Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@stelika vybavovať môže aj v januári, ale ak danej mamičke skončila materská v decembri vždy bude mať nárok na 256€ ak odrobila. Nezáleží kedy začneš vybavovať, ale dátum na rozhodnutí a je jedno či ho dostaneš ešte v decembri alebo až v januári. V tom rozhodnutí je klauzula odôvodnenie a v tom odôvodnení je dátum nástupu na RP na základe potvrdenia zo sociálnej poisťovne čo potvrdí, že dokedy bola vyplácaná materská
@stelika a to prečo si myslíš? Veď to by potom od januára dostávali aj tie 190€ ktoré to mali vypláchne aj v novembri. Ja som už papiere odovzdala v novembri a na sociálke aj UPSVaR povedali to isté. Sú to moje kolegynky, takže preto to viem a naschvál som nečerpala riadnu dovolenku lebo by mi to nevyšlo. Takže priznanie za december je podstatné a nie kedy to je vyplatené lebo tieto dávky sa vyplácajú spätne. Ja som pracovala z rozhodnutiami, tak preto to viem.
viete mi niektora poradit. poberam rodicovsky 256 a mam dvojicky. budem mat od 1.1. 256 + 25%? dakujem
@andulla ale ved ja viem ze je dolezity datum rozhodnutia od kedy stale kto tu o tom omiela ze to tak nie je je kaktusik007, a nie ja prosim precitaj si aj ostatne 😉 ona tvrdi ze nie, nie som to ja 😲 som jej aj pisala ze ja sa snou dalej hadat nejdem asi reagujes na ten skopirovaný prispevok to pisala kaktusik007 😠
Zuzkamo:ja by som sa chcela spýtať že keď som na RP priznanom v roku 2008 či môžem v roku 2011 mať popriRP aj PN.Alebo to ostalo po starom časť RP a zbytok PN. 🙂 🙂
ahojte, chcem sa informovat ohladom predlzenia MD - konkretne - predlzenie o 6 tyzdnov. plati to od 1.1.2011 pre vsetky mamicky, ktore v tomto termine este poberaju matersku. a tu nastava moj problem. nastupila som na MD 18.6. - koniec MD mi vychadza na 31.12. (28 tyzdnov)
moja otazka : ako sa da predlzit materska ? docitala som sa ze napriklad tak, ze dieta je hospitalizovane a o tieto dni sa automaticky MD predlzuje. toto je ale dost blby sposob, tak by som chcela vediet ci je este aj ina moznost ako sa dopracovat k poberaniu materskej aj 1.1.2011 ? prosim poradte ak vas nieco napada ! v akom pripade sa predlzuje MD ?
ahojte. nastupila som na matersku 2.12. dobrovolne si platim to nemocenske poistenie lebo som nebola zamestnana, tak mi vychadza najvyssia materska. neviete mi povedat kolko to presne bude??
dakujem. lebo som si platila 47,70 kazdy mesiac dobr.zdr.poistenie.
dakujem zuzana
@marcellinka - do 20. mesiacov dvojiciek budes mat 256E a potom budes dostavat tych cca. 237E
@dannynka ja rozmyslam, ze kto, co.... ale uz viem, uz mi bliklo 😀 😀 😀
@lubinka26 k tej slobode - podla mna je to zneuzivanie systemu, takze sa nevyjadrujem 😀 😀 😀 😀 ale tam dlzka materskej ostala ako bola povodna, cize aktualne je to viac len o 3 tyzdne.... nepredlzili aj to o dalsich 6 😉
@stelika mozes ist do prace na akodlho chces a zarabat kolko chces.... na hodinu, na desat hodin... to je na tebe.... 😉
@dada2007
@akzuzs budete mat 190,1€ .. a ako pise
@mirka285 budte radi, ze vas zastihla predlzena materska, lebo su baby, ktorym materska konci presne 31.12.2010 a rodicak zacina 01.01.2011 a tie su na tom uplne najhorsie - povodna matesrka, rodicak 190,1€ 😒
viete mi poradiť baby. Malá mi nastupuje v januári do školky ale tri roky bude mať až v maji. Ja budem dva mesiace pracovať potom nastupujem na dalšiu materskú, myslíte že možem pracovať a poberať rodičovský príspevok do troch rokov dieťaťa aj ked budem mať malú umiestnenú na celý den v školke?
@ziza55 ano, od 01.01.2011 vratane sa ti zmeni percento dvz, cize bude zvysena o tych 5% rozdielu...
@marcellinka nie, ale po ich 20tich mesiacoch veku budes mat 190,1+25%
@iwonita blbe... skus si nastudovat zakon o socialnom poisteni, postaci ti aj ta verzia co je aktualne platna, do 31.12.2010, najdes ju na webe v plnom zneni s poslednymi novelami - okrem tej co teraz presla parlamentom... ale v nej sa toto neriesilo, toto na co sa pytas je osetrene v tom povodnom 461/2003... ja osobne neviem ci sa to da, asi ani nie, pretoze vsade je pisane ze materska striktne trva tolko a tolko tyzdnov od nastupu... a v zakone je akurat osetrene, ak nastupi zena neskor ze aj tak je dlzka najviac 28 tyzdnov po porode..... takze ty budes zrovna v tej jednej blbej skupine, ktora ma povodnu matesrku a nizsi rodicak.... smola...
@dankadina mozes mat rp bud do troch rokov veku starsej alebo do 6tich tyzdnov veku mladsieho babatka, ktory datum uplynie skor, tak tym datumom ti zanikne narok na rodicovsky prispevok
Ahojte dievcata, najde sa tu nejaka dobra dusicka a poradi mi? Lebo sa v tom voobec nevyznam ☹
Kolko budem dostavat peniazkov za tie tri roky, ak by som sla na matersku hned po VS a nepracovala vobec? Dakujeeem krasne paa 🙂
...+ ak budem na rizikovom tehotesntve a teda skorej doma, tak ci onak, nedostanem skor peniazky?
Zuzkamo:možte mi niekto odpísať na moju otázku ktorú som písala vyššie ďakujem.
@kaktusik007 ale chcela som vedieť či možem mať staršiu umiestnenú na celý den v školke a pracovať a ešte aj poberať rp, či to zákon nejako upravuje

@dada2007 pravda je taká, že keď len teraz si nastúpila na MD, a v roku 2011 prejdeš na RP tak dostaneš 190€ 🤐 , ale tvoja MD by mala byť predlžená o 6 týždňov