Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
dobrý deň, pán minister, prosím Vás o info, materská dovolenka mi končí presne 31.12.2010 (nástup na materskú 19.6.2010), znamená to, že nemám nárok ani na predĺženie materskej dovolenky o 6 týždňov a ani na zvýšený rodič. príspevok 256 euro? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
@denisocka vysku materskej budes mat zvysenu z 55 na 60 % z vymeriavacieho zakladu a aj predlzenu ju budes mat, kedze ti presahuje do noveho roka, prave to hovorili v telke, ale rodinne pridavky dostanes vo vyske 190,1 eur a nie 256 eur mat nebudes, to budu mat len tie, ktore ho zacali poberat pred rokom 2011
@jozefmihal Dobry den, velmi pekne Vam dakujem za odpoved. Obdivujem a ocenujem, ze myslite na nas mamicky a buduce mamicky i pocas sviatkov. Prajem Vam vela uspechov a vsetko dobre v Novom roku. Este raz dakujem.
tak ci tak je to nadrd. Nemam slov,aspon ze inym maminam to pomoze.
@jozefmihal dobry den! Mam aj ja jednu otazku. Na MD som nastupila v juli 2010. Chapem predlzenie MD, zvysenie o 5% aj to, ze potom dostanem RP 190,10. Kedze su to "zavratne" peniaze uz som vybavila jasle, aby som mohla struhat dalej karieru u nas na SR tak docenenu, ze ucitel. Nastup od septembra 2011. Z toho vyplyva, ze od septembra uz nebudem dostavat RP, len mi budu preplatene jasle? Nejak som to pre istotu nesledovala, lebo som mala obavy, ze sa rozculim a pridem o mlieko.
Dakujem za odpoved a prajem veseleho Silvestra.
@denisocka samozrejme, ze budes mat MD nie 28 tyzdnov ale 34tyzdnov, ak si vydata, ak si slobodna, ostava to na 37tyzdnoch. no... toje uz len skoda, ze Ti zamestnavatel daval nizku mzdu...
@nicky7 i Tebe sa predlzi MD o 6 tyzdnov, vid vyssie, odpoved @denisocke...
@aela o tej vyske viem, len fakt netusim, ze ci ten rodicak ostava, alebo uz potom nan nie je narok. Lebo ak by ostal sla by som len na ciastocny uvazok, aby som mohla byt s malou co najviac. Aspon takto...
@olifcek presne ako pises. Ja by som sla, ale jedneho sa lahko zbavia, lepsie je ist masovo, ale Slovaci len sklonia hlavu a hundru popod nos. Toto sa mi nepaci. Vzdy som vycnievala, lebo som si otvorila "hubu" a kedze som bola sama, mala som problem. Ale aj tak si poviem.
@jozefmihal pan minister o akom miesani davok hovorite? nie je to tak, ze materske a rodicovsky prispevoksu dve rozdielne davky? Ja si nenarokujem na materske ,ale na RP a to z dovodu, ze ziadna taka ani obdobna davka v UK nie je. presne tak hovori zakon. Ak som teda zacala materske v UK a nemozem mat RP na SR,znamena to, ze v pripade, ze prestanem brat child benefit na najstarsieho syna,pretoze ten je v UK len do 16rokov, nemozemsi ho uplatnit na SR kym dovrsi 18? Ale, ci tamuz miesanie davok nie je?To na kazde odvetvie plati iny meter? Presne podla ktoreho zakona tedanemozem poziadat o platbu RP zo SR? mozete ma nan odkazat? Pretoze ja som nic podobne nenasla.prave naopak ako som citovala vyssie, v ramci EU mam narok v ktorej kolvek krajine, ak je vsak dodrzana postupnost primarnej platby.Ja som sa odvolala konkretne na zakon, neskonstatovala som to, vy ste to len skonstatovali, mozete ma poucit prosim, podla ktoreho konkretneho zakona ste tak urobili?
Ahojte baby, viete mi poradit? Neviem co vsetko nove sa v tom zakone od 1.1.2011 meni... Ak nastupim este do konca roka 2010 na MD bude mi ratana od posledneho preresenia v zamestnani? Alebo za predchadzajuci rok? Lebo mam moznost nastupit na md aj od 1.1.2011 ... Neviem co robit.. viete mi niekto poradit? dakujem velmi 🙂
A ak mas v roku 2010 dve zamestanania tak sa to bude ako ratat? Priemerka za cely rok? Alebo od predchadzajuceho prerusenia? A este jedna otazka, socialna poistovna to rata k datumu kedy ta vypise doktor na matersku alebo kedy to oni priznaju?
@nika222
tu záleží presne od dátumov vzniku a zániku nem.poistení a nástupe na MD (ak netrvá zamestnanie aspon 9dní, tak sa to bude brať z predchádzajúceho roku, ale bez hohladnenia VZ u daného zamestnávatela).
Sama mamička si môže určit nástup na MD (aj ked to obvylke vypisuje lekár) a to v rozmedzi 6-8týž. pred PTP (v takom prípade je jedno, či porodíš aj den po nástupe na MD). Ak by nastúpila neskôr ako 6týž. pred PTP, tak sa môžeš ukrátiť o nejakú dobu poberania materského. Ale v takom prípade neviem, či rozhod. obdobie určujú podla dátumu vzniku nároku (najneskôr 6týž.pred PTP) alebo skutočného nástupu na MD (neskôr ako 6týž. pred PTP).
@olifcek presla som od jedneho k druhemu. CIze by mi SP mala brat VZ od posledneho zamestnavatela a ked nastupim dnes na md co je 27.12. tak sa to bude pocitat este po starom ze? Lebo mam obavy aby mi to nevypocitali po novom a to by bol pruser kedze u stareho zamestnavatela sme mali minimalnu mzdu na papieri...

dobrý deň, pán minister, prosím Vás o info, materská dovolenka mi končí presne 31.12.2010 (nástup na materskú 19.6.2010), znamená to, že nemám nárok ani na predĺženie materskej dovolenky o 6 týždňov a ani na zvýšený rodič. príspevok 256 euro? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.