icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

misha8
2. mar 2011

baby neviete ako to je po skončení MD musím nahlasiť v robo koľko budem na RD a dá sa isť do roboty aj skorej ???ako nahlásim ??? 😖 ako to mám vedieť koľko budem doma .... 😖

standa82
2. mar 2011

@misha8 .... áno, mala by si im oznámiť do kedy plánuješ zostať na RD. Ak máte dobré vzťahy, stačí ústne. Ale ak sa chceš uistiť, že neprídeš o miesto, napíš list /oznámenie o trvaní RD. Môžeš nastúpiť aj skôr do práce ako si určíš pri oznámení, ale tiež musíš túto info o nástupe oznámiť skôr.

babatko88
2. mar 2011

@misha8 ja som nič neoznamovala a to som na RD už s druhým synčekom, ako môžem teraz vedieť kedy sa budem potrebovať alebo chcieť vrátiť? to je čo za hlúposť? a miesto ti držať musia už zo zákona, tak načo im niečo hlásiť? iba príchod do práce musíš nahlásiť myslím 30dní pred začatím

misha8
2. mar 2011

@babatko88 no mne už prišiel papier z roboty ohladne zmeny materskej a tam je napísané treba písomne naše personalne oddelenie informovať koľko mienite byť na rodičovskej d....

babatko88
2. mar 2011

@misha8 no to je dobrá blbosť!??? mne nehovorili nič, ani sa nepýtali, miesto mi držia, tak sa nemám čoho báť, a aj keby nedržali, niečo by som si dočasne našla... u nás takéto caviky nerobia

lucia20
3. mar 2011

Ahoj maminky, mozete mi pomoct??? prave tu sedim nad ziadostou o prispevok. dostala som papier - Potvrdenie o naroku na materske.... to treba este vyplnat, ked uz nie je deleny rodicak??? ja v tom mam gulas. a na jednom papieri je napisane, ze ak ziadatel ma narok na materske, ktoreho vyska v kalendarnom mesiaci je nizsia nez vyska rodicovskeho prispevku, rodicovsky prispevok sa vyplaca vo vyske rozdielu medzi rodicovskym a materskym. to znamena, ze mi k materskej doplatia len do vysky rodicaku??? pri starsich dcerkach to bolo tak, ze v dany mesiac som dostala adekvatnu matersku za isty pocet dni + celu sumu rodicaku... to sa uz zmenilo???
dakujem za vysvetlenie, ak niekto viete poradit.

manka
3. mar 2011

ahojte. aj ja studujem novinky. prave som sa dozvedela, ze pri predlzenej RD uz moze dieta chodit do skolky na cely den. neviete, ci je to tak? alebo kde ese sa da o tom zohnat info?dakujem

pettka44
4. mar 2011

Ahojte, nemam cas to tu hladat,ale chcem sa opytat, keby si moja mamka vybavila zivnost ako opatrovatelka, a starala sa o moje babo,kolko by platila mesacne odvody? Myslim, ze po novom stat preplati 300 € ako naklady na sukr.skolku, alebo opatrovatelku,,,mne by tym padom ostal RP,a mohla by som sa vratit do prace?
DAkujem za rady a pekny dnik 😉

anla
4. mar 2011

Ak sa vratis do prace, mozes sa rozhodnut pokracovat v poberani RP, alebo ak mas vyssie naklady, tak Prispevok na starostlivost o dieta, ale max. vyska je len 230 EUR (nie 300!!) - v zavislosti od skutocnych fakturovanych nakladov - dokladujes ich na UP. Nemas narok na obe davky, musis si vybrat len jednu.
A odvody zavisia od toho, ci mamka pracuje, je dochodkyna, ma aj iny prijem, kedy si zalozi zivnost a pod...

karin415
5. mar 2011

Ahojte, rada by som sa s Vami poradila, neviem ci som celkom spravne pochopila vysku rodicovskeho prispevku 🙂 snazime sa o babätko a kedze bude na krku hypoteka tak by som mala jasno ohľadom financii ktore mozem ocakavat ak budem na materskej, Takze pochopila som to takto: 34 tyzdnov budem dostavat matersku ... po skonceni materskej to bude rodicovsky prispevok vo vyske 190 eur? aj v pripade ak by som si zacala platit DNP? to plati len na navysenie materskej?

lalus
5. mar 2011

@karin415 rodičovský príspevok pri jednom dieťati je plošný 190eur, tam Ti DNP nepomôže...iba k materskej ti prilepší 😉

karin415
6. mar 2011

@lalus tak trosku som dufala ze som to zle pochopila a ta suma sa da najako navysit 🙂 teraz ked uvazujeme nad babätkom som si zacala na internete studovat ako je to s tou materskou doteraz som tomu nejako nevenovala pozornost, pokial nema zena partnera alebo manzela ktory zaraba viac ako dobre ako ma aj s dietatom vyzit so 190 eur? 😒

katka888
6. mar 2011

@karin415
musi sa po skonceni materskej vratit do prace..... a stat ti do 3 rokov prispieva na jasle, skolku ....
materska sa plati z nemocenskeho poistenia, cize zavisi od toho, ake nemocenske si platis, ak male zo zamestnania, mozes sa nemocensky pripoistit, preto ti moze vyjst vyssia materska.
rodicovsky prispevok je statna davka a je plosna pre vsetkych... do 3 rokov veku dietata.
matersku teraz predlzili tusim zo 6 mes na 9 co je dost.... a na strane druhej, ak by rodicak bol 300 eur... tazko povedat aku skupinu abyvatelstva by to motivovalo mat deticky.... 😒 to je to, ze kazda minca ma dve strany .... joj a po novom, ak ma mamicka moznost , tak si moze popri rodicaku privyrabat, doteraz sa nedalo. co ja viem, niektore vyrabaju doma sperky, ine siju .. fakt neviem, ja taku moznost nemam, no aj tak si myslim, ze je to plus, aj ked mne je to na dve veci 😀
ano, zo 190 eur nevyzijes, no na to clovek pri planovani babatka hold musi mysliet... ak by stat mal platit tak, aby si mamicky mohli dovolit splacat hypoteku a pod.... asi by skrachoval...

karin415
7. mar 2011

@katka888 dakujem za odpoved 🙂 no je pravda ze kazda minca ma dve strany, a viem si predstavit aku skupinu ludi by to motivovalo 😀

andrea12737
7. mar 2011

Ahojte,
chcela by som sa opytat, ci je mozne poberat RP ak dam dieta do statneho sk. zariadenia a ja pojdem do prace. Dakujem za odpoved. 😉

martina1305
7. mar 2011

ako je to s RP, ked mi dcera ako 2,8 rocna nastupi v septembri na poldennu starostlivost do statnej skôlky a ja nebudem pracovat. mam este narok na rodicovsky prispevok ci uz nie? dcera bude mat 3 roky v januari 2012. dakujem za radu.

evina313
8. mar 2011

Kočky ako to vlastne je?
dieta este nema 3 roky ale ja nastupujem do prace. chcem si poziadat o prispevok na opatrovanie.
Dostanem ten prispevok ( do vysky 230 eur) ked dam dieta opatrovat hocikomu? teda konkretne ma zaujima ci zalezi od toho, ci je skolka alebo nie je zaevidovana v zozname skolok...to nase je oficialne celodenne sukromne vzdelavacie zariadenie.. Riaditelka mi povedala, ze davaju rodicom potvrdenia, tak asi ano. ale vsade citam, ze ci je skolka zaredana do toho zoznamu, alebo nie...Ovplyvni to moj prispevok?
dakujem za odpoved

kokazm
8. mar 2011

Tak, tak, dodžubkala nám to táto vláda a riadne. Ja som plánovala ešte dieťa, a keď zvýšili RP nám slušným, pracujúcim, tak som neváhala. A oni ma nakoniec hodili do jednej jamy s neprispôsobivými občanmi???? 190 Eur, čo dostanem dám na Nutrilon, a ďalej??? Pekne to táto vláda dodžubkala vo všetkom čo sa týka sociálnych vecí. Sociálne pomáha len rôznym osadníkom a darmožráčom, a ja, čo mám 15 rokov odrobené, na mňa sa vyprdli.
Mám dcéru s prvého manželstva, do ukončenia škôlky som na ňu nedostala nič, ani rodinné prídavky /lebo vraj exmanžel veľa zarába, tak nech sa stará - ale nestaral sa a ich to nezaujímalo/ 2740 Sk RP bolo dostačujúce vraj pre osamelú matku s dieťaťom po pôrode. Potom to ako-tak šlo a teraz mi nechcú dať ani náhradné výživné, lebo vraj mám nového partnera, nech sa stará aj o nevlastnú. Áno, stará sa, to je pravda, ale s ním prišli do nášho rozpočtu jeho 2 deti. On platiť musí, pretože jeho ex nikdy nepracovala a takúto čvargu zákon bude brániť, aj keby čo bolo. Na jeho deti platíme 3-násobok ako poskytujeme našim. Táto vláda vidí, že kto dokáže pracovať, tak sa musí sám o seba starať, keď chce deti, musí si najskôr ušetriť na 3 roky dopredu. Kto nechce pracovať, toho poľutujú, ale musí byť sviňa alebo tmavý /nehádžem všetkých do 1 vreca/.
Tiež som sa, aby neprispôsobivé sterilizovali po 3. dieťati. A keď má s tým niečo EU, nech si ich berú a starajú sa o nich oni.
Vláda rieši hovadiny, existenčné problémy matiek na MD odsúva. Pani Radičová tam nemá čo robiť, bez nej bolo lepšie. Ako keby ani matkou nikdy nebola, odjakživa len stroj, alebo kalkulačka, Vyzerá ako ropucha a ešte aj prišliapnutá.
Ja neviem, čo urobíme, ak sa nám minú úspory.
Chcela som si privyrobiť, že prenajmem v dome izbu, no keď som si zrátala: 60 Eur pýta obec, elektrina, plyn, vodné, a teraz nám tá ropucha vymyslela platiť do zdravotnej poisťovne odvody. No keď rátam, ako rátam, výsledok mi ostáva predbežne na nule. Takže ani takto privyrobiť na plienky si nemôžem.
Nechcem nikoho uraziť, ale keď nemá zdravotná poisťovňa peniaze, nech nehradí fajčiarom liečbu plúc a basta !!!! 6000 nových pacientov ročne je katastrofa a človek si zapáli aj keď vie o tomto riziku. No to sem už asi nepatrí, len som chcela poukázať, kde sa minďári s peniazmi na úkor slušných pracovitých žien na materskej dovolenke, resp. slušných pracujúcich ľudí a ľudí, ktorý prišli o prácu v neprajných regiónoch

henrik1407
8. mar 2011

@kokazm dobre si to napísala.... 😉

kakakina
8. mar 2011

@kokazm ,vo velkom mas pravdu,ale povedat nam slusnym pracujucim to vlada ,,podzubkala.A co my,co sme mali tu smolu a pred tehotenstvom sme o pracu prisli???Tiez mam odpracovanych 16r.a pred svojim prvym tehotenstvom som o pracu prisla,a nedostala ziadnu matersku len ten najnizsi RP,takze mne ozaj pomoze aj tych 30euro, ktore mi zvysili.Ziadna vlada nevyhovie nam vsetkym,lebo tu niesu len dobri a neprisposobivi.Ale co uz, neda sa cakat,dalsie roky a rodit budeme v 60-tke???

00matula
8. mar 2011

@kokazm veľmi slušne napísané 🙂 Ja by som len dodala, že keby bol aspoň 1deň v roku kedy by sa dalo beztrestne zastreliť niekoho, tak by som tie peniaze na guľku oželela a vpálila ju Radičke rovno medzi oči...aj Sulíkovy...atd 😀

kokazm
8. mar 2011

@kakakina samozrejme máš pravdu, 16 r práce je dosť aby sa dala o tebe utvoriť mienka, že si poriadny človek. Je mi ľúto ľudí čo prišli o prácu a rodiť neskoro ako celebrita nie je ktožviečo.
Mňa však najviac rozčuľuje, že za celý život mám len nevýhody. Po 1. pôrode som ostala s "holým zadkom" a s dieťaťom bez výbavy, mladučká, bez pomoci, žiadne paragrafy v môj prospech. S prídelom 2740 Sk na mesiac, žiadne výživné, žiadne prídavky. Malá bola od 06:00 do 17:00 v škôlke od 2. rokov, nedalo sa inak. Keď mi skončila RD, mesiac na to zvýšili na 4500. 6 rokov na to sa zmenil zákon a bolo prajnejšie. Našla som si rodinu. Teraz je zas zle. Myslela som, že zmenou vlády bude ten správny čas na bábo, ale som sa sekla. Možnosť zarobiť je, ale všetko rozchytajú iný, tak to môžem okašľať.
Škoda, že to nejde posudzovať všetko individuálne. Nechcela som sa ťa dotknúť, nemyslela som to tak, že kto nepracuje nie je slušný. Sú proste takí, ktorí majú snahu hľadať flek a sú takí, čo na to kašlú, lebo im tento systém vyhovuje, resp. im domovy vychovajú deti, alebo im postavia byty,..... Aj som písala že "ľudí ktorí prišli o prácu v nepr..." Ak som ťa urazila, tak sa ospravedlňujem 😉

kokazm
8. mar 2011

@00matula 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 sto bodov !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ale mám obavu, že aj ja by som niekomu padla za obeť 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

00matula
8. mar 2011

@kokazm ja myslím, že by si sa nemusela obávať, jednalo by sa výlučne o politikov, či? 😀 😀 😀

kakakina
8. mar 2011

@kokazm ,neurazila!Ja totizto tiez mam smolu,ze ked je nieco dobre,mna sa to netyka ☹ .Je pravda ze porodne som ja sice dostala,ale aby som si nemyslela,ze sa budem mat dobre,manzela mesiac pred porodom prepustili z prace!Ale vdaka bohu do pol roka si pracu nasiel,a tak sme sa rozhodli, ze ked chceme deti musime mat jedno za druhym,aj ked sa musime velmi uskromnovat,rocky mi letia neuveritelne rychlo!Ja len som chcela poukazat,ze skutocne je tazko vyhoviet vsetkym,ale dufam ze raz sa to vsetko zmeni tak ,ze aspon nase deti sa budu mat lepsie!(ale to asi len ked my im k tomu dopomozeme. 😉 .Myslim,ze u nas by sa mal zmenit cely system,nepozerat len na posledne roky,ale brat napriklad celkovy pocet rokov,aj to kolko stat koho stal.Mne okrem RP stat nikdy nic nevyplacal,nikdy som nemala narok!

ekia
9. mar 2011

Ahojte, potrebujem radu... Ako to je teraz od 1.1.2011 s mojim pracovným miestom. V aprili by som mala nastúpiť na MD a plánujem ostať doma 2 roky. Po tých dvoch rokoch sa budem teda vraciať z rodičovskej dovolenky. Zamestnávateľ je povinný držať mi miesto alebo aj pracovnú pozíciu (funkciu). Ďakujem

stonozka
11. mar 2011

@kokazm waw , zdieľam tvoj názor... mali by sme ho poslať vláde a aj ako petíciu... kľudne ju podpíšem aj 2x...

kokazm
11. mar 2011

@stonozka 🙂)))

kaktusik007
11. mar 2011

@ekia aktualne iba miesto, a funkciu nie - ale ak si robila napr. veducu poziciu, musi ti drzat tiez veducu poziciu... ak si bola referent, musi ti drzat miesto referenta - pricom tu je jedno, ze si robila referenta pre usek A a teraz by si potom robila pre usek C 🙂 jedine co nemoze, tak zmenit tvoju pracovnu napln, napr. spravit z uctovnicky sekretarku 😉
to je podla akutalnej legislativy, mihal to chce zmenit, zakonnik prace je v rokovani, v akom navrhu to prejde a co vsetko tam bude zahrnute je este vo hviezdach.... detto to, ze ty si odisla na matersku podla ineho zakona, tak neviem ako tam budu poriesene tieto prechodne ustanovenia.....

mamkalubka
11. mar 2011

Ahojte, viete mi poradiť ako by to bolo keby som sa zamestnala len na polovičný úväzok? Zostal by mi celý rodičovský príspevok aj by mi preplácali jasle do max. výšky 300,- eur?