Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@mirka285 Podľa mňa je dôležitý dátum vzniku nároku na RP a ten je podľa starého zákona platného v roku 2010. Žiadosť môžu vybaviť za jeden deň alebo za 30 dní, podľa množstva agendy. V rozhodnutí sa píše väčšinou- priznáva sa príspevok dňom 6.12.2010.......vo výške podľa zákona...... Nemôžu na december uplatniť zákon z januára len preto, že teta úradníčka mala napr. dovolenku.... Čo sa týka začatia vyplácania, prečo trvá vybavenie dôchodku 3 mesiace a spätne im to doplatia od dátumu vzniku nároku ........ Takže keď ja vydajú rozhodnutie v januári, doplatia aj spätne podľa starého zákona.... Veď to by si tehotné mohli dať v októbri žiadosť, aby dostali rozhodnutie o 256 Eurách lebo teraz je taký platný zákon...... 😀
@denisocka k tomu pivu, sa mi pacila radicova - kedze tento zakon mozu opatovne predlozit az o pol roka, tak sa mi pacilo ako sa nechala pocut, ze presne o tuto sumu toho rozdielu dostanu rezorty co vedie kdh menej penazi 😀 😀 😀 len skoda ze maju zdravotnictvo... 😖
@mimmm pozri si ako su napisane prechodne ustanovenia, skopirovala som to stranku dozadu... je tam jasne napisane ze prispevok bol priznany podla zakona ucinneho do 31.12.2010 a VYPLACAL SA vo vyske 256€ -.....
takze je sice pekne, ze si myslis ze podla teba je dolezity datum vzniku naroku, ale podla tych, co tu novelu predkladaju, to tak nie je, kedze sa o datumu vzniku naroku nikde nepise, ale pise sa o priznani rodicovskeho prispevku a jeho vyplacani - a musim im dat za pravdu, pretoze rodicovsky prispevok ti priznaju 6 mesiacov spatne, co by pre rozpocet statu znamenalo, ze az v juli 2011 by vedeli, kolko penazi potrebuju na ponechanie zvyseneho rodicovskeho prispevku... lenze oni to potrebuju vediet skor 😉
@mimmm ano, mohla si si dat ziadost kludne aj v oktobri, nic by sa nebolo stalo 😀 😝
@kaktusik007 hm tak to potom ten kto nastupuje na RD presne v ten den ako ja len si podal papiere na upsvar o dva tyzdne skor dostane ten vyssi a ja ten jednotny??to mi pride protizakonne,ci?
@mirka285 VYPLACAL SA vo vyske 256€ ... to splnia iba tie, ktore maju narok na prispevok za 11/2010 a uplatnia si ho najneskor zaciatkom 12/2010 aby stihli rozhodnut do 31,12,2010..... ale ak tam maju lehotu 60 dni (ja netusim aka tam je) tak aj tak to nepomoze, pretoze potom mozu o rodicaku rozhodnut az po 01.01.2011... a priznat ho spatne od toho 11/2011, ale vo vyske 190€ 😉 a protizakonne to nie je... ak raz ma urad na odpoved na ziadost napr. 30 dni, a ty si podas ziadost 03.12.2010, tak je uplne v poriadku, ked rozhodnu 2.1.2011.... ako budes mat moznost sa odvolat, ale ak schvalia prechodne ustanovenia tak ako som vyssie skopirovala, tak ti pride zamietava odpoved a budu trvat na svojom, a ono budu mat aj pravdu 😉
@kaktusik007 este jedna otazka,a co ked z jednoho uradu pride rozhodnutie skor,lebo su tam tety sikovnejsie a z druheho neskor,napr. po 45 dnoch,cize trebars az v januari?ved v kazdom meste maju inac robotu,vo velkym mestach im to trva urcite dlhsie......no ja som na toto velmi zvedava ako to dopadne,lebo v postate dvaja ludia mozu nastupit na RD v rovnaky den akurat,ze jednemu pride rozhodnutie za tyzden a druhemu za 6 tyzdnov a to co ako?hups smola??
@mirka285 ano
ale tie, co maju narok az za december na rodicak, tak tie maju smolu vsetky, bez ohladu na urad... ak teda tam bude ta podmienka toho vyplatenia....
ako beriem ze sa ti to zda proste krute, lenze nejako to ohranicit musis... a tety na urade maju urcite v metodickych pokynoch, ako maju postupovat, a dokedy treba rozhodnut (resp. s akym datumom treba rozhodnut) ked ta ziadost je tu podana vtedy a vtedy... aby sa proste nestalo to co si napisala... urcite prave preto bude nejaky pokyn, ale ten sa my nedozvieme, kedze ani jedna z nas o poskytovani rodicovskych prispevkov nerozhoduje 😉
@mirka285
http://www.facebook.com/home.php?#!/mpsvar
http://www.facebook.com/home.php?#!/nblahova
prihlas sa na FB, potom klikni na tieto linky, ak zadas "paci sa mi " hore, tak mozes pridavat prispevky
@kaktusik007 Nehnevaj sa na mňa, ale podľa mňa je tam dôležité rozhodnutie ako tvrdia baby... Pretože v rozhodnutí je uvedené, že je priznané vo výške... ale za mesiac... bude vyplatené v nasledujúcom mesiaci. Teda ak ti v decembri dôjde papier, že máš priznanú sumu 256,- Eur, ktorá bude vyplatená v januári, tak v januári to nemôžu zmeniť na 190,- Eur len preto, že ti to vyplácajú až v novom roku...
@mirka285 objektivne ale treba povedat, ak by ten urad svojim nekonanim ti sposobil ujmu - co ale nie je tvoj pripad, kedze si spominala ze na rodicak nastupujes az v decembri 2010, tak potom mas moznost to hnat vyssie a domahat sa opravneho prostriedku.... ze nekonanim - teda nerozhodnutim do 31.12.2010 - ta obrali o 66€ mesacne... zase na druhej strane, moc by ti to asi nepomohlo, pokial naozaj bola dodrzana lehota na rozhodnutie - proste ked raz mas na nieco lehotu 15 dni, tak to mozes spravit aj v ten 15 den a je to po pravnej stranke v poriadku, aj ked vtedy je uz ina legislativa 😉
no baby vam poviem,ze som teda velmi zvedava ako to poriesia...idem kuk ten FB 😉
@mau chapem co myslis, ale opatovne si precitaj tie prechodne ustanovenia ako je to tam napisane... ja vychadzam len z toho... je tam jasne napisane - vyplacal sa vo vyske 256€... a ked je niekto kto ma narok na rp za 12/2010, poda si ziadost 03.12.2010, tak... tomu sa proste prispevok vo vyske 256€ nevyplacal...
pozerala som tie lehoty, je tam vyslovene napisane, ze ak osobitny zakon neustanovuje inak, je spravny organ povinny rozhodnut do 30tich dni, vo zvlast zlozitych pripadoch rozhodne do 60tich dni.... takze... ak si podas ziadost hned aj dnes, lehota 30tich dni uplynie 01.01.2011, kedze je to statny sviatok tak lehota uplynie najblizsi pracovny den, co je 03.1.2011 - vid pocitanie casu podla obcianskeho zakonnika 😉
@kaktusik007 ahoj ak si si pozerala nove navrhnute znenie zakona o socialnom poisteni - ja som si pozerala aj pozmenovacie navrhy, ale nikde neviem najst kde sa hovori o predlzeni nielen materskej pre mamicky jedinacikov z 28 na 34 tyzdnov, ale aj predlzenia z 37 na 43 tyzdnov pre mamicky dvojiciek... pritom v spravach na Markize z 30. novembra ukazali ministra Mihala a hovorili o tomto planovanom predlzeni z 37 na 43 tyzdnov, ktore sa maju dostat do poslaneckych navrhov... nevsimla si si nahodou kde v oficialnych navrhoch sa o tomto pise?
@kaktusik007 Nevyplácal, ale v priebehu decembra mu príde rozhodnutie v zmení, že mu úrad priznáva RP od 01.12.2010 v sume 256 Eur a .... prvýkrát sa vyplatí za mesiac december v mesiaci január v sume 256 Eur...
@tulina77 podla info co mam tak o prelzeni materskej pre mamicky dvojciat a viacerciat sa neuvazuje.... akurat ako bol hodeny link vyssie, je dany pozmenujuci navrh k vyske rodicovskeho prispevku, aby rodicia dvojiciek dostavali 1,25 nasobok rodicovskeho prispevku, rodicia 3iciek 1,5 nasobok a podobne...
a to predlzenie pre mamicky z 28 na 34 tyzdnov tam je 😉
@kaktusik007 ved to - v tych spravach na Markize to davali ako hotovu vec, ktora sa ma teraz dostat to novely aj ked na poslednu chvilu ale ma matie ze to nevidim nikde v pozmenujucich navrhoch... tak uz som z toho jelen. ako si tu ma clovek nieco naplanovat, ked sa znenie tych zakonov tak meni... mne napriklad zamestnavatel bude platit benefity (napr. prispevok do tretieho piliera, sukromnu zdravotnu starostlivost atd) len kym ma bude povazovat za svojho riadneho zamestnanca, co mi bolo objasnene ze je to len kym som na materskej, nie na rodicovskej. Takze je pre mna dost podstatny rozdiel ci budem mat matersku o 6 tyzdnov dlhsiu (so zaciatkom od konca januara) a budem teda riadny zamestnanec skoro cely rok 2011 alebo len 37 tyzdnov, co je kratsie
rodicovsky prispevok je podla mna fakt len prispevok, takze ci je jeho vyska 190, 230 alebo 250 ma teda fakt nevytrhne... myslim ze skutocne naklady na mna a dve deti budu daleko vyssie. Fakt neviem akoby som celu tuto situaciu zvladla bez prijmu mojho muza...
@tulina77 stale moze akykolvek poslanec dat pozmenujuci navrh a mozu to schvalit... takze nic nie je stratene 😝
@kaktusik007 aj v tomto clanku na Pravde sa pise o 43 tyzdnoch... http://spravy.pravda.sk/na-dvojcata-bude-stat-p...
ahojte, nepozerala som vaše diskusie späť, tak sa chcem opýtať, či ponechali možnosť pracovať a naraz aj poberať Rp. Chcela by som ním vyplácať opatrovateľku, a vyhnúť sa tak zbytočným papierovačkám pri vybavovaní opatrovateľského príspevku, veď nakoniec by som o Rp aj tak prišla, keby som dostáva ten príspevok
@kaktusik007 musim ta trochu poopravit ohladom toho RP pocas doby poberania MD, nejedna sa o celu vysku RD ale len o 25% z RD. Je to vlastne prispevok na starostlivost o dieta, a je vyplacany az od mesiaca v ktorom uz nebol vyplateny RD(mamicka uz pobera MD) do mesiaca v ktorom mladsie dieta dovrsi 6tt. Ale samozrejme ze sa mozem mylit, lebo novy zakon som nestudovala, toto je info z UPSVR, ktore mi bolo poslytnute tento pondelok, kedze sa ma to od 6.12.2010 tyka (nastupujem na MD)
@vanilka1802 poskytnute info su podla ucinnosti zakona aktualneho, ja vravim o novele co je v parlamente akurat a tam sa toto meni... a prispevok na starostlivost o dieta sa rusi 😉
@tulina77 to je presne to, o com som hovorila... pozmenovaci navrh poslancov 😉 takze navrh zakona ako presiel vyborom pre socialne veci je jedna vec, ake zmeny navrhu poslanci a ci si to odobria je vec druha 🙂
@kaktusik007 chápem to tak správne, že pravdepodobne to už nestihnem ? Lebo keby som nešerpala dovolenku tak nastupujem na RP 12.12.2010 to by som ešte akože stíhala ?
Ahoj baby, tak ako schvalili nakoniec ten zakon?
@kaktusik007 ahoj. ja poberám materskú od júna, kedže bol nízky upsvar mi doplácal do výšky EUR. v rozhodnutí o priznaní mat. je napísané, že od 20.12. mi priznávajú RP vo výške 256 EUR a už mi nepríde iné rohodnutie. takže si už žiadosť podávať nemusím. automaticky dostanem tých 256.

@kaktusik007
ahaaaaaaaaaa....
sikovna vlada, uz len nech to dnes schvalia, prezident vynimocne nerobil chaos a hned podpisal a mame vianocny darcek