icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

saskarisko
20. feb 2011

Ahojte, chcem sa opytat, do ktoreho mesiaca veku dietata sa vyplaca prispevok vo vyske 256 eur ? a vyplaca sa dany mesiac aj nejaka adekvatna ciastka ? t.j. ak mam dieta narodene 17-ty den v mesiaci, a oni urobia znizenie plosne od 1 v danom mesiaci ?

babatko88
20. feb 2011

@saskarisko ahoj, do 20-teho mesiaca, potom do 3rokov je 190,10eur. neurobia žiadne plošné zníženie, to kde si vzala!? nič viac nedostaneš, len tých 256e a už za 21,mesiac 190,10eur... každé dieťa sa narodí inak, nemôžu to stopnúť prvého, keď máš dostávať do 20.-tich mesiacov !? 😉

@tinka_binka ahoj, na materskú nemáš nárok, jedine ak si si platila soc. sama v SR, inak dostaneš len tých 190,10eur od nástupu na MD až po 3roky

saskarisko
20. feb 2011

@babatko88 - dakujem za info. pytam sa preto, ze moja dcera mala 20 mesiacov v januari, a rodicak je vyplacany s mesacnym oneskorenim, takze vo februari by som mala mat este ten povodny prispevok. a az v marci (teda za februar by som mala mat nizsi). ci ako sa to potom rata ? 😕

babatko88
20. feb 2011

@saskarisko áno, presne tak, vo februári by mal byť ešte 256e a v marci už 190,10eur

svetlankat
21. feb 2011

Baby chcem sa opytat, ak som na PN dva mesiace nepretrzite, mam narok aj na RP? Ci ten mi bude pozastaveny?

tomato
21. feb 2011

viete mi poradit, ako je to s odnatim/neodnatim RP, ak dieta nastupi do skolky pred dovrsenim 3 rokov?

vanesa77
21. feb 2011

Ak si na PN od januára, môžeš podľa potreby v nej pokračovať bez obmedzenia. Máš nárok na nemocenské dávky i rodičovský príspevok zároveň. Ak si nastúpila na PN v decembri a trvala ti celý mesiac, musela by si rodičovský vrátiť. No od nového roka je táto podmienka zrušená. Aspoň nejaké pozitívne zmeny pre mamičky 😉

Môžeš dať dieťa do škôlky a zároveň poberať rodičovský príspevok. Ak by poplatky za jasle či súkr.škôlku prevyšovali výšku rodičovského príspevku - môžeš si požiadať na UPSVaR na príspevok o starostlivosť. Ten momentálne činí 230 eur.

tinka_binka
21. feb 2011

@babatko88

ja si socialne poistenie na svk neplatim, tusim si ani nemozem, ked si platim vsetko v uk... takze myslis, ze zo slovenska mam narok na tych 190 eur mesacne? nuz, aspon niecio..

babatko88
22. feb 2011

@tinka_binka no podľa všetkého by si mala mať na to nárok, ak sa vrátiš, nie je to bohviečo, ale tak dá sa

siska76
22. feb 2011

@petasllov dobrý deň, môžem vedieť,či máte dieťatko v štátnej škôlke,či v súkromnej? A v ktorom mesiaci má 3 roky?Moja dcérka bude mať 3 roky v septembri a tak rozmýšľam,(keď začnem pracovať) či si vybaviť ten príspevok 230€ alebo ostať na RP,či mi patrí RP aj na september...ďakujem

petasllov
22. feb 2011

ja mám malú v štátnej škôlke, chodí tam od septembra, teraz v januári mala 3 roky. Za tie 4 mesiace v minulom roku som dostávala len príspevok na starostlivosť o dieťa (čo bolo okolo 40 eur mesačne) a ÚPSVR mi preplácal náklady na škôlku (poplatok za MŠ+stravu), no a po novom od 1.1.2011 mi všetky tieto predchádzajúce príspevky zanikli a znovu vznikol nárok na rodičovský príspevok a už nevadilo, že pracujem a mám dieťa na celý deň v škôlke.
Ak dcérka bude mať 3 roky v septembri tak RP Vám patrí aj za september, t .z. za celý mesiac, nie paušálne len na tie dni, ktoré jej v danom mesiaci ostávajú do dovŕšenia 3 rokov, ako som si to myslela ja. Čiže keby sa dieťatko aj narodilo 1. 9., tak Vy dostanete RP za celý september.
Musíte porozmýšľať, čo Vám bude viac vyhovovať a čo by bolo lepšie. 😉

sloto
24. feb 2011

Dobrý deň,
prosím Vás o odpoveď k môjmu problému. Moja dcérka oslávila teraz 20.2. dva rôčky. Mne sa naskytla možnosť ísť pracovať - potrebovala by som poradiť ako postupovať.
Ešte presne neviem, kde pôjde maličká - či do škôlky, alebbo do jasličiek, pretože sa sťahujeme do iného mesta a nemám prehľad o zariadeniach v tomto meste.
Chcem sa však opýtať. Ak nastúpim od 1.4.2011 do práce a malú dám do jaslí alebo škôlky - mám ďalej nárok na RP? Čo je v tomto prípade lepšie - jasle alebo škôlka? Zamestnávateľ mi navrhol, žeby som mohla u nich pracovať i na čierno - len neviem či je to pre mňa výhodné - keď ide dieťa do zariadenia. Čo by ste robili, na čo mám nárok ohladne RP?
ďakujem za odpoveď.

nella1
24. feb 2011

maminky mna by zaujimalo a urcite aj vas co ste alebo budete na PN a poberate Rodicovsky prispevok ci vam bude odobraty ako zarobova cinnost alebo vam ostane platena PN aj Rodicovsky prispevok..... ked sa tak po novom ohanaju ze rodicovsky uz nie je po novom zarobk.cinnost...viete niekto poradit ako to je??????????????? dakujem ..

karamel
24. feb 2011

@sloto ak das dieta do skolky, stracas narok na rodicovsky prispevok.

tintinka
24. feb 2011

@sloto rp budes dostavat do troch rokov veku dietata..bez ohladu na to, ci pracujes, alebo si doma, ci je dieta s tebou alebo v skolke..ci v statnej alebo sukromnej..ak by si platila za skolku/jasle viac ako je rodicovsky prispevok (190 €) je ti vyhodnejsie radsej poziadat o ten prispevok na starostlivost, lebo ten je az do vysky 230 € (tuto sumu ale treba vydokladovat)

tintinka
24. feb 2011

@karamel to nie je pravda.od 1.1.2011 je zmena. rodicovsky prispevok ostava, aj ked bude pracovat. minuly tyzden ma na to pani na urade prace sama upozornila

sloto
24. feb 2011

@tintinka dakujem pekne za odpoved. takze je jedno ci dam malu do statnej alebo sukromnej skolky alebo jasli, rodicovsky, resp. prispevok na starostlivost o dietabudem dostavat hej?
potom uz len asi....co je lepsie?dat dvoj rocne dieta do jasli?alebo skolky??

ela2710
24. feb 2011

@tintinka @sloto presne tak 🙂 RP jej ostava aj ked pracuje, aj ked je dieta v skolke, bud do jeho 3.roku zivota alebo ak ma zdravotne problemy az do 6.roku
@karamel to je stare info, po novom je to uz inak

sloto
24. feb 2011

takze ono je prakticky jedno ci budem oficial alebo neoficial zamestnana....

tintinka
24. feb 2011

@sloto ano, co sa tyka rodicaku, je to uplne jedno...ja davam malu od dvoch rokov do statnej skolky (teda ak ju zoberu) takze pre mna je vyhodnejsie ostat na rodicaku, kedze skolka nestoji tak vela...keby musela do sukromnej skolky/jasli, tak by som uvazovala o tom prispevku, lebo sukromna stoji urcite viac ako 190€..aspon u nas

eta
24. feb 2011

od1.1.2011 je to presne tak ako pise tintinka 🙂
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/sta...

dadka28
24. feb 2011

@karamel presne tak ako pise tintinka...RP ostava,ci pracujes,ci ostavas doma a das dieta do skolky...do 3roku zivota dostavas...

karamel
24. feb 2011

fuuuha, tak mam stare info. Dakujem baby.

zaria126
1. mar 2011

@miskad som vhmotnej nudzi a az teraz som sa dozvedela ze mam narok na jednorazovy prispevok na oblecenie len neviem ci mam najskor priniest blocky a na zaklade toho mi ich viplatia?este som sa chcela opytat ci to viplatia obom-synovi aj mne

miskad
1. mar 2011

@zaria126 ahojky ja ti s tým nepomôžem nikdy som nič také nežiadala 🙂
nepomýlila si sa nechcela si opýtať nieko iného 😀

henika30
2. mar 2011

Ahojte!Včera som dostala papier že mi schválili materskú a tam som mala vypočítané že kolko budem dostávat na jeden den!Chcem sa vás opýtat či tú sumu budem dostávat aj na soboty a nedele?Dakujem!
Poradte mi prosím vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

babatko88
2. mar 2011

@henika30 ahoj, áno, samozrejme počítajú sa aj víkendy 😉 takže normálne 30 alebo 31dní

henika30
2. mar 2011

@babatko88 Dakujem!vela zdravíčka vám prajem!

babatko88
2. mar 2011

@henika30 nemáš začo 🙂 aj ja tebe, ľahký pôrod a zdravunkého drobčeka

henika30
2. mar 2011

@babatko88 dakujem ti!