icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

andrejkam
15. feb 2011

@petusko toto je odpoved pre teba....http://moje.hnonline.sk/node/5880

mia1111
15. feb 2011

@petusko - dík. Aj som si myslela, že je to tak, ale chcela som sa uistiť.ja som sa s riaditeľkou dnes dohodla asi takto: dala mi prihlášku, malého mi zapíše, ale keď nebudem môcť nastúpiť do práce, tak sa nič nedeje, malého do škôlky nedám. Oni posielajú nejakú štatistiku na sociálku v septembri, tak sa netráp, daj malého zapísať a ak nezoženieš robotu, tak nenastúpi. Iba to v škôlke nahlásiš. Najlepšie bude, ak sa poinformuješ u riaditeľky. Ale určite ak dáš malého do škôlky a ty nenastúpiš do práce, o rodičák prídeš. To mi povedala aj riaditeľka, že ak nemá drobec ešte 3 roky, môže byť v škôlke len ak budem pracovať - vtedy mi ostane rodičák. Len som nevedela, či dostanem celý rodičák, alebo ... Tak už viem 🙂

cigaretka5
15. feb 2011

@petusko staci si precitat zakon a mas tam jednoznacnu odpoved na tvoju otazku . Nech sa paci (1) Podmienky nároku na rodičovský príspevok sú:

a) riadna starostlivosť rodiča aspoň o jedno dieťa
1. do troch rokov veku dieťaťa,
2. s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom1) do šiestich rokov veku dieťaťa alebo
3. do šiestich rokov veku dieťaťa, ktoré je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov podľa § 2 ods. 2, najdlhšie tri roky od právoplatnosti rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do tejto starostlivosti,
b) trvalý pobyt 3) alebo prechodný pobyt4) oprávnenej osoby na území Slovenskej republiky,
c) trvalý pobyt 3) alebo prechodný pobyt4) dieťaťa uvedeného v písmene a) na území Slovenskej republiky.

(2) Riadna starostlivosť o dieťa podľa odseku 1 písm. a) je starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme jeho fyzického vývinu a duševného vývinu, ktorou sa zabezpečuje najmä jeho primeraná výživa, hygiena a dodržiavanie preventívnych prehliadok podľa osobitného predpisu. 4a)

(3) Podmienka riadnej starostlivosti o dieťa podľa tohto zákona je splnená, ak rodič

a) zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa osobne; to platí aj vtedy, ak
1. dieťa je zo zdravotných dôvodov v ústavnej zdravotnej starostlivosti najviac deväťdesiat po sebe nasledujúcich dní,
2. dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom 1) navštevuje najviac štyri hodiny denne materskú školu, zariadenie sociálnych služieb alebo iné obdobné zariadenie,
3. dieťa navštevuje najviac štyri hodiny denne materskú školu alebo iné obdobné zariadenie, ak jeho rodičia alebo osamelý rodič, ktorý je slobodný, rozvedený, ovdovený, sú občania s ťažkým zdravotným postihnutím 5) alebo
b) počas výkonu zárobkovej činnosti, štúdia na strednej škole alebo na vysokej škole alebo počas vzdelávania a prípravy na vstup na trh práce podľa osobitného predpisu 5a) zabezpečí riadnu starostlivosť o dieťa plnoletou fyzickou osobou alebo právnickou osobou. 5b)

(4) Rodičovský príspevok sa neposkytuje, ak sa riadna starostlivosť o dieťa podľa odseku 3 písm. b) zabezpečuje v školskom zariadení, ktoré je zaradené do siete škôl a školských zariadení, 5c) a ktorému boli na dieťa poskytnuté prostriedky zo štátneho rozpočtu podľa osobitného predpisu 5d) alebo z výnosu dane z príjmov podľa osobitného predpisu. 5e)

mia1111
15. feb 2011

@petusko - teraz som si riadne prečítala, čo si písala-. Ty chceš dať zapísať už na apríl... Ja som si myslela, že teraz sa robí zápis na obdobie od septembra 😕 . Viem, že niekde vedia prijať dieťa aj počas roka, ale tak to by si sa asi mala ísť radšej informovať priamo do škôlky... či majú voľné miesto a tak...

petusko
15. feb 2011

hehe baby, tak som tam kde som bola 😅
no nic, skusim este zajtra zavolat na Upsvar, v skolke nevedeli ani o tom, ze sa da aj pracovat aj poberat RP 😖 takze tam toho asi vela nezistim 😖
@mia1111 aj to je jedna z moznosti, skusim este pozistovat a uvidim, co vymyslime.

petusko
15. feb 2011

@cigaretka5 dakujem zakon citat viem, avsak nie kazdy sa v tom vie aj orientovat, niekto potrebuje aj polopatisticku odpoved.

cigaretka5
15. feb 2011

v POhode ale podla mnaje tu jasna odpoved. Nechcela som sa ta nijako dotknut,

Mne to teda vychadza ze ak das dieta do skolky na RP narok nemas , mas ale narok na prispevok na starostlivost o dieta, tam by asi bola cesta. Inak nechcem kritizovat tety na UPSVAR-e ale tie su niekedy doooooooooooooost mimo.

cigaretka5
15. feb 2011

@petusko v POhode ale podla mnaje tu jasna odpoved. Nechcela som sa ta nijako dotknut,

Mne to teda vychadza ze ak das dieta do skolky na RP narok nemas , mas ale narok na prispevok na starostlivost o dieta, tam by asi bola cesta. Inak nechcem kritizovat tety na UPSVAR-e ale tie su niekedy doooooooooooooost mimo.

petusko
15. feb 2011

@cigaretka5 v pohode, podla teba je to uplne jasne, podla mna nie. nuz co 5 rokov doma urobia svoje. ja som nikdy nebola moc zbehla v tychto veciach, potrebujem pocut presnu zrozumitelnu odpoved 😅
a PSD je dalsia alternativa, tak teda uz neviem teraz naozaj. zavolam a uvidim, ci tety vedia aspon to co ja. lebo sa mi uz aj tak stalo, ze ja maloznala veci som vysvetlovala im...

petasllov
15. feb 2011

ja mám dieťa v škôlke a som aj zamestnaná, hoci teraz na PN a RP za január som dostala 🙂

denisocka
16. feb 2011

ak som na MD do 27.2. a teda 28.2. už budem na RD ,tak za ten 1den dostanem cely rodičák? 😅

ela2710
16. feb 2011

@denisocka pravdepodobne nie...bud ten jeden den nebudes mat zaplateny, alebo ti dako vydelia len ten jeden den

denisocka
16. feb 2011

@ela2710 prečo?ked som nastupovala ,dali mi cely rodičak za 4dni

cicimon
16. feb 2011

@denisocka ano, na RD ti staci byt len 1 den v mesiaci a mas nam narok

denisocka
16. feb 2011

@cicimon 😀 sak zato,ked ma už pre par dni ukratili o 256€ rodičak do 2r 🙄

ela2710
16. feb 2011

@denisocka tak potom ho zrejme dostanes 🙂

denisocka
16. feb 2011

@ela2710 tajne dufam ,prave vypisujem nove papiere -žiadost o rodičak 🙄

ela2710
16. feb 2011

@denisocka aha tak ked si tam napises, ze od kedy si nan narokujes, tak ti ho myslim daju, my mame zas iny problem, priatel zabudol na dove priznanie uviest, ze nam nevyplatil jeho zamestnavatel 20 eur za oktober - danovy bonus, ale ma tam napisany datum, ze od kedy si nan narokoval...tak neviem ci nam to tam teraz pripisu ci nie...a baby ako je to s tym vracanim dani na danovom priznani? pocula som o dakej ulave na manzelku...to bude platit aj buduci rok ci nie?

denisocka
16. feb 2011

@ela2710 opytam sa muža,viem len že 200e na dieťa dostane,na oboch a ktovie či aj na mna,to by mal dostat odškodne zato,aka som xantipa na neho 😀

ela2710
16. feb 2011

@denisocka no vracia sa dan za manzelku, my nie sme zosobaseny, ale chcem vediet, ze kolko sa dostava a ci to plati aj buduci rok, a z coho sa tam vlastne vychadza, vela bab pise na MK ze dostava ich manzel naspat dane za manzelku, takze som o tom chcela vediet viac, my sa chceme brat cez leto, preto sa pytam

denisocka
16. feb 2011

@ela2710 eli,myslím že pre 20€ sa ti vydavat neoplatí 😀

denisocka
16. feb 2011

@ela2710 samozrejme to bolo zo žartu 😉

ela2710
16. feb 2011

@denisocka pochopila som 😀 ale my planujeme svadbu uz dlho, lenze som sa nechcela vydavat tehotna, a ani tucna, tak som trosku musela pockat aby som zhodila, ale keby sme to mali tak brat, tak ani robit za minimalnu mzdu sa nikomu neoplati a potom by cele slovensko bolo bez prace 😀

jasterica25
16. feb 2011

ahojte kocky, chcela som sa opytat, maminy, ktorym vysla v minulom roku materska nizsia ako 256 eur, t.j. bol im doplacany ten rozdiel medzi 256 a ich materskou aby dosiahli aspon sumu vyssieho RP. tak po uplynuti doby, po ktoru by boli na materskej dovolenke, cize po nastupe na RD im ostava vyska 256 az do 20 mesiacov dietatka, alebo sa im tiez znizi na 190??? dakujem za odpovede 🙂

cigaretka5
16. feb 2011

@jasterica25 Oprávnená osoba, ktorá začala poberať RP pred 1.1.2011 a ktorej sa vyplácal RP vo výške rozdielu medzi sumou 256 eur a sumou materského, sa aj po 1.1.2011 vypláca RP v nezmenenej výške. Po skončení poberania materského sa jej vypláca RP vo výške 256 eur až do mesiaca, v ktorom dieťa dovŕši vek 20 mesiacov. S tým, že od ďalšieho mesiaca (21. mesiac veku dieťaťa) má takáto oprávnená osoba nárok na RP vo výške 190,10 eura, pri dvojičkách 237,60 eura, pri trojičkách 285,20 eura.

claudinka
18. feb 2011

Halo halo, účtovníci! Mám otázku! Čo sa týka rodičovského príspevku - môžem pracovať na dohodu o pracovnej činnosti max. 350 hod. ročne (v každej firme) a na príkaznú zmluvu neobmedzený počet hodín? Či sa mýlim?

13mimuska13
20. feb 2011

Dobry den chcela by som sa informovat som prvorodicka a potrebujem vediet kolko budem mat prispevok po narodeni dietata a aka bude vyska mojej materskej ak este studujem a cakam babatko.DAkujem

lalus
20. feb 2011

@claudinka účtovníčka nie som, ale na dohodu určite pracovať môžeš...aj na hlavný pracovný pomer - t.j. nemusíš to riešiť nijakými inými zmluvami (o dielo, príkazná), ak chceš oficiálne robiť. RP Ti zostava..

bevab
20. feb 2011

Ahojte, bohuzial nemam cas citat celu diskusiu. Chcela by som nastupit do prace a malu dat do skolky a poziadat tych 230 EUR. Ako sa to prosim presne robi ? Mate skusenost ? Ak by isla len na pol dna je prispevok rovnaky ? Dakujeeeem 🙂

tinka_binka
20. feb 2011

Ahojte baby, mozno mi vie niekto poradit = ci mam narok na matersku, ked som hned po vysokej skole odisla do UK a teraz sa v 10.tyzni vraciam... Musim sa zamestnat? A minimalne na kolko?? Dakujem dobrej dusicke, co si najde cas na odpoved🙂