalo za peklo nesuvisiace s temou....no ja som mala prijem z dvoch robot 600 eu..to preto aby som potiahla domacnost , lebo to som uz pisala vplyvom krizy sa nam dostala firma na kolena...moj nedonesie vyplatu domov..musi to vyrobit a teraz ta doba je zla....tak nechapem na com tu niektore ficia... 🙂 asi na zavisti okorenenou nudou... 😎

dusika11
30. nov 2010

@ollski suhlas podla mna potraviny isli tichucko hore...no len spomeniem horalky..na tych ficim 🙂 kedysi boli za osem korun aj po zmene na euro a len tak vcera pozeram...50 centov...to je 15 korun....potom som zacala v hypermarkete skumat ceny...a dosla som k nazoru, ze niektore poraviny isli 100 percent hore celkom potichu....ja sa snazim zdravo jest...vyhybam sa konzervantom eckam..a to ti poviem da to zabrat...pisala som si zosit, pred rokom sme potrebovali na potraviny okolo 170 eu...mesacne a zrazu pri skromnosti potrebujeme na varenie a tak 60 az 70 EU tyzdenne..to som zlavila z narokov zdravej stravy...takze mesacne to vychadza..okolo 250 len strava...a to si uz nepeciem kolaciky so spaldy ktoru mam velmi rada.......chcela by som detom davat lepsiu stravu a ja planujem prejst na surovku...to znamena surovu stravu, lebo kamaratka sa nou velmi vyliecila...teraz nemozem deti vo mne potrebuju rast...
oblecenie pre deti neriesim,,,tiez chodim na baby bazare a tam sa da pekne nakupit cele balicky, zatial mam dobru skusenost,,,u nas bol problem s autom lebo sme mali take mensie, tam sa nam nevmestil kocik pre dvojky museli sme kupit taku mensiu dodavku, a ta bola sice lacna, ale 🙂 dali sme viac na opravu starej dodavky zatial ako za auto 🙂 no neusetris............

janulkama
30. nov 2010

ahojte,neviem ako to teraz bude.Ak by mi mohol niekto poradiť,všade sa píše o rodičovskom a podobne.Môj syn bude mať teraz 3 roky v decembri,ale od 1.10. mi schválili predĺženú rodičovskú dovolenku zo zdravotných dôvodov dieťaťa.Budem mať zvýšenú,lebo nie?Je to celkovo otrasné,ako pristupujú k matkám,ja za malého beriem 164e a to som rada,že tolko,ešte šťastie,že som pred otehotnením pracovala...už bolo toho tolko povedané,ale nič potvrdené,že kolko vlastne budeme dostávať...a hlavne,neviem,či sa prípadného zvyšovania zvýši aj mne pri PMD 😒

matiasko
30. nov 2010

@dusika11 😵
dobre si to napisala 😉 dakujem za vsetky co si presli IVF 😵
tiez to nemam vekom aj ked uz mam 34 ,ale riesim to uz ,,9,, rokov a to si myslim ,ze som bola dost ,,MLADA,,

a inac meluela vobec nejsom sklamana ani nijako ze nahnevana na svet ze som musela reagovat ako si pisala 😉
reagovala by som tak aj keby som nikdy nepodstupila IVF. a koniec uz nebudem ani ja reagovat na kraviny tu popisane 😀

majamat
30. nov 2010

@meluela ako si pisala, niektore pary by mali s otehotnenim problemy uz v nizsiom veku. ako vies, ze by ich nebolo napr. 80% ? o tom ziadna statistika nehovori, lebo sa to neda zistit.

hajda22
30. nov 2010

ahojte baby, pravdepodobne tu budem za zlu, no co uz, nazov temy je RP od 1.1.2011, presla som asi 10 stran dozadu a nedozvedela som sa absolutne nic k teme, ano ja viem vase problemy sa ho tykaju, no myslim, ze viacere tu pod tymto nazvom hladame nieco ine, sme v kategorii paragrafy, dakujem

majamat
30. nov 2010

@hajda22 problem je v tom, ze by sa tu asi vobec nepisalo, keby sme pisali len k teme. zakony sa neschvaluju tak rychlo ako by sme chceli. ja tuto temu sledujem dlhsie, ale uz snad 2 mesiace sa hovori, ze sa bude schvalovat 30.11. co sa dnes udialo akosi este nikto nevie.

ollski
30. nov 2010

asi preto, ze vsetci cakame, co vlastne schvalia 😉
teraz bolo akurat na markize, ze mamicky dvojiciek by mali mat o 25% vyssi RP, trojiciek o 50% plus dlhsiu matetsku o 6t teda 43t..zapocula som len tento kusok,,,vraveli aj cosi viac?..este asi stale nic konkretne nechvalili, ci?

viiierka
30. nov 2010

Mamicky dvojiciek a trojiciek, prave na Markize davali Mihala a ten sa vyjadril, ze roku 2011, budu mamicky zvyhodnene, materska sa predlzuje na 43 tyzdnov a potom rodicovsky budu poberat o 20% vyssi ak su deticky 3 o dalsich 20%.
Tak aj za to treba dakovat peticnemu vyboru 🙂 😉 .

lucia.kl
30. nov 2010

@janulkama ahoj, ak som dobre v tv všetko pochopila, tak by si mala dostávať aj ty už 190€pri predlženej MD

tulina77
30. nov 2010

tiez som videla prispevok na Markize a potesilo ma informacie pre mamicky dvojiciek - hovorili to, co som ocakavala a co mi pomoze - takze z mojej strany spokojnost 😀 ak je to zasluha poslanca Matovica z hnutia Obycajni ludia, dnes si u mna splhol 🙂

zuziq8
30. nov 2010

@tulina77 je pekne co hovorili... ide len o to, ci to schvalia... lebo oni toho vela nahovoria... len potom tie ciny niekedy chybaju.. 😒

tulina77
30. nov 2010

@zuziq8 v duchu hesla "nikto ti nemoze dat, co ti ja mozem slubit" ? 😀 😀 😀

zuziq8
30. nov 2010

@tulina77 presne tak, velmi dobre si to vystihla 😀 😀 preto cakam pri spravach ci nieco schvalili, ale to sa asi tak skoro nedozvieme ... 😔

dusika11
30. nov 2010

@matiasko viem ze prechadzas peklom ..bohuzial nie si jedina,,mam plno kamosiek co otehotnenie riesia od 20 a maju 35 a nic s toho s tej holky si nic nerob neviem kto to je objavila sa len teraz......IVf je neuveritelne nakladna vec nehovoriac o psychickej nepohode...preto ja kazdej velmi drzim palce....

dusika11
30. nov 2010

@tulina77 je to uz schvalene? ja som cakala pri jojke a nic.......

tulina77
30. nov 2010

@dusika11 schvalene to este nie je, podla mna sa k tomu dostanu az zajtra. sledovala som dnes zive vysielanie na stranke www.nrsr.sk a aj som si studovala program schodze a zakon o socialnom poisteni mal byt az 11 bod programu. Schodza zacala dnes poobede a kym som mala sil sledovat online prenos, stale sa bavili len o zluceni SR a SRo. Schodza sa zacala dnes, ale myslim ze jej trvanie bude niekolko dni...

dusika11
30. nov 2010

@tulina77 dakujem ja som taka hrda..asi sme prva generacia zien co sa nenechali zatlacit do kuta...ak to vsetko prejde..tak dakujem peticnemu vyboru aj vsetkym holkam co pisali emaily...a robili natlak...ja som hrda ze sme nesklonili hlavu........

tulina77
30. nov 2010

@dusika11 tiez obdivujem baby, ktore sa do toho aktivne zapojili - mna by uprimne ani nenapadlo ze sa da vobec nieco robit, nejake iniciativy, strajky, napisat niekomu email...