Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@tatolu Prave ze som sa pytala ze aj na trvaly prac. pomer aj na dohodu aj brigada, teraz nie su ziadne obmedzenia v tomto smere
@lilianka851 Vďaka 😉 . Po prvých mesiacoch uvidím, či teda pôjdem spať do práce - uvidím, ako to budeme zvládať 😉
ahojte baby, pisala som uz aj Mihalovi, ale odpoved asi tak skoro nepride, preto sa chcem spytat na vas nazor k mojej situacii:
mam dvojicky, na ktore by som chcela poberat rodicovsky prispevok 256 Eur, ktoreho cerpanie bolo prerusene porodom tretieho dietata. Je mozne tento prispevok (po skonecni MD s tretim dietatom) docerpat vo vyske 256 Eur, alebo plati prispevok vo vyske 237,60 Eur do veku 20. mesiaca zivota dvojiciek?
Mozem po ukonceni MD sucasne poberat na tretie dieta prispevok na starostlivost vo vyske 230 Eur, s ktorym mi pomaha moja sestra – studentka? Ake podmienky musia byt pre vyplacanie prispevku na starostlivost splnene?
Vopred dakujem za cenne informacie
http://moje.hnonline.sk/node/5600
Niečo o RD 🙄
@mimmm ahoj dakujem za radu, nastudovala som si par veci z netu, na urade mi akosi nevie nikto nevie povedat co a ako, vraj tam mam ist osobne... ☹ ale pri troch detoch pojdem iba ak vybavim vsetko a chcem sa na to pripravit.
Aj som si myslela, ze tych 256 uz bude pase, len som to na jednom individualnom priklade videla...
@bobicek5 ahoj. Neviem presne akú info hľadáš, ale mne keď sa narodil tretí syn, tak mi MD vyšla menej ako 256 a tak mi UPSVaR do tých 256 doplácal, nakoľko na prostredného syna som mala nárok na RP v takejto výške. Po ukončení MD mi zostalo 256 už na najmladšieho. Ak tomu správne rozumiem, RP zrejme vyplácajú v najvyššej možnej výške, ktorá ti prináleží. Či už na stariše dvojičky, alebo mladšie dieťa.
@hepab ahoj, teraz je rodicovsky prispevok 190 na jedno dieta a na dvojky 237, preto ten rozdiel. Medzi chlapcami a malou mam 14 mesiacov rozdiel, takze minuly rok som v lete skoncila MD, presla na RD a od augusta som znova na MD... Cize rodicovsky som cerpala necele dva mesiace a rada by som ho docerpala, kedze na dvojky je vyssi ako na jedno dieta. Po skonceni MD s malou prejdem na ten dvojkovy rodicak a k tomu by som chcela prispevok na starostlivost...
prosim, kto sa vyzna, skuste mi vysvetlit:
chcela by som nastupit do zamestnania na TPP, ked bude mat moj syncek rok aj dva mesiace. Mala by som ho nechavat zo svokrou. Ak som spravne pochopila,tak mi moze ostat rodic. prispevok vo vyske 190€. Svokra by si nevybavovala urcite zivnost.
Ale ako to vyzera z pohladu svokry. Momentalne je nezamestnana. do predcasneho dochodku, na ktory by chcela nastupit, jej chybaju este dva roky aj nieco. Ak by sami starala o syna mala by ona z toho nieco? myslim, ratalo by sa jej to do dochodku alebo odvadzal by niekto za nu odvody? Skuste mi to vysvetlit z pohladu mojej svokry..... dakujeeeem
@tatianka.g Ahoj neratalo by sa jej to do dochodku, pytala som sa na to takze by z toho nic nemala
dakujem takze ani odvody? ziadne vyhody?
Nic ani odvody ani nemocenske, ostane ti len rodicak
prave mi volali z UPSVaR - že,či mi prišlo rozhodnutie z SP o zvyšeni a predlženi MD o 6tt, že prečo som im to nezaniesla . ako nechapem,su na jednom poschodi a ja mam vedieť,že to mam zaniest do vedlajších dverí? šak sa hovorilo,že sa to robi automaticky ,doprdele, teraz beťaz 30km bo zajtra to tam musia mať
@tatianka.g - len ak by si jej chcela pomoct, tak aby si svokra zalozila zivnost, že sa chodi starat o dieta .. ale pozor... ža chodi k tebe, lebo ak by to chcela koaže prevadzkova doma, tak by mu musela mat povolenie od hygieny, atd. tak je o jednoduchsie
teda ak by si svokra zalozila zivnost, mesacne by ti fakturovala cca. 230E... to by ti preplacal UPSVaR - teda ty by si tie faktury nosila am a oni by ti to preplacali, tak vtedy by si z toho mohla platit aj odvody...
ale ja som to velmi nestudovala, nepotrebujem to.... ale viem, že taka možnost je, skus popatrat viac tymto smerom
este je taka možnost, ak je svokra momentalne evidovana na Urade prace, tak može poziadat aj prispevok na zaciatku podnikania.... tak nejako sa to vola, je to cca. 2200E - nevviem prsne sumu a može na zaciatku prehlasit, že tu podporu bude vyuzivat na platenie odvodov
skus este pozistovat okolo toho viac, možno ti pomožu holky, co su SZCO, vedie, ako sa platia odvody atd.
ak mas dobre vztahy so svokrou, tak by si jej takto pomohla vykryt akurat posledne 2 roky a mohla by poziadat o predcasny...
aj keby napr. ona nemala ziaden prijem, lebo myslim, že niekto tu spominal, že ak sa z tych 230E poplatia tie odvody, tak ostane 205E, co je zhruba normalny rodicak, teda by to ostalo tebe, tak aspon si uhradi tie odvody na 2 roky
@denisocka tak asi si si podala ziadost o rp este pred tym, ako si to mala na papieri, nie??? lebo inak by upsvar nemal mat dovod ta bombardovat, ze heeeej, doneste nam papier, ze ste na dlhsej materskej.... 😉
@tatianka.g jej by sa to ratalo do dochodku ak by si zaroven platila aj odvody, co je cca 164€ mesacne... co je totalna hlupost... ale ak chce, tak nech si to plati... 😀
ak je evidovana viac ako 4 mesiace na upsvar, tak potom ano, moze poziadat o prispevok na zivnost, a tuto zivnost si nebude moct prave tie dva roky zrusit --- avsak musi tych 2000 € (cirka, kazdy okres to ma inak) zdokladovat, co za ne nakupila v suvislosti so svojim podnikanim!!!! je moznost hradit si z toho aj par odvodov do zdravotnej a aj socialnej poistovne... to viem isto, ale urcite to nepokryje cele dva roky 😉
@mima595 neuhradi si odvody, pretoze fakturuje 230€ mesacne a odvody su z toho 164€cca 🙂 - ale to su povinne, ak si ona otvori zivnost tak ich nebude musiet hradit, ale bude moct byt dobrovolne poistena.... co moze byt v konecnom dosledku aj teraz, nech sa behne popytat na dochodkove!!! mozno aj to by bola cesta 😉 a dalej, tento prijem sa musi zdanit, a tak dalej a tak dalej..... prv, ako ktokolvek pojde na zivnost, by si to mal poriadne premysliet, pretoze moze viac prerobit ako zarobit 😉
komu sa to oplati tak to su mamicky co maju dve deti do troch rokov veku.... to ano, je rapidny rozdiel 190€ a 460€... aj ked z toho budu tie odvody a poplatky a ine veci..... ale len pre jedno dieta otvarat zivnost. - to treba fakt poriadne preratat a prekombinovat ci do toho ist 😉 - resp. ano, mamicky, co brali v roku 2010 prispevok rodicovi--- aj tym sa to oplati viac ako mat 75% zo 190,1€ 😉 ale inak...
skoda ze to skresali na 230€... ak by to ostalo na tych 300€, ako planoval mihal povodne, tak to by bolo o inom 😀 😀 😀
@kaktusik007 - diky za info, som si myslela, že ty budes mat v tom jasno 😉
mna sa to vobec netyka, len som trosku pokombinovala a nadskrtla taku možnost, este ze si to uviedla na pravu mieru 😉
@mima595 tak... mam opatrovatela na zivnost, cize viem 😀 😀 😀
@denisocka ..aj mne dnes prišlo rozhodnutie, ale nemám dôvod prečo to nosiť na UP. Tak ako ti napísala
@kaktusik007 , ide o to že sisi podala žiadosť o RP
ahojte, chcem poprosit o radu keby som sla teraz znova na matersku, rovno z rodicaku tak ako sa mi pocita dalsia materska? tak isto ako ta prva? cize z toho isteho vymeriavacieho zakladu za tie iste roky ako pri 1. materskej?
lebo tiez rozmyslam nad tym dobrovolnym platenim poistneho a neviem ci sa mi to oplati.........mne sa ratala pokial viem materska z roku 2008, kedze som 18.8.2009 rodila a predtam nastupila na matersku dovolenku(ale od 1.1.2009 az do materskej som bola PN - preto sa bojim aby mi neratali teraz matersku z roku 2009...) - som z toho jelen.
prosim vyzna sa v tom niekto???
dakujem
A to sa nedá dat dieta do skolky inokedy ako v septembri?? Som bola v skolke a teraz mi malu nikam nevezmu. Naozaj sila, a to keby som sa teraz pristahovala a potrebovala ist do prace, tak malu mam dat akoze kde...
@darla333 sukromna skolka, ak ma miesto, ti ho vezme aj pocas roka.....v MT viem urcite o 2!!
Ahojte ... tzn. že keď som si nepodávala žiadosť na RP a teraz mi prišiel doklad zo SP o predĺžení MD o tých 6 týž. že tam ten papier nemusím nosiť??? alebo aj tak tam s tým mám utekať.... 😒 ja už neviem už som s toho taká domotaná 😕
Ďakujem za odpoveď.... 😉
@zuzujan ...materskú by ti počítali z predpokladaného VZ aký by si mala, keby si pracovala. Mal by byť taký istý. Na DNP by ti stačilo prihlásiť sa z rozdielu VZ (1118-tvoj).
@darla333 ...sú MŠ, ktoré zoberú dieťa do škôlky aj od januára. No, musela by si si nájsť opatrovateľku 😒
@zden2 ..ja by som ho nenosila, ale myslím si že zato nič nedáš, keď tam pôjdeš
Ahojte.Chcela by som sa opýtať?Momentálne som na rodičovskom príspevku a plánujeme druhe babo.Pri prvom som bola na rizikovom tehotenstve,tak rátam stým,ze aj pri druhom budem. Začala som si platiť do DNP,aby som mala vyššiu materskú.Keďže som si to začala ešte len teraz platiť,tak nárok na PN-ku z DNP nemám,lebo si to treba platiť 270 dni.Keď som bola na úrade prace tak mi povedali,ze mam nárok aj na PN-ku aj na rodičovsky.Preto sa chcem opýtať,či mam nárok na PN-ku od zamestnávateľa,alebo ako to je.Ďakujem 😨

@lilianka851 Prosím Ťa a nepýtala si sa, či môžem ísť popri dieťati s dlhodobo nepriaznivým stavom, ktoré dám do škôlky na 8 hodín aj robiť - TTP? Predpokladám, že dohoda a brigády by som mohla, ale o TTP som si nie istá 🤐