Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
Ahojte,
vidim ze sa tu celkom vyznate, ja by som mala otazku...
Vo februari idem na matersku a chcem vediet akym stylom môzem robit popri materskej dovolenke.. planujem totiz nadalej pracovat z domu.
Len teraz neviem, ze ci je praca mozna az popri poberani rodicovskeho prispevku, alebo môzem pracovat uz teraz hned aj popri materskej na dohodu.
Neviete mi niekto poradit?? 😅
ahojte.mozno neviete,ale ak chcete dostavat viac penazi od januara,ked mate dvojicky alebo trojicky musite o to pisomne poziadat. nezvysia vam to automaticky. od januara je zase novy zakon. pa pa
@macka1982 ahoj..mozem sa ta spytat nieco? pises ze si idete s kamoskou navzajom opatrovat deti..aby bol prispevok 230e..a to vlastne sucasten musis aj zacat pracovat? to sa kontroluje? dokladuje ze si nastupila? nevies? lebo aj ja zvazujem nad tym, zeby sme si to s kamoskou tak spravili, ale neviem, ci nie je podmienka vydokaldovat tu pracu 😕
Opatrovatelka musi mat zivnost a kazdy mesiac ti vystavit fakturu, ktoru musis nosit na Urad socialnych veci. Opatrovatelka nesmie byt poberatelkou materskeho, ani rodicovskeho prispevku.
Ked mas zivnost, musis si platit odvody a dan. Takze to s tou kamaratkou sa ti neoplati, ak nemas inu zarobkovu cinnost.
dakujem baby 🙂
Baby, ja sa chcem opytat, rodicovsky po novom tych 190 Eur bude vyplacaný za január vo februári alebo ako? Lebo ja som v januári dostala ešte po starom.
@xenia555 to uz nie je pravda... od 1.1. mozes pracovat a sucasne poberat RP alebo prispevok na starostlivost / jedno z toho/
Teraz vlastne nechapem baby.. 😅 😅
ja som sa aj pokusala googlit ale nejak som nic nenasla.. 😅
neviem ako to teda bude, este to nemala nastudovane ani nasa personalistka vo firme, tak som zvedava ak to bude...
Teraz som na PN a od 14.2. idem oficialne na matersku, ale s tym ze budem robit stale z domu.
Ja co som vsade citala, tak viem ze to tak plati popri rodicovskom - ze môzem v pohode robit ale stale neviem ako to je popri materskej... 😒 😒
ahojte všetci,nikde nemožem najsť odpoved na to ako to je,ked som na predlženej platenejRD.či sa možem zamestnať a dať malu do školky,pripada mi to trošku nelogicke,ale ak by sa to mohlo,rada by som si privyrobila aspon na par hodin.Mam4deti ,takže každa koruna(euro)je dobra.
Naozaj mi nevie niekto poradiť? Prosim.Pozeram,že tu mate väčšinou malinke detičky,ale ak by niekto vedel o tomto niečo nech sa ozve.dik,čakam....
prisiel Vam uz RP tento mesiac? Je 17-teho a zatial nic, neviem, ci meskaju alebo presunuli datum.
no volala som na upsvar, a na callcentre mi spominal, ze nie som prva, co dnes vola, a dal mi cislo, na ktore si mam zavolat, nikto mi to zatial nebral.
mne prisiel RP este 13-teho az som bola z toho prekvapena 🙂
Ahojte, mne tiez este nenabehol rodicak, cakam, ze mi uz smska pride a nic, kazdu chvilu pozeram banking a zbytocne 😒 😒
@nikuska4 ahoj, zrovna dnes som si bola na UPSVaR pre posudok, co mi schvalili prelzeny plateny rodicak kvoli zdravotnemu stavu maleho, a ta zenska tam sa ma hned pytala, ze ci pojdem robit, ja ze nie, a ona, ze mozem normalne pracovat, ale tak to u mna teraz nehrozi a skolka tusim iba na 4 hodiny moze byt...neviem 😒
@cica13 mne to schvalili ešte v novembri,ale vtedy platilo,že nemožem vykonavať zarobkovu činnosť,aj potvrdenie zo školky som potrebovala že ju nenavštevuje.Ale už vtedy mi hovorila lekarka čo mi vypisovala žiadosť,že po novom roku možem pracovať,lenže nikde inde som to nepočula.tak neviem,či si vobec možem niečo hľadať,chcela by som skusiť aspon tak na 4hidiny denne,ak mi to mala zvladne.diky za odpoved
@luka04 ahoj, no musis zacat pracovat a mojou pracou bude zivnost na opatrovanie deti (tych od kamosky). no a na jedno dieta sa to neoplati 190€ rodicak / 230€ prispevok. ale na dve uz ano. ale to su len moje plany, najskor musim nastupit na MD (uz coskoro 😉 ) a az potom tie prispevky. mam este dost casu nad tym premyslat ale zatial su plany taketo
konecne mi prisla pred chvilou smska a nabehol mi rodicak 🙂
fuuuha, neskoro vam teda chodi rodicak. ak vyjde datum na vikend /15teho/, tak uz v piatok vecer mam peniaze na ucte. 😉 aspon vam dlhsie vydrzia. 😀

@kaktusik007 ahoj, no zatial budem poberat tych 75% zo 190, potom pojdem na matersku a potom by som chcela ziadat prispevok na starostlivost na obe deti 2x230€. jasne, ze nepojdem od polrocneho mimina robit ale ideme si s kamoskou navzajom opatrovat deti. ja jej a ona mne a pritom kazda vlastne... teda dufam, ze to vyjde...nech ratam ako chcem 2x230 je viac ako 190... uvazujes aj ty nad niecim takym?